Türk nakliyecisinin Rusya üzerinden geçişine izin sağlayan transit geçiş belgelerinin bitmesiyle 24 Nisan'dan bu yana Kazakistan'a Türk nakliyecileri taşıma yapamıyor. Yeniden anlaşmanın sağlanamaması nedeniyle gümrüklerde mahsur kalan yüzlerce TIR şoförü, mağdur oluyor.  Türk yetkililer tarafından Ocak ayından bu yana yeni belge talep edilmesine karşın Rusya yetkilileri, oyalama politikası ile Türk nakliyecisini zor durumda bırakıyor. 24 Nisan'dan bu yana Rusya topraklarından hiçbir nakliyeci Kazakistan'a taşıma yapamıyor. Rusya ve Türkiye arasında ikili geçiş belgesinde herhangi bir problem olmamasına rağmen Rusya'nın transit geçiş belgelerinde sergilenen tutum, TIR şoförlerini mağdur ediyor.  Ro-Ro seferlerinin yapıldığı Zonguldak Limanı'nda iki aydır mahsur kalan Türk ve yabancı şoförler, araçlarında yatıp kalkıyor. Yiyecek paralarının kalmadığını belirten sürücüler, sorunun bir an önce çözülmesini ve kendilerine sahip çıkılmasını istedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenen şoförler, sorunun bir an önce çözülmesini istedi.
Şoförler adına yapılan açıklamada, Sadece Zonguldak Gümrüğü'nde değil, Türkiye'nin tüm sınır kapılarında Kazakistan, Rusya ve Rusya üzerinden geçilecek hiçbir ülke için transit geçiş belgesi verilmiyor. Burada onlarca Türkiye genelinde yüzlerce meslektaşımız ve arkadaşımız mağdur durumda. Günlerdir araçlarda yatıyoruz. Yiyecek alacak paramız kalmadı. Suriye'den kaçan insanlara sahip çıkılıyor. Bize neden sahip çıkılmıyor.
Tek isteğimiz bir an önce sorunun çözülüp evlerimize geri dönebilmemizdir.  TIR şoförleri, Türkiye'de yabancı sürücülere kolaylık sağlanmasına rağmen Türk nakliyecilere hiçbir ülkede kolaylık sağlanmadığını ve aksine işlerinin zorlaştırıldığını ileri sürdü.