Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0,38 artış aile bütçesinde bir önceki aya göre 3,62 TL ek yük getirdi. Buna göre Nisan ayında Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 871,7 TL oldu.

 

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre; 
Nisan 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde0,38 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 4,3 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 3 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 2,7 oldu. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0,38 artış aile bütçesinde bir önceki aya göre 3,62 TL ek yük getirdi.
 Buna göre Nisan ayında Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 871,75 TL oldu.
Ocak 2013 itibarıyla net 773,01 TL olarak belirlenen asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 26 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya konulmaktadır.
Nisan 2012’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 2,63 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 13,49 seviyesinde gerçekleşmişti. 
Nisan 2013’ün mutfak harcamasındaki artışta; et ürünleri, sebze ve meyve grubundaki artışlar etkili oldu. 
Süt ürünlerinde Nisan ayında önemli bir değişim gözlenmedi. 
Et grubunda, en dikkat çekici kuzu eti, dana sucuk ve tavuk etinde meydana geldi. Kuzu eti bir önceki aya göre yüzde 30, dana sucuk bir önceki aya göre yüzde 20, tavuk bir önceki aya göre yüzde 15 arttı. Balık grubu av mevsiminin sona ermesi nedeniyle hesaplamaya alınmadı.
Et ürünleri grubunda ortalama fiyat artışı yüzde 5,6 oldu.
Bakliyat grubunda nohut, barbunya da artış olurken diğer ürünlerde değişim olmadı. 
Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 0,15 oldu.  
Nisan ayında sebze ve meyve grubu aile bütçesinde etkili olmaya devam etti. Bu grupta en yüksek artış yüzde 40 ile patateste tespit edildi. Sebze ve meyve grubunun hesaplamaya etkisi yüzde 2.3 oldu. 
Gıda harcaması araştırmasını oluşturan diğer gruplar, yağlar grubu, şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler, baharat, çay ve konserve grubunda bir önceki aya göre değişim olmadı.
Nisan  2013’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 9,31 TL artış ile 2.461,43  TL oldu.