Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı; Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Mart 2013'te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 5,12 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 3 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 2,04 oldu. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1 artış aile bütçesinde bir önceki aya göre 8,59 TL ek yük getirdi.
 Buna göre Mart ayında Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 868,42 TL oldu.
Geçtiğimiz Şubat 2013'te ise; mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,20 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 4,12 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 2 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 1,03 oldu. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0,20 artış aile bütçesinde bir önceki aya göre 1.46 TL ek yük getirdi.
 Buna göre Şubat ayında Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 859,53 TL oldu. Ocak 2013 itibarıyla net 773,01 TL olarak belirlenen asgari ücret, Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 26 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya konulmaktadır.
Mart 2012'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,42 oranında artmış, aynı dönemde dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 3,50 TL artış ile 825,53 TL olmuştu. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 10,58 oranında gerçekleşmişti.
Mart 2013'ün mutfak harcamasındaki artışta; et ürünleri, sebze ve meyve grubu, yağlar grubundaki artışlar etkili oldu.
Süt ürünlerinde Mart ayında fiyat düşüşlerinin yaşandığı tek grup oldu. 
Et grubunda, en dikkat çekici artış yüzde 30 oranı ile tavuk etinde meydana geldi. Balık grubu da mart ayında yüksek fiyat artışlarının yaşandığı grup oldu.  Et ürünleri grubunda ortalama fiyat artışı 1.75 oldu.
Bakliyat grubunda inişli çıkışlı fiyat hareketleri bu ay da devam etti. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 0,15 oldu.  Mart ayında sebze ve meyve grubu aile bütçesinde etkili olmaya devam etti. Bu grupta en yüksek artış yüzde 65 ile sivri biberde görüldü. Salatalık yüzde 45, dolmalık biber yüzde 35, taze fasulye yüzde 25, domates yüzde 6 oranda arttı. Sebze grubunda kışlık sebzelerde fiyat değişikliği olmazken, kıvırcık marul yüzde 68 oranı ile fiyatı düşen tek ürün oldu. Sebze grubunda ortalama fiyat artışı yüzde 10, meyve grubunda yüzde 3 oldu.
Gıda harcaması araştırmasını oluşturan diğer gruplar, yağlar grubunda önceki aya göre artışlar tespit edildi. Sızma zeytinyağı yüzde 5, Ayçiçek yağı yüzde 1, kahvaltılık siyah zeytin yüzde 5 arttı. Şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler, baharat, çay ve konserve grubunda bir önceki aya göre değişim olmadı.
Mart 2013'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 24,28 TL artış ile 2.452,12 TL oldu.