GMİS'in Zonguldak'ta gerçekleştirdiği araştırmanın sonucunu açıkladı. Nisan 2011’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,66 oranında geriledi. Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 1,53 seviyesinde gerçekleşti. 2010 Nisan ayında ise mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,63 oranında artmış, 2010 yılının ilk 4 ayındaki artış yüzde 3,33 olmuştu. Aynı dönemde mutfakta yıllık artış ise yüzde 3,55 seviyesinde gerçekleşmişti. Nisan 2011’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 12,83 TL artış ile 2.018,23 TL oldu.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;

Nisan 2011’de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,66 oranında geriledi. Nisan ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 5 TL gerileme ile 746,47 TL oldu.  Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 1,53 oranında gerçekleşti.

2010 Nisan ayında ise mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,63 oranında artmış, 2010 yılının ilk 4 ayındaki artış yüzde 3,33 olmuştu. Aynı dönemde mutfakta yıllık artış ise yüzde 3,55 seviyesinde gerçekleşmişti.

Nisan 2011 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:

Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta fiyatlar ortalama yüzde 5 oranında geriledi. Bu grubun hesaplamadaki ortalama payı ise yüzde -0,25 oldu. Süt yüzde 3, kaşar yüzde 11 geriledi.  

Mart ayında kırmızı et ürünlerinde ortalama yüzde 1 gerileme oldu. Kemikli et yüzde yüzde10, sucuk yüzde 7 geriledi. Kuşbaşı yüzde 5, kıyma yüzde 1 arttı. Tavuk bir önceki aya göre yüzde 9 oranında arttı.

Balık grubu ise, av yasağı nedeniyle mart ayında hesaplamaya alınmadı. Sakatat grubunda bir önceki aya göre işkembe yüzde 30 geriledi. Yumurta bir önceki aya göre değişim olmadı..

Bakliyat ve tahıllar grubu Nisan ayında fiyat artışlarının yaşandığı grup oldu. Kurufasulye yüzde 13, barbunya yüzde 4, yeşil mercimek yüzde 26 artarken nohut yüzde 22 geriledi.

Tahıl grubunda ise baldo pirinç 9, bulgur 2 geriledi. Un yüzde 2, irmik yüzde 2 artarken, makarna yüzde 4 geriledi.

Nisan ayında gıda harcamasının gerilemesinde en büyük pay sebze ve meyve grubu oldu. Bu grupta ortalama fiyat gerilemesi sebzede yüzde 27, meyvede 13 oldu. Gıda harcaması hesaplamasında bu grubun payı ise yüzde 6 oldu. En fazla fiyatı düşen ürünler, bezelye yüzde 40, dolmalık biber yüzde 59, yeşilbiber yüzde 65, domates yüzde 20, taze fasulye yüzde 29, hıyar yüzde 48, kabak yüzde 22, patlıcan yüzde 51, pazı yüzde 32, pırasa yüzde 9, sarımsak yüzde 39, kurusoğan yüzde 36 oldu. Sebze grubunda fiyatı artan tek ürün ise yüzde 33 artış ile patates oldu.

Meyve grubunda çilek yüzde 38, muz yüzde 22 geriledi. Bu grupta da sadece portakal yüzde 25 arttı.

Nisan ayında, yağlar grubunda ortalama artış yüzde 2 oldu. Tereyağ yüzde 6, margarin yüzde 22 arttı. Kahvaltılık yeşil zeytin yüzde 6 geriledi.

Şeker, baharat, çay, konserve grubunda bir önceki aya göre, domates salçası yüzde 6, biber salçası yüzde 4 arttı. Çay ürünleri yüzde 1 artarken konserve ürünlerinde ortalama yüzde 5 düşüşler oldu.  

Nisan 2011’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 12,83 TL artış ile 2.018,23 TL oldu.

 

Dört Kişilik Ailenin Nisan 2011Gıda Harcaması Tablosu

Aile grubu

 

Nisan 2010

 (TL )

 

Ocak 2011

 (TL )

 

Mart  2011

 (TL )

 

Nisan 2011

 (TL )

Yetişkin işçi

 

201,85

 

203,55

 

206,13

 

204,77

Yetişkin Kadın

168,67

170,16

172,32

171,19

15-19 Yaş Grubu Çocuk

207,97

210,18

212,85

211,45

4-6 Yaş Grubu Çocuk

156,71

158,10

160,11

159,06

TOPLAM

 735,20

742,00

 

751,41

 

746,47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Not: Tablo’daki hesaplamada kuruş farkı olabilir.