Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre; Eylül 2011'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 1 oranında arttı. Eylül ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 7,64 TL artış ile 764,86 TL oldu.  Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 3,88 oranında gerçekleşti.
Ramazan ayının denk geldiği Ağustos 2011'de ise gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,16 oranında artmış, 4 kişilik bir ailenin aylık harcaması ise 757,45 TL olarak gerçekleşmişti.
2010 Eylül ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,49 oranında artmış, mutfakta yıllık artış yüzde 4,02 seviyesinde gerçekleşmişti.
Eylül 2011 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta fiyatlar ortalama yüzde 1 oranında arttı. Bu grubun hesaplamadaki ortalama payı ise yüzde 0,25 oldu. Bu grupta en yüksek artış yüzde 6 ile yoğurtta oldu.
Eylül ayında kırmızı et ürünlerindeki artış eğilimi ramazandan sonra da devam etti. Kırmızı et ürünlerinde bir önceki aya göre ortalama yüzde 3 artış oldu. Kırmızı et ürünlerindeki artışı bu grup içinde yer alan sakatat grubundaki düşüşler dengeledi.
Geçtiğimiz aylarda ülke genelinde hakim olan ithal et tüketimi ilimizde de etkili olmuş ve sakatat fiyatları esas ürünlerle başa baş duruma gelmişti. Tekrar et tüketimi içe dönünce sakatat fiyatları da önceci satış fiyatlarına gerilemiş oldu. Et ürünleri grubunda Eylül ayında tavuk yüzde 8 artış ile en yüksek fiyatı artan ürünler içinde yer aldı.
Balık grubu ise, av yasağının yeni kalkması nedeniyle Eylül ayında hesaplamaya alınmadı.
Hayvansal ürünlerde Eylül ayında en yüksek artış yüzde 43 oranı ile yumurtada oldu.
Bakliyat ve tahıllar grubunda; Bakliyat grubunda bir önceki aya göre ortalama yüzde 10 civarında artışlar tespit edildi. Tahıllar grubunda ise yüzde 4 oranında artış görüldü.
Bakliyat grubunda en yüksek artış yüzde 27 ile nohut, yüzde 17 ile barbunya da görüldü. Tahıllar grubunda beyaz un ise bir önceki aya göre yüzde 6 geriledi.
Sebze ve meyve grubu; Eylül ayında sebze fiyatlarında önemli artışlar görüldü.
Sebze fiyatları bir önceki aya göre ortalama yüzde 16, meyve fiyatları yüzde 3 geriledi. Gıda harcaması hesaplamasında bu grubun payı ise yüzde 2.52 oldu.
Sebze grubunda en yüksek fiyat artışı yüzde 58 artış ile yeşil biberde meydana geldi. Bu ürünü yüzde 36 ile kıvırcık marul, yüzde 27 ile patlıcan, yüzde 22 ile hıyar izledi. Kışlık ürünlerden mutfakların en fazla tüketilen ürünü olan patates yüzde 12, soğan yüzde 17 geriledi. Meyve grubunda ise yeni mevsim ürünü olan ayva, nar, mandalina ve portakal gibi ürünler hesaplamaya alınmadı. Mevsim ürünleri olan üzüm, şeftali gibi ürünlerde ise gerileme tespit edildi.
Eylül ayında, yağlar grubunda artışlar devam etti. Bu grupta ortalama artış yüzde 2 olurken, hesaplamadaki grup payı ise yüzde 0,14 puan oldu.
Bu grupta tereyağı yüzde 1, ayçiçeği yağı yüzde17, sızma zeytinyağı yüzde 2 arttı. Margarin ürünleri ise ortalama yüzde 5 geriledi. Kahvaltılık zeytin grubunda bir önceki aya göre önemli bir değişim görülmedi.
Şeker, baharat, çay, konserve grubunda kristal toz şeker bir önceki aya göre yüzde 3, yeni ürün doğal bal yüzde 24, kahvaltılık bal yüzde 3 arttı. 
Çay, salça, konserve ürünleri grubunda çay fiyatları ortalama yüzde 2, konserve ve salça fiyatları da yüzde 2 oranında artı. Bu grubun gıda harcamasındaki payı ise yüzde 0,10 oldu. Eylül 2011'de ailenin; aylık harcamasının yüzde 35'ni kapsayan gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 20,32 TL artış ile 2.052,72 TL oldu.