Kısa adı GMİS olan Genel Maden İş Sendikası Basın Yayın ve Halkla İliştiler Müdürlüğü Araştırma Biriminin her ay yaptığı Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre Temmuz 200'da mutfak harcamasının 0.39 gerilediği bildirildi.
Bakliyat grubunun ücretlerinde bir değişiklik olmadığını belirten Araştırma Birimi süt ve süt ürünlerinin tamamında ortalama yüzde 1 civarında gerileme olduğu belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:
"Temmuz 2009'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,39 oranında geriledi. Aynı dönem itibarıyla mutfakta yıllık enflasyon oranı yüzde 8.11 oldu. 
Temmuz 2009'da gıda fiyatlarında meydana gelen yüzde 0.39 luk gerileme, mutfak harcamasında 2.75 TL katkı sağladı. Buna göre 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 704.27 TL oldu.
Temmuz 2009'un mutfak harcamasındaki gerilemede özellikle süt, sebze ve meyvedeki düşüşler etkili oldu. Temmuz ayında et, yağlar ve çaylar grubunda artış oldu. Diğer gruplarda değişim olmadı.
Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Temmuz 2009'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,39 oranında geriledi. Temmuz  ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 2,75 TL düşüşle 704.27 TL oldu. 2009 Temmuz ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki yıllık enflasyon oranı yüzde 8.11 seviyesinde gerçekleşti.
Araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda, tüm ürünlerde ortalama yüzde 1 civarında gerileme tespit edildi. Tavuk yüzde 2, sakatat ürünleri yüzde 11 oranında arttı. Balık ürünleri, mevsimin bitmesi nedeni ile hesaplamaya alınmadı. Bakliyat grubunda, Temmuz ayında bir değişim olmadı.
Sebze ve meyve grubundaki yüksek oranlı düşüşler temmuz ayında ailelerin mutfakta rahatlamasını sağladı. Sebze ve meyve grubunda Temmuz ayında ortalama yüzde 24 civarında gerileme tespit edildi.
Yağlar grubunda sadece tereyağı yüzde 5 arttı, diğerlerinde değişim olmadı.  Çaylar grubunda, Çaykur kamelya çay yüzde 7, Rize turist çayı yüzde 4 arttı. Şekerli ürünlerde önemli değişim olmadı. Gıda harcamasını oluşturan diğer gruplarda ise bir önceki aya göre değişim yaşanmadı.
Temmuz 2009'da;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 4,76 TL düşüş ile 1.853.62 TL oldu."