18-24 Mayıs tarihleri arasının Müzeler Haftası olarak kutlandığını belirterek, müzelerin geçmişi geleceğe bağlayan köprüler olduğunu, müzelerde ziyaretçilerin hafızasını canlandıracak onu geçmişe götürüp gelecek ile bağ kurduracak eserlerin bulunması gerektiğini vurgulayan Müze Müdürü Ahmet Mercan gazetecilere yaptığı açıklamasında şunları söyledi: Müzelerde hafızaya örnek verecek olursak İstanbul’un fethi sırasında Osmanlı Donanmasına karşı Haliç’in girişine gerilen zincir belki tarihin yazdığı bir söylenti olarak 

kabul edilebilir fakat beşbuçuk asırdan beri korunan ve bugün İstanbul Askeri Müzede duran o zincir bir hakikattir ve ziyaretçilerin o günleri hafızasında canlandırmasını sağlayan bir eserdir. Halen Topkapı Sarayı Müzesi’nde saklanan kutsal emanetler fetih yoluyla nerelere kadar gidildiğini yanan tarih sayfalarını doğrulayan elle tutulur gözle görülür belgeler ve ziyaretçilerin hafızasında yer edecek eserlerdir. 

 

TRİKOPİS’İN KILICI
Yine Askeri Müzede yer alan Yunan orduları Başkomutanı Trikopis’in kılıcı, nişanı ve apoletleri, Anadolu’nun kurtuluş mücadelesinden zaferle çıktığının belgesi ve o günleri hafızalarda canlandıran birer eserdir, bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Yarınlar sadece bugünlerin değil, esas olarak dünlerin üzerine bina dikmektir, onun için de her müze envanterinde bulunan ve insanların hafızasına yaratıcılığına ışık tutacak eserlerini öncelikle sergilenmelidir.

 

DUYARLILIK ÇAĞRISI
Ereğli Müzemizde bakım ve onarım çalışmaları bitmek üzere. Yenilenen müzemiz açıldığında ziyaretçilerimizi bekliyoruz ve ayrıca Müzekart uygulamasının yaygınlaşarak devam ettiğini hatırlatmak istiyoruz. Müzekart tam 30, indirimli ise 15 TL’dir. Halkımızın bilinçli bir şekilde müze ve ören yerlerimizi ziyaret etmeleri konusunda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz.”