Haziran 2014’te mutfak harcamasının bir önceki aya göre yüzde 1,05 oranında arttı.

Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 14,60 seviyesinde gerçekleştiği açıklandı.

 

Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,05’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 10.45 TL. ek yük getirdi.

 

Buna göre Haziran 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.002,62 TL oldu.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın Araştırma Birimi’nin her ay gerçekleştirdiği; bir çalışan, eş ve 2 çocuktan oluşan Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;   Haziran 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1,05 oranında arttığı ve  mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 14,60 seviyesinde gerçekleştiği bildirildi.

 

Sendikanın araştırma sonuçları şu şekilde:

 

Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,05’ lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 10.45 TL. ek yük getirdi.

Buna göre Haziran 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.002,62 TL oldu.

Ocak 2014 itibarıyla net 846 TL olarak belirlenen yeni asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 26 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

Haziran 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,50 oranında artmış,

mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 4.23 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Haziran ayında şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubunda yöresel ürün beyaz peynirde yüzde 9 artış görüldü, diğer ürünlerde değişim olmadı.

 

Kırmızı et ürünlerinde Haziran ayında ayın da bir önceki aya göre ortalama yüzde 10 dolayında artış gözlendi. Kemikli et yüzde 15, kıyma fiyatı yüzde 4,  kuşbaşı yüzde 8, biftek yüzde 2, oranında arttı. Kuzu etinde ise yüzde 2 civarında gerileme tespit edildi.

 

Haziran ayında avlanma yasağı olduğu için balık grubu hesaplamaya alınmadı.

 

Haziran ayı, Kuru bakliyat ve Tahıllar grubu önceki ayların aksine genelde fiyat düşüşlerinin yaşandığı bir dönem oldu. Bu grupta ortalama fiyatlar yüzde 3 oranında geriledi. Enyüksek fiyat düşüşü yüzde 20 ile dermason kuru fasulyede oldu.

 

Tahıllar grubunda yine ailelerin en fazla tükettiği ürünlerden olan baldo pirinç fiyatı da bir önceki aya göre yüzde yüzde 3 oranında geriledi.

 

Sebze ve meyve grubu Haziran ayında, mutfak giderlerini en fazla rahatlatan grup oldu. Sebze ve meyve grubunun harcamadaki ortalama payı yüzde eksi 4.5 oldu. Sebze grubunda en fazla düşüş yüzde 28’lık gerileme ile sivri biberde tespit edildi. Meyve grubunda en yüksek gerileme yüzde 50 oranı ile karpuz, yüzde 29 ile Napolyon kirazda görüldü.

Yağlar grubunda, zeytinyağı ve Ayçiçek yağında yüzde 3 oranında gerileme tespit edildi. Buna karşılık margarinde yüzde 13, kahvaltılık zeytin ürünlerinde yüzde 11, kabuklu yiyecekler de yüzde 15 oranında artışlar tespit edildi.

 

Şekerli ürünler, baharat, çay, konserve grubunda; kristal toz şeker de yüzde 6 oranında artış görüldü. Yine çaylar grubunda yüzde 2 ila yüzde 11 arasında artışlar tespit edildi. Baharatlar, konserve grubunda bir önceki aya göre önemli bir değişim tespit edilmedi.

 

Haziran 2014’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 29 TL artış ile 2.744.00 TL oldu.