Temmuz 2012'de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.65 oranında arttı. Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 844.88 TL'ye yükseldi.

Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Temmuz 2012'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.65 oranında arttı. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 12.84 oranında gerçekleşti.
Temmuz ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 5,44 TL artış ile 844,88 TL oldu.
Temmuz 2011'de mutfak gideri bir önceki aya göre değişmemiş, yıllık enflasyon 2.83 oranında gerçekleşmişti.
Temmuz2012 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta Temmuz ayında pastörize süt yüzde 1, beyaz peynir ve kaşar yüzde 10 gerilerken yoğurt ise yüzde 8 oranında arttı.
Et ürünleri grubu; bu grupta bir önceki aya göre kırmızı et ürünlerinden kıyma yüzde 1, kuşbaşı yüzde 2, biftek yüzde 3 arttı. Diğer ürünlerde değişim görülmedi.
Aynı dönemde ise tavuk yüzde 1.4 oranında arttı.
Sakatat grubunda değişim görülmedi. Balık grubu ise mevsim nedeniyle hesaplamaya alınmadı.
Bakliyat ve tahıllar grubu; Bu grupta sadece yeşil mercimek fiyatı yüzde 8 oranında arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı.
Tahıllar grubunda sadece baldo pirinç yüzde 5 arttı.
Temmuz ayı mutfak giderlerine sebze ve meyvedeki ramazan dolayısıyla yaşanan yüksek oranlı artışlar damgasını vurdu. Bu grupta en yüksek artış yüzde 43 ile taze fasulyede ve hıyarda meydana geldi. Domates yüzde 2.3, dolmalık biber yüzde 16, yeşilbiber yüzde 16, patlıcan yüzde 16 oranında arttı.
Temmuz ayındameyve grubunda da ramazan ayının etkisi görüldü.
Bu grupta en yüksek artışyüzde 15 ile şeftali, yüzde 12 kayısı, yüzde 11 limon ile yüzde 12 siyah üzüm, yüzde 7 karpuzda meydana geldi.
Temmuz ayında, yağlar grubunda; inişli çıkışlı fiyat değişimleri görüldü. Bu grupta en yüksek artış yüzde 18 ile tereyağında tespit edildi. Ayçiçek yağı fiyatı yüzde 5 artarken, margarin yüzde 2 geriledi. Zeytinyağında bir değişim olmadı.
Gıda harcamasında yer alan kabuklu yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, salça ve konserve gurubunda Temmuz ayı itibarıyla önemli bir değişim görülmedi.
Temmuz 2012'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 15,41TL artış ile 2.386,61 TL oldu.