Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre; Ekim 2012'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 1,27 oranında geriledi. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 9.68 oranında gerçekleşti.
Ekim ayında yaşanan gerileme aile bütçesine yaklaşık 11 TL rahatlama getirdi. Buna göre dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 855,89 TL oldu. Ekim 2011'de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.75 oranında artmış, aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 4.31 seviyesinde gerçekleşmişti.  Ekim 2012 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta pastörize süt yüzde 1, yoğurt yüzde 1, kaşar yüzde1 oranında gerilerken beyaz peynir yüzde 21oranında arttı. 
Et ürünleri grubu; bu grupta kurban bayramının etkisi ile önemli fiyat düşüşleri yaşandı. Kırmızı et ürünlerinde bir önceki aya göre ortalama yüzde 1 gerileme tespit edildi.  Aynı dönemde ise tavuk yüzde 5, yine en fazla tüketilen hayvansal ürün olan yumurta bir önceki aya göre yüzde 14 geriledi. Sakatat ve balık grubunda ise fiyatlar bir önceki ay seviyesinde kaldı.
Bakliyat ve tahıllar grubu; Ekim ayında fiyat artışının yaşandığı grup oldu. Bu grupta, nohut yüzde 9, barbunya fasulye yüzde 20 fiyatı arttı.  Kırmızı mercimek yüzde 12, yeşil mercimek yüzde 5 gerileyen ürün olurken dermason kuru fasulyede değişim olmadı.
Tahıllar grubunda, bulgur yüzde 1, makarna yüzde 4, baldo pirinç yüzde 1 arttı.
Sebze ve Meyve grubu; Ekim ayı mutfak giderlerinde yaşanan yüksek oranlı düşüşte, sebze ve meyvedeki mevsim ürünlerindeki gerilemeler ana etken oldu.
Bu grupta en yüksek düşüşler; marul yüzde 50, ıspanak yüzde 24, pırasa yüzde 22, karalahana yüzde 42, kapuska yüzde 40, pazı yüzde 21, patates yüzde 16 ile en yüksek düşüşlerin yaşandığı ürünler oldu. Bu ürünlerin dışında kalan domates, biber, hıyar gibi sebzeler ise artık turfanda dönemine girdiği için ortalama yüzde 10 oranında artışlar tespit edildi.
Ekim ayında meyve grubunda da mevsim ürünlerinin etkisi görüldü. Nar yüzde 46, ayva yüzde 33, mandalina yüzde 30,  armut yüzde 10 oranında fiyatları gerileyen ürünler oldu. Bu grupta elma yüzde 10, muz yüzde 4 oranında arttı.
Ekim ayında yağlar grubunda da önemli düşüşler tespit edildi. Tereyağı yüzde 5, margarin yüzde 3, sızma zeytinyağı yüzde 10 oranında geriledi. Ayçiçek yağında değişim olmadı. Kahvaltılık zeytinde ise, yeşil zeytin yüzde 3, siyah zeytin yüzde 1 arttı.
Gıda harcamasında yer alan kabuklu yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, salça ve konserve gurubunda ise Ekim ayında ortalama yüzde 2 artış görüldü. Bu grupta ürün bazında en yüksek artış ise yüzde 15 ile kristal şekerde tespit edildi.
Ekim 2012'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 31 TL düşüş ile 2.386,94 TL oldu.