Alaplı’nın, Cumhuriyetimizin kurucusu   Mustafa Kemal’in imzasıyla, 27 Mayıs 1930 yılında nahiye yapıldığı  belgelendi. Endüstri Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Burhan Akbaş, 3 yıl süren bir çalışmanın ardından ilçenin tarihini kitaplaştırabildi. Baskıya hazır hale getirdiği eseriyle birlikte Belediye Başkanı Nuri Tekin’i ziyaret eden Burhan Akbaş, bilinenin aksine ilçenin 1927 yılında değil 27 Mayıs 1930 yılında Başvekil İsmet İnönü ile Dahiliye Vekili Şükrü Kaya’nın kararı ve Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal’in onayıyla nahiye yapıldığını açıkladı.

Akbaş, Alaplı’nın nahiye yapıldığını gösteren üç imzalı belgenin bir örneğini çerçeveli olarak Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin’e hediye etti. Akbaş, ayrıca Belediye Başkanı Nuri Tekin’in babası Seçkin Tekin’in Alaplı Belediye Başkanı seçildiğine dair yerel gazete küpürünü de yine çerçeveli bir şekilde Başkan Tekin’e hediye etti.





Tarih Öğretmeni Burhan Akbaş, Alaplı’nın tarihinin yer aldığı bir eserin olmayışından esinlenerek, doğup büyüdüğü Alaplı’nın tarihini araştırmaya karar verdiğini belirterek, “Ben aslen Kırşehir’in Kaman ilçesindenim. Ancak, babam Erdemir emeklisi ve yaklaşık 40 yıldır Alaplı’da yaşıyoruz. Doğup büyüdüğüm, doyduğum, ekmeğini yediğim Alaplı’ya aidiyet borcumu ödemek için 2013 yılında Alaplı tarihiyle ilgili geniş kapsamlı bir araştırmaya başladım. Osmanlı arşivlerini ve çeşitli kaynakları da inceledim ve 3 yılın sonunda eserimi baskıya hazır hale getirdim. Eserimiz yakında baskıya girecek ve kitap haline geldiğinde Alaplı’ya güzel bir eser bırakmış olacağız. Araştırmalarımız sırasında, yazılı eserlerde genellikle Ereğli tarihinin içinde verilen ilçe tarihiyle ilgili bilinmeyen , yanlış bilinen tarihsel verilere ulaştık. Mesela, o dönem Ereğli kazasına bağlı bir köy olan Alaplı 1927 yılında değil, Çaycuma kazasına bağlı Başviran Köyü ile birlikte 27 Mayıs 1930 yılında Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla nahiye yapılmış. Yine araştırmalarımızda , Alaplı’ya yerleşen ilk Türk boylarının bilinen aksine daha iç kesimlerde çok daha önceden yerleştiğini tespit ettik. Bu eser ilçenin tarihine ışık tutacak. “ dedi.

Belediye Başkanı Nuri Tekin de, Tarih öğretmeni Burhan Akbaş’ı bu çalışmasından dolayı kutlayarak teşekkür etti. Alaplı’nın kalıcı bir tarihi esere sahip olmasının ilçenin geleceği açısından da çok önemli olduğunu belirten Başkan Tekin, “Biz de bu konuda elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Alaplı’nın bu tür çalışmalara ihtiyacı var. “ dedi.