Alaplı İlçe Tarım Müdürlüğü’nce “Dünya Süt günü” nedeniyle çeşitli etkinliklerin düzenleneceği bildirildi.

Alaplı Tarım Müdürü Rafet Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “21 Mayıs “Dünya Süt Günü” sebebiyle bugün Müdürlük personelince Tepekent YİBO’nda ilköğretim öğrencilerine sütün beslenmede yeri, önemi ve süt tüketiminin arttırılması konulu bir sunum gerçekleştirileceği kaydetti.

Yılmaz, yaptığı açıklamada şunları söyledi “Bebeklikten çocukluğa, ergenlikten yaşlılığa hayatımızın her döneminde vücudumuz için gerekli besin maddelerinden biri olan sütün faydalarını öğretmek, süt içme alışkanlığı kazandırılması ve süt tüketiminin arttırılmasını sağlamak amacıyla, Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında aldığı bir karar gereğince 21 Mayıs günü federasyona üye tüm ülkelerde “Dünya Süt Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu çerçevede 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nün içinde bulunduğu hafta Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından “Süt Haftası” olarak ilan edilmiştir.

 

VAZGEÇİLMEZ MADDE

Yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünlerinin büyük önem taşıdığı bilinen bir gerçektir. Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri, yaşamımızın her döneminde vücudumuz için hayati önem taşımaktadır. Bebeklik döneminin vazgeçilmez gıdası olan süt, büyüme ve gelişme çağında olan çocuklar, gençler, anne adayları ve yaşlılar için de vazgeçilmez bir gıda maddesidir. İnsan beslenmesinde gerekli olan kalsiyumun süt ve süt ürünleri olmadan alınması mümkün değildir. Kalsiyum tüketimi ile kemik yoğunluğu arasında sıkı bir ilişki vardır. Kemik yoğunluğunun en üst noktaya ulaştığı 25-30 yaşlarına kadar tüketilen kalsiyum, kemik yoğunluğunun artmasına neden olur ve sonraki yaşlarda görülen osteoporozun (kemik erimesi) erken görülme riskini azaltır. Ayrıca sütte bulunan A vitamini göz ve diş sağlığında, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine, B vitamini iştah, sinir ve sindirim sistemi düzenlenmesine, D vitamini ise özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine, gelişimine etki etmektedir. Bunun yanı sıra sütün içindeki biotin saç ve deri sağlığı için önem taşırken, B2 vitamini büyümeyi hızlandırmaktadır. Bu nedenle çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi ve ileriki yaşlarda osteoporozdan (kemik erimesi) korunmaları için kalsiyum ve vitamin deposu olan süt tüketimine önem verilmesi gerekmektedir.

 

SÜT TÜKETİN

Bu nedenle günde en az, bebeklerin 750 gr, çocukların 300-350 gr, gençlerin 350 gr, yetişkin ve yaşlıların 250-400gr, hamile ve emzikli kadınların ise 500 gr içme sütü veya aynı miktarlarda süt içeren yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri tüketmesi gerekmektedir. Oysa ülkemizde yılda kişi başına toplam 24 litre süt tüketilmektedir. İşlenmiş ve paketlenmiş süt tüketimi ise kişi başına 11 litre düzeyinde bulunmaktadır. Avrupa ülkelerinin pek çoğunda sadece işlenmiş içme sütü tüketimi kişi başına 94 litre düzeyindedir. Bu rakamlar da ülkemizde süt ve eşdeğer ürünlerin tüketiminin çok gerilerde olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte üretilen sütün ancak % 48 inin pazarlanması, kalan % 52 lik payın gelişmiş ülkelerin unuttuğu fakat ülkemizde hala yaygın olan sokak sütü halinde tüketiciye ulaşması, tüketilen sütlerin kalitesinin de önemli olduğunu vurgulamayı gerektirmektedir.

 

TOPLAM BAKTERİ YÜKÜ ARTMAKTA

Süt mikroorganizmalar için uygun bir üreme ortamı olduğundan çok kısa bir sürede bozulabilmekte ve sağlığımız için tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle ambalajsız olarak tüketime sunulan sokak sütlerinin dayanma sürelerini arttırmak için süte karbonat, soda gibi birçok katkı maddesi katılabilmekte ve yağı alınarak yerine su eklenerek hile yapılabilmektedir. Çiğ olarak tüketime sunulan sokak sütlerinde soğuk zincir korunamadığından tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen taşıma süresince toplam bakteri yükü artmakta, bunun sonucu da ısı ile yok edilemeyen toksinler oluşmaktadır. Tüketici satın aldığı sokak sütlerinde kontrollü bir ısıtma sağlayamadığından kaynatma ile sütün besin değerlerin de önemli azalmalara neden olmaktadır”