Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası Şubat 2020’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,18 oranında arttığını belirtti.

Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasının 2364,55 TL olduğuna dikkat çeken GMİS, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Mutfaktaki yıllık artış ürün bazında yüzde 33,45 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon ise yüzde 20,89 düzeyinde gerçekleşti.

Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde binde 0,18’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 4,27 TL ek yük getirdi.

Buna göre Şubat 2020’ de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 2.364,55 TL oldu.

Şubat 2019’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,19 oranında artmış, aynı dönemde ürün bazındaki yıllık artış yüzde 30,28, mutfaktaki yıllık enflasyon ise yüzde 29.67 düzeyinde gerçekleşmişti.

Ocak 2020-Aralık 2020 dönemini kapsayan 2.324,00 TL asgari ücret Şubat ayında 4 kişilik ailenin sadece mutfak giderini karşılamaya yeterli oluyor. Mutfak harcamasından geriye kalan 34 Tl ile ise ailenin giyim, yakacak, barınma, sağlık, eğitim gibi giderleri karşılaması düşünüldüğünde asgari ücretlinin yaşam koşulları daha net olarak ortaya çıkıyor.

Asgari ücretli aldığı bu ücret ile gıda harcamasının yanı sıra konut, eğitim, giyim vb. zorunlu giderleri karşılamak zorunda.

Genel Maden İşçileri Sendikasının her ay yaptığı 1 çalışan, bir ev hanımı eş ve 2 çocuktan oluşan çekirdek madenci ailesini kapsayan Gıda Harcaması Araştırmasını oluşturan harcama gruplarında Şubat 2020 de şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta sadece yoğurt fiyatlarında yüzde 5’lik bir artış tespit edildi. Diğer ürünlerde değişim görülmedi.

Et ürünleri grubu; Bu grupta, özellikle kırmızı et ürünlerinde önemli artışlar meydana geldi. Kemikli et yüzde 5, kıyma yüzde4, kuşbaşı yüzde 4, biftek yüzde 10, kavurma yüzde 13 oranında zam gördü. Yine kırmızı et ürünlerinden olan sakatatlar grubunda da ortalama aylık yüzde 5 oranında bir artış meydana geldi. Şubat ayında önemli bir artış tespit edilen et ürünü ise tavuk eti oldu. Dar gelirli ailelerin en çok tükettiği et grubunda olan tavuk bir önceki aya göre yüzde 7 oranında arttı.  Yumurta da bir önceki aya göre fiyat değişimi görülmedi.

Balık ürünlerinde Şubat ayında önemli artışlar tespit edilen grup oldu. Bu grupta ortalama artış yüzde 5 civarında oldu. 

Bakliyat ve Tahıllar grubu; Bu iki grupta Şubat 2020 ayında önemli bir değişim tespit edilemedi.

Şubat ayında sebze ve meyve grubunda, özellikle bir önceki ay olan Ocak ayındaki yüksek oranlı artışlarda önemli bir duraklama ve az da olsa fiyat gerilemeleri tespit edildi. Bu grupta en yüksek artış yüzde 25 oranı ile taze fasulyede meydana geldi. Sebze grubunda ortalama artış oranı ise binde 20 civarında oldu.  Meyve Gurubunda da Şubat ayında durgunluk tespit edildi. Önemli bir fiyat değişimi görülmedi.

Yağlar ve yağlı tohumlar grubu; Bu grupta Şubat ayında önemli artış görülmedi. Şekerli ürünler ve kabuklu yiyecekler grubunda yer alan, kuruyemiş, baharatlar grubu, çaylar grubu ve konserve grubunda önemli fiyat artışları olmadı. 

2020 Şubat ayında 4 kişilik bir madenci ailesinin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 11.35 TL. artış ile 6.297,10 TL oldu.

Dört Kişilik Ailenin Şubat 2020 Gıda Harcaması Tablosu

Aile grubu

Aralık 2018

Aralık

2019

Ocak

 2019

Şubat 2019

Ocak

 2020

Şubat 2020

Yetişkin işçi

540,35

655,35

546,46

547,53

661,85

663,00

Yetişkin Kadın

437,00

520,25

442,00

443,00

525,65

526,55

15-19 Yaş Grubu Çocuk

552,32

695,45

558,56

559,62

702,68

704,00

4-6 Yaş Grubu Çocuk

410,13

465,25

414,77

415,56

470,10

471,00

TOPLAM

1.940,00

2.336,35

1.961,79

1.965,71

2.360,28

2.364,55