Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçilerinin Basın ve halkla İlişkiler Bürosu Zonguldak genelinde piyasa araştırması yapan ve piyasa hareketiyle ilgili olarak kamuoyunu bilgilendiren tek kurum olma özelliğini sürdürürken, Ağustos ayında mutfak giderlerinin arttığını bildirdi.
Sendikanın araştırması ile ilgili yaptığı açıklama şu şekilde:
Ağustos 2009da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,38 oranında arttı. Aynı dönem itibarıyla mutfakta yıllık enflasyon oranı yüzde 1,06 oldu. 2009un ilk 8 ayında ise gıda fiyatları yüzde 0.68 geriledi
Ağustos 2009da gıda fiyatlarında meydana gelen yüzde 0.38luk artış, mutfak harcamasına 2.98 TL ek yük getirdi. Buna göre 4 kişilik ailenin aylık mutfak masrafı 707,25 TL oldu.
Ağustos 2009un mutfak harcamasındaki artışta et ürünleri, bakliyat daki artışlar etkili oldu.
Ağustos 2008de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 3,43 oranında artmış, aynı dönem itibarıyla mutfakta yıllık artış oranı yüzde 8,04 olmuştu.
Genel Maden İşçileri Sendikasının her ay yaptığı; Zonguldakta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Ağustos 2009da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,38 oranında arttı. Ağustos ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 2,98 TL artışla 707.25 TL oldu. 2009 Ağustos ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki yıllık enflasyon oranı yüzde 1,60 seviyesinde gerçekleşti.
Araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda, tüm ürünlerde herhangi bir artış olmadı.
Et ürünlerinde, kırmızı et ürünlerinden kemikli et yüzde 10, kıyma yüzde 16, kuşbaşı yüzde 8 arttı. Tavuk yüzde 12, sakatat ürünleri yüzde 12 oranında arttı. Balık ürünleri, mevsiminin Eylül ayı itibarıyla yeni başlaması nedeniyle hesaplamaya alınmadı. Bakliyat grubunda, kurufasulye yüzde 5, barbunhya yüzde 6, kırmızı mercimek yüzde 3, yeşil mercimek yüzde 8 arttı. Bu grupta sadece nohut yüzde 3 geriledi.
Unlu mamuller grubunda bulgur yüzde 3, un yüzde 4 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı.
Sebze ve meyve grubunda , kıvırcık marul yüzde 20, havuç yüzde 8, semiz otu yüzde 25, kuru soğan yüzde 11 artarken, patates yüzde 11, patlıcan yüzde 8, taze fasulye yüzde 8 geriledi. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Meyvelerde armut yüzde 22, şeftali yüzde 9, muz yüzde 16 artarken, incir yüzde 20, mürdüm eriği yüzde 24 geriledi. Diğer ürünlerde değişim olmadı.
Yağlar grubunda margarin yüzde 5, kahvaltılık siyah zeytin yüzde 10 arttı, diğerlerinde değişim olmadı. Ağustos ayında konserve ve salça grubunda fiyatlar ortalama yüzde 14 geriledi. Gıda harcamasını oluşturan diğer ana gruplarda değişim olmadı
Ağustos 2009da; ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 7.04 TL artış ile 1.860,67 TL oldu.
Dört Kişilik Ailenin Ağustos 2009 gıda Harcaması Tablosu
|
Ağustos 2008 (YTL) |
Ocak 2009 (YTL L) |
Temmuz2009 (TL ) |
Ağustos2009 (TL ) |
Yetişkin İşçi |
191.81 |
194,19 |
193,13 |
194,06 |
Yetişkin Kadın |
160,47 |
162,54 |
161,62 |
162,24 |
15-19 Yaş Grubu Çocuk |
198,12 |
200,27 |
199,19 |
199,95 |
4-6 Yaş Grubu Çocuk |
149,42 |
151,16 |
150,33 |
151,00 |
TOPLAM |
699.82 YTL |
708,16 |
704,27 |
707,25 |