Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Nanoteknoloji Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora Programları açıldı.

 

Yükseköğretim Kurumu Başkanlığının 16 Ocak 2014 tarihli toplantısında aldığı karar uyarınca, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yeni lisansüstü programlar açılmıştı. Bu yeni programlar arasında yer alan Nanoteknoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Programları büyük yankı uyandırdı.

           

BEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan Nanoteknoloji Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora Programlarının amacını, Mühendislik, Temel Bilimler, Mühendislik ve Sağlık Bilimleri arasında gerçekleştirilecek multidisipliner çalışmalar ile ülkemizin bu alandaki bilgi birikimine ve yetişmiş insan gücüne katkıda bulunmak oluşturuyor. BEÜ’nün yeni lisansüstü programları, bu alanda yapılan çalışmaların ülkemizde yaygınlaşmasına da hizmet edecek. Bu sayede, Üniversitenin mevcut araştırma merkezleri ile yeni kurulacak araştırma merkezlerinde nanoteknoloji alanında çalışmalar yürütülerek yeni teknolojilerin geliştirilmesini amaç edinen projeler yaşama geçirilecek.

 

Nanoteknoloji Mühendisliği yüksek lisans ve doktora eğitimine kabul edilen öğrenciler, Nanoteknolojik malzemelerin nanometre mertebesinde tasarımı, üretimi, montajı, karakterizasyonu ile bu malzemelerden elde edilmiş fonksiyonel sistemlerin uygulamalarını inceleyen ve hızla gelişen disiplinler arası araştırma-geliştirme faaliyetleri alanında öğrenim görecek, bilimsel ve akademik düzeyde eğitim alacaklar.

 

Bu programlardan mezun olan öğrenciler, öğrenimleri boyunca, ileri teknoloji malzemeleri anlamak, tasarlamak ve uygulamak için gerekli temel bilgileri edinecekler. Geniş bir spektruma sahip bu programlara farklı disiplinlerden öğrenci kabul edilecek. Nanoteknoloji Lisansüstü programlarından mezun olan öğrenciler temel bilim alanları ile elektronik, polimer, enerji, çevre ve gıda alanlarındaki kuruluşlarda iş bulma olanaklarına sahip oluyorlar.

 

Geleceğin teknolojisi NANOTEKNOLOJİ

 

Nanoteknoloji bilim alanı, malzemelerin nanometre mertebesinde (1 nanometre 1/106 mm’dir); üretim, tasarım ve montajını, bu malzemelerden elde edilmiş sistemlerin uygulamalarını inceleyen ve hızla gelişen disiplinler arası araştırma-geliştirme faaliyetlerinin tümünü temsil ediyor. Nanoteknoloji birçok alanı kapsayan bir bilim dalı. Bu alan içerisinde, aygıt fiziği, malzeme bilimi, elektronik, kimya, biyoloji gibi bilim dallarından araştırmacılar, nanoteknoloji çalışmaları yapıyor.

 

Nanomalzemeler, nano-kaplama üretimi ve ürün geliştirilmesi pek çok alanda kullanılıyor. Elektronik sanayinde mikro devre, entegre devre ve sensör üretimi, ilaç sanayinde özellikle draje ve toz tablet üretilmesi, ilaçların vücuda kontrollü dağıtılması, tıbbı cihaz ve teçhizatın bakteri önleyici süper ince kaplamalar ile kaplanması, boya, çimento, oto lastik, cam, cevher hazırlama, seramik, kağıt ambalaj, demir çelik, döküm alaşım, mermer, kablo sanayinde, aşınmaya, yüksek ısıya ve korozyona dayanıklı kompozit (malzeme karışımları) üretilmesinde, ısı ve ses yalıtımı için mükemmel malzeme üretilmesinde, briket, tuğla, asfalt, panel ve boru üretilmesinde, uzay ve savunma sanayinde çalışma şartlarına uygun yüksek ısıya, aşınmaya dayanıklı, sert kompozit malzemeler ile insan vucudu ile uyumlu metal ve metal alaşımları ile kompozit protez üretimi ve testleri, güneş pilleri ve pil bataryaları ile hidrojen yakıtlara yönelik polimer membran dönüştürücülerin üretimi, teflon benzeri suda ıslanmayan, kir leke tutmayan ve yağları iten kaplamaların üretimi ile makine yağlarının sürtünme performanslarının geliştirilmesi, yüzey parlatma ve şekillendirme işlemleri nanoteknolojik araştırmalar olarak sıralanabilir.

 

Şimdinin ve geleceğin en önemli bilimsel ve teknolojik hedeflerine varmanın nanoteknoloji araştırmalarından geçtiği kabul görüyor. Bu nedenle, pek çok ülke ve özel kuruluş nanoteknoloji araştırmalarına önemli bütçeler ayırıyor. Amerika’da özel sektör hariç sadece devletin nanoteknolojiye ayırdığı kaynak, 2003 yılı için 600 milyon dolar. Japonya’da ekonominin temel dinamikleri elektronik sektörüne dayandığı için bu ülkede de nanoteknoloji çalışmalarına önemli bir kaynak ayrılıyor. Başta Çin olmak üzere Rusya, Almanya ve İngiltere de bu yöndeki çalışmalara kamu bütçesinde yer veriyor. Ülkemizde de ‘Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları 2003 - 2023 Strateji Belgesi’nde stratejik teknoloji alanları kapsamında Nanoteknolojiye yer verildi.