Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 2,97’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 30,78 TL. ek yük getirdi. Buna göre Ekim 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.031,54 TL oldu.

 

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;

Ekim 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 2,97 oranında arttı.

Mutfaktaki ilk 10 aylık artış yüzde 13,15, yıllık enflasyon yüzde 15,33 seviyesinde gerçekleşti.

Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 2,97’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 30,78 TL. ek yük getirdi.

Buna göre Ekim 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.031,54 TL oldu.

Ekim 2014 itibarıyla net 846 TL olan asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 25 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor.

Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

Ekim 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.46 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 9 seviyesinde gerçekleşmişti. Aynı dönemde ilk 10 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 8,26 olmuştu.

Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Ekim ayında şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta pastörize süt yüzde 5, tam yağlı klasik beyaz peynir yüzde 2, taze kaşar peyniri yüzde 9 oranında artarken, yoğurt yüzde 13 civarında fiyatı düşen ürün oldu. 

Kırmızı et ürünlerinde Ekim ayında da hareketlilik devam etti. Bu grupta haşlamalık kemikli et yüzde 6,6, kıyma yüzde 7.76, kuşbaşı yüzde 3.8, dana biftek yüzde 15 oranında artarken, kırmızı et grubunda yer alan koyun cinsi etlerde değişim olmadı. 

Ekim ayında tavuk fiyatı yüzde 9 oranında geriledi. Yumurta fiyatlarında artış olmadı.

Balık grubunda, Ekim ayının ilk 3 haftasında hava koşullarının olumsuz gitmesi balık fiyatlarındaki beklenen düşmeyi geciktirdi. Ekim ayının son haftasında düzelen hava koşullarıyla tezgahlarda bollaşan balık beklenen fiyat düşünü de sağladı.

Sakatat grubunda ekim ayında değişim tespit edilmedi.

Bakliyat ve Tahıllar grubu; bu grupta özellikle bakliyat grubunda yaşanan fiyat düşüşleri mutfak giderini rahatlatan grup oldu. Bu grupta dermason kurufasulye yüzde 32, nohut yüzde 8, oranında geriledi. Bu grupta sadece barbunya yüzde 9 arttı. Kırmızı ve yeşil mercimekte değişim olmadı. Tahıllar grubu; bu grupta bir önceki aya göre önemli fiyat değişimi tespit edilmedi.

Eylül ayında olduğu gibi Ekim ayının uzun süreli yağmurlu geçmesi en çok sebze ve meyve fiyatlarını etkiledi. Sebze fiyatları ortalama yüzde 6 oranında arttı. En yüksek artış yüzde 33 artış oranı ile domates ve sivri biberde meydana geldi. Hıyar yüzde 25, ıspanak yüzde 4 oranında artış ile dikkat çeken ürünler oldu. Taze fasulye yüzde 11, havuç yüzde 7, pazı yüzde 63 oranında fiyatları gerileyen ürünler oldu.

Meyve gurubunda, mevsim meyvelerinde düşüş olurken, mevsim sonu ürünlerde ise artışlar tespit edildi. Elma, armut, üzüm, nar, ayva gibi mevsim ürünlerinde fiyat düşüşleri tespit edilirken, limon, muz, mandalina gibi ürünlerde ise artışlar tespit edildi.

Yağlar grubunda, bu gurupta sadece tereyağı yüzde 8, Ayçiçek yağı yüzde 1 arttı. Kahvaltılık zeytinler gurubunda, yeşil zeytin yüzde 11, siyah sele zeytin fiyatı yüzde 15 oranında arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı.

Kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler grubunda Fındık, ceviz, Antep fıstığı gibi kabuklu ürünlerde yüzde 25 oranında artışlar tespit edildi.

Şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler ve baharatlar, konserve, çaylar grubunda konserve ürünlerde ortalama yüzde 5 oranında artışlar tespit edildi.

 Ekim 2014’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 81TL artış ile 2.815,00 TL oldu.