Bu haber kez okundu.

MUTFAK GİDERİNDE ARTIŞ

Zonguldak'ta 2010 Şubat ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 1.50 oranında arttı. 2010 yılının ilk iki ayındaki yüzde 2.54'lük artış yıllık artışı geçti. Şubat ayı itibarıyla mutfakta yıllık artış yüzde 2.44 seviyesinde oldu.
Zonguldak Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre, Şubat 2010'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 1.50 oranında arttı. Buna göre Şubat ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 10.45 TL artışla 726.56 TL oldu.  2010 Şubat ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki 2 aylık artış yüzde 2.54, yıllık enflasyon oranı yüzde 2,44 seviyesinde gerçekleşti. Sendika tarafından yapılan açıklanmada, "Şubat 2009'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,12 oranında artmış, aynı dönem itibarıyla mutfakta yıllık artış oranı yüzde 5 olmuştu. Şubat 2010 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri; süt ve süt ürünleri grubunda; pastörize süt yüzde 17, tam yağlı peynir yüzde 37, kaşar yüzde 26, yoğurt yüzde 3 oranında arttı. Et ürünlerinde, kemikli et yüzde 13, kıyma yüzde 15, kuşbaşı yüzde 15, kavurma yüzde 31arttı. Beyaz et grubunda bütün tavuk bir önceki aya göre yüzde 6 arttı. Balık çeşitlerinde mevsim sonu ve kötü hava koşullarının etkisi ile ortalama yüzde 37 artış meydana geldi. Ailelerin ana besin maddelerinden yumurta da şubat ayında değişim olmadı. Bakliyat grubunda kuru fasulye dışındaki tüm ürünlerde gerileme tespit edildi. Kuru fasulye yüzde 3 artarken, barbunya yüzde 14, yeşil mercimek yüzde 5, kırmızı mercimek yüzde 10 geriledi. Tahıllar grubunda bir önceki aya göre bazı ürünlerde fiyatlar aynı kalırken bazı ürünlerde fiyat gerilemeleri tespit edildi. Şubat 2010'da en yüksek artışın yaşandığı diğer bir grupta, sebze ve meyve grubu oldu. Sebze grubunda ortalama artış yüzde 29 olurken, bu grupta soğan yüzde 74 ile en fazla artış gören ürün oldu. Kuru soğanı yüzde 54 ile patlıcan, yüzde 50 ile kıvırcık marul, yüzde 42 artış ile dolmalık biber izledi. Hıyar yüzde 6 ile fiyatı düşen tek ürün oldu. Meyve grubunda mevsim sonu nedeniyle önemli fiyat artışları meydana geldi. Mandalina yüzde 43, portakal yüzde 40, armut yüzde 60 arttı. Elma, muz ve limon gibi halkımızın yoğun tükettiği diğer meyve çeşitlerinde önemli bir artış olmadı. Yağlar gurubu ve kahvaltılık zeytin grubunda tereyağın kilosu yüzde 19, kahvaltılık yeşil zeytin yüzde 12, siyah zeytin yüzde 6 artarken diğer ürünlerde değişim olmadı. Şekerli ürünler grubunda yine sadece kristal toz şekerin fiyatı yüzde 2 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Çay ürünleri grubunda, konserve ve salça grubunda fiyatlarda önemli değişim olmadı. Şubat 2010'da ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 28,24 TL artış ile bin 911,46 TL oldu" denildi.

Anahtar Kelimeler:
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bunlar da Dikkatinizi Çekebilir

banner251

banner185


banner294