Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre; 
Haziran 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,50 oranında arttı. 
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 4.23 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 6 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 2,81 oldu. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0,50’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 5 TL ek yük getirdi.
 Buna göre Haziran ayında Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 875 TL oldu.
Temmuz 2013 itibarıyla net 803,63 TL olarak belirlenen asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 27 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya konulmaktadır.
Haziran 2012’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1,54 oranında gerilemiş, aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 12.11, 6 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 4,77 olmuştu.
Haziran 2013’ün mutfak harcamasındaki artışta kırmızı et ve sebze grubundaki artışlar etkili oldu. 
Süt ürünlerinde Haziran ayında önemli bir değişim gözlenmedi. 
Et grubunda kıyma, kuşbaşı, biftek gibi ürünlerde yüzde 5 oranında artış görüldü. Kuzu etinde ise gerileme oldu.  Ailelerin en başta gelen önemli gıda maddesi olan yumurta bir önceki aya göre yüzde 10 oranında geriledi. Balık grubu mevsim sonu nedeniyle hesaplamaya alınmadı. 
Bakliyat grubunda da haziran ayında önemli oranda gerilemeler tespit edildi. Kuru fasulye yüzde 10, barbunya yüzde 5, nohut yüzde 12, kırmızı ve yeşil mercimek yüzde 4 oranında düştü.  Tahıllar grubunda makarna yüzde 10, bulgur yüzde 12 arttı.  Diğer ürünlerde değişim olmadı. 
Haziran ayı gıda artışlarına sebzedeki yüksek oranlı fiyat artışları etkili oldu. Sera ürünlerinin bitmesi ve tarla ürünlerinin piyasaya çıkış sürecindeki daralma fiyatların yükselmesine neden oldu. Sebze grubunda en yüksek artış yüzde 265 oranıyla domateste yaşandı. Domatesteki bu yükseklikteki artışın sebebi ise tarlada domates zararlısının açtığı yüksek kaybın sebep olduğu açıklandı. Sebze grubunda haziran ayında aylık fiyat artışı ortalaması yüzde 17 oldu.
Meyve grubunda haziran ayında ortalama yüzde 5 oranında düşüş tespit edildi. Meyvedeki düşüş sebze grubundaki aşırı yükselişin olumsuz etkisini bir miktar azalttı. 
Yağlar grubunda ise zeytinyağı bir önceki aya göre yüzde 8 orandaki düşüş ile bu grupta dikkat çeken ürün oldu. Bu grupta yer alan diğer ürünlerde değişim olmadı.
Gıda harcaması araştırmasını oluşturan diğer gruplar; şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler, baharat, çay ve konserve grubunda bir önceki aya göre değişim olmadı.
Haziran 2013’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 12,28 TL artış ile 2.469,00 TL oldu.