Zonguldak merkez ve ilçelerinde piyasa fiyat araştırması yapan tek kuruluş olan GMİS?in Basın Bürosuna göre, Mart 2010?da da fiyatlar yükselişini sürdürdü.

 

2010 Mart ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,65 oranında arttı. 2010 yılının ilk üç ayındaki artış yüzde 2.70 oldu. Mart ayı itibarıyla mutfakta yıllık artış yüzde 2.81 seviyesinde oldu.

Mart 2010?nun mutfak harcaması artışında kırmızı et, bakliyat, sebze ve meyve ürünlerindeki artışlar etkili oldu. Süt ürünleri grubundaki fiyat düşüşleri artışın daha yüksek çıkmasını önledi.

Gıdadaki yüzde 0,65?lik artış mutfak giderine 4,40 TL ek artış getirdi. Buna göre 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 730,96 TL oldu.

 

 Genel Maden İşçileri Sendikası?nın her ay yaptığı; Zonguldak?ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;

Mart 2010?da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,65 oranında arttı. Buna göre Mart ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 4,40TL artışla 730,96 TL oldu.  2010 Mart ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki 3 aylık artış yüzde 2.71,  yıllık gıda enflasyon oranı yüzde 2,81 seviyesinde gerçekleşti.

Mart 2010 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:

Süt ve süt ürünleri grubunda; pastörize süt yüzde 8 arttı. Tam yağlı peynir yüzde 4, kaşar peyniri yüzde 5, yoğurt yüzde 7 oranında geriledi.

Et ürünlerinde ise kemikli et, kıyma ve kuşbaşı et yüzde 4, dana biftek yüzde 3, sucuk yüzde 14, kavurma yüzde 7 arttı. Beyaz et grubunda bütün tavukta bir önceki aya göre fiyatlar aynı kaldı. Balık ve yumurta fiyatlarında değişim olmadı.

Bakliyat grubunda mart ayı da hareketli geçti. Kuru fasulye dışındaki tüm ürünlerde artış tespit edildi. Kuru fasulyede bir önceki aya göre değişim olmazken, nohut yüzde 5, barbunya yüzde 4, yeşil mercimek yüzde 9, kırmızı mercimek yüzde 1oranında arttı.

 Tahıllar grubunda bir önceki aya göre makarna fiyatları yüzde 32, pirinç yüzde 22 artarken bulgur yüzde 22, beyaz un yüzde 8, irmik yüzde 5 geriledi.

Mart 2010?da fiyat hareketliğinin fazla olduğu gruplardan biri de sebze ve meyve grubu oldu. Sebze grubunda ortalama artış yüzde 29 olurken, bu grupta soğan yüzde 77 ile en fazla artış gören ürün oldu. Kuru soğanı yüzde 11 artış ile ile havuç, yüzde 9 artış ile dolmalık biber izledi. Hıyar yüzde 27, patates fiyatı ise yüzde 5 oranında geriledi. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Bakla ve bezelye sezona bu ay girmesi nedeniyle hesaplamaya alınmadı.

Meyve grubunda mevsim sonu nedeniyle önemli fiyat artışları meydana geldi. Armut yüzde 60, muz yüzde 10,  portakal yüzde 10 arttı. Tezgahlarda henüz bollaşan çilek ise sezon başı olması nedeniyle hesaplamaya alınmadı.

Gıda harcamasını oluşturan yağlar, şekerli ürünler, baharat, çay ürünleri, salça ve konserve grubunda mart ayında önemli değişim gözlenmedi.

Mart 2010?da;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 12,42 TL artış ile 1.923,88 TL oldu.

Dört Kişilik Ailenin Mart 2010 gıda Harcaması Tablosu

 

Mart 2009

 (TL )

Ocak 2010

 (TL )

Şubat 2010

 (TL )

Mart 2010

 (TL )

Yetişkin İşçi

194,96

196,36

199,30

200,59

Yetişkin Kadın

163,16

164,08

166,54

167,62

15-19 Yaş Grubu Çocuk

201,09

202,31

205,34

206,67

4-6 Yaş Grubu Çocuk

151,74

152,79

155,08

156,08

TOPLAM

 

710,95

 

715,55

 

726,56

 

730,96