Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1.54 lük gerileme aile bütçesinde bir önceki aya göre 12,84 TL rahatlama getirdi. Buna göre Haziran ayında Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 839,44 TL'ye geriledi.

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Haziran 2012'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 1.54 oranında geriledi. Haziran ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 12,84 TL düşüş ile 839,44 TL oldu. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 12,84 oranında gerçekleşti.
2011 Haziran ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.55 oranında artmış, yıllık enflasyon 3.1 oranında gerçekleşmişti.
Haziran 2012 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta haziran ayında pastörize süt yüzde 1 arttı. Yoğurt ve peynirde ise gerileme tespit edildi.
Et ürünleri grubu; bu grupta bir önceki aya göre kırmızı et ürünlerinden kuşbaşı ve biftek yüzde 3 gerilmedi diğer ürünlerde değişim görülmedi. Aynı dönemde ise son aylarda fiyatı sürekli artan tavuk'ta yüzde 3 düşüş meydana geldi. Sakatat grubunda değişim görülmedi. Balık grubu ise mevsim nedeniyle hesaplamaya alınmadı.
Bakliyat ve tahıllar grubu; Bu grup ürünleri Haziran ayında da artmaya devam etti. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 3.6 oranında gerçekleşti.
Bu grupta kuru fasulye yüzde 5,  barbunya yüzde 5, yeşil mercimek yüzde 10, kırmızı mercimek yüzde 2 arttı. Sadece nohut yüzde 2 geriledi. Tahıllar grubunda sadece baldo pirinç yüzde 6.7 arttı.
Haziran ayı mutfak giderlerine sebze ve meyvedeki mevsim dolayısıyla yaşanan yüksek oranlı düşüşler damgasını vurdu. Bu grupta en yüksek düşüş yüzde 58 ile taze fasulyede meydana geldi. Domates yüzde 44, dolmalık biber yüzde 33, yeşilbiber yüzde 11, hıyar yüzde 10, patlıcan yüzde 37, kabak yüzde 17, semizotu yüzde 25, marul yüzde 10,  ıspanak yüzde 10, havuç yüzde 10 oranında geriledi.
Sebze fiyatlarında ki gerileme meyve grubunda da hemen hemen aynı oranlarda yaşandı. Bu grupta en yüksek düşüş yüzde 230 ile karpuzda meydana geldi. Mayıs ayında ortalama kg. fiyatı 2 TL olan karpuz fiyatı Haziran ayında 0.75 TL'ye düştü.
Haziran ayında, yağlar grubunda; inişli çıkışlı fiyat değişimleri görüldü. Bu grubun ortalama hesaplamaya etkisi ise yüzde 0.4 oldu.
Gıda harcamasında yer alan kabuklu yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, salça ve konserve grubunda kristal şekerin fiyatı yüzde 12, çay ürünleri ortalama yüzde 5, konserve gurubunda domates salçası yüzde 10, biber salçası yüzde 34 oranında arttı.
Haziran 2012'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 37,09 TL düşüş ile 2.371,20 TL oldu.