Zonguldak'ta Mart 2011'de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,75 oranında arttı.
Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre Mart 2011'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,75 oranında arttı. Mart ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 5,58 TL artış ile 751,41 TL oldu. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 2,79 oranında gerçekleşti. 2010 Mart ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,65 oranında artmış, 2010 yılının ilk üç ayındaki artış yüzde 2,70, yıllık artış yüzde 2,81 seviyesinde gerçekleşmişti. Yapılan açıklamada, “Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta fiyatlar ortalama yüzde 5 oranında geriledi. Bu grubun hesaplamadaki ortalama payı ise yüzde 0,25 oldu. Yoğurt yüzde 12, tam yağlı beyaz peynir yüzde 8 geriledi. Mart ayında kırmızı et ürünlerinde önemli bir değişim gözlenmedi. Tavuk bir önceki aya göre yüzde 7.6 oranında arttı. Balık grubu ise, tezgahların boş olması nedeniyle mart ayında hesaplamaya alınmadı. Sakatat grubunda bir önceki aya göre ortalama yüzde 5 fiyat düşüşü tespit edildi. Yumurta bir önceki aya göre yüzde 5 arttı. Bakliyat ve tahıllar grubu mart ayında en fazla fiyat düşüşlerinin yaşandığı grup oldu. Kırmızı mercimek yüzde 35, yeşil mercimek yüzde 30, dermason kuru fasulye yüzde 22 geriledi. Nohut yüzde 2, barbunya fasulye yüzde 4 arttı. Tahıl grubunda ise baldo pirinç 5, bulgur 2 geriledi. Un yüzde 6 artarken, makarna yüzde 5 arttı. Mart ayında sebze ve meyve grubunda fiyatlarda yüksek artışlar dikkat çekti. Bu grupta ortalama fiyat artışı sebzede yüzde 2.88, meyvede 3.22 oldu. Gıda harcaması hesaplamada bu grubun payı ise yüzde 2 oldu. En fazla fiyatı artan sebzeler dolmalık biber yüzde 17, yeşil biber yüzde 25, havuç yüzde 22, patlıcan yüzde 44, hıyar yüzde 24 arttı. Taze fasulye yüzde 11, kabak yüzde 10 geriledi. Meyve grubunda armut yüzde 4 gerilerken, mandalina yüzde 44, muz yüzde 11, portakal yüzde 8, artarken armut yüzde 4, elma yüzde 5, nar yüzde 67 arttı. Mart ayında, margarin ve kahvaltılık zeytin ürünlerinde artış görüldü.
Bu grubun ortalama artışı yüzde 1 olurken, hesaplamadaki payı ise 0,11 puan oldu. Şeker, baharat, çay, konserve grubunda fiyatlar ortalama yüzde 10 artarken, gıda harcaması hesaplamasında ki payı yüzde 0,28 oldu.
Mart 2011'de; ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle yoksulluk sınırı 10,24 TL artış ile 2 bin 40 TL oldu” denildi.