SORU: Yenilenebilir enerji bu kadar gelişmiş ve  maliyet çok daha düşmüşken, Türkiye’de kömürle çalışan termik santral kurmak isteyenlere, yatırımcılara, siyasetçilere, valilere, sivil toplum örgütlerine, halka nasıl seslenmek istersiniz?”

YANIT: Gelecek 10yıl içinde tüm dünyada kömür kullanan bütün santrallere karşı büyük bir baskı gelecektir. Çünkü  Paris’teki toplantı bunun için. Türkiye dahil tüm Dünya bir kontrat imzalayacak karbondioksit emisyonun oranını düşürmek için. Onun için geleceği yok.

***Soru ve yanıtını video kayıtında ileyebilirsiniz...

‘e&u energie büro’dan Michael Brieden Segler, Detmold’daki  Hangar 21’deki açıklamalarında yenilenebilir enerjiden  yüzde 30 enerji ürettiklerini, nükleer ve termik santrallerin önümüzdeki süreçte dünyada kapanacağına vurgu yaptı. M. Brieden Segler’in konuşmasının ardından soru-yanıt bölümüne geçildi. Segler’e  şu soruyu yönelttim kendisine:


BEN KÖMÜR BÖLGESİNDEN GELİYORUM


“Almanya’nım yenilenebilir enerjiler konusunda yüzde 30 gibi bir rakama ulaşması çok mutlu etti. Önümüzdeki süreç içerisinde  nükleer ve termik santrallerin yenilenebilir enerjilerden  dolayı kapanacak olması ikinci bir sevincim oldu. Ben Zonguldak’tan kömür bölgesinden geliyorum. Benim bölgemde kömürle çalışan termik santraller kurulmak isteniyor 13 tane.  Şu anda var olan bir Çatalağzı bir de Eren Holdinge bağlı iki tane kömürle çalışan santral var. Aynı santrallerin içerisine ek  üniteler yapılmak isteniyor. Çatalağzı’nda halk eylem yaptı ben de gittim oraya. İnanın yukarıdan aşağıya baktığınızda zemini görmek o kadar kötü, o kadar kötü, o kadar kötü. Almanya’daki sizin filtlerinizi bilmiyorum ama. Ben şunu söylemek istiyorum. Siz de devre harici kalan termik santralleriniz var mı? Var ise bunları satıyor musunuz? Yani çevre konusunda duyarlı olmayan ülkelere satıyor musunuz?

Sizden bir uzman olarak şunu bekliyorum. Yenilenebilir enerji bu kadar önemliyken, bu kadar gelişmişken, sizin anlattığınız gibi Çinlilerin de devreye girmesiyle maliyet çok daha düşmüşken, Türkiye’de kömürle çalışan termik santral kurmak isteyenlere, yatırımcılara, siyasetçilere, valilere, sivil toplum örgütlerine, halka nasıl seslenmek istersiniz?”

 

Michael Brieden Segler bu sorumu şöyle yanıtladı:





TERMİK SANTRALLERİN GELECEĞİ YOK


“Kaybedeceksiniz birincisi hava. İkincisi global ısınma ve sera gazı meselesi. Şu anda Paris’te toplantı var. Ve geleceği yok! Gelecek 10yıl içinde tüm dünyada kömür kullanan bütün santrallere karşı büyük bir baskı gelecektir. Çünkü  Paris’teki toplantı bunun için. Türkiye  dahil tüm Dünya bir kontrat imzalayacak karbondioksit emisyonun oranını düşürmek için. Onun için geleceği yok. Uzun vadede de ekonomik değildir. 

Herşeyden önce sizin güneşiniz var. Bizim sisli Almanya’da bu işliyor ve bu rakamlara çıkıyorsa  siz niye yapmıyorsunuz? Ben Türkiye’de iken bir çok çatıda üzerinde su ısıtıcısı güneş ısıtıcıları gördüm. Çok iyi bir şey. Bunu elektriğe dönüştürebilirsiniz.

Termik santrallerde kısa vadede para kazanılır ama halk bunun bedelini öder. Üç yıl içerisinde para kazanacaksınız. Ama 30 yıl sonra mümkün değil. Bunu kullanamayacaksınız.  (espirinin sebebi Almanlar hep yeşil olacak).”




60 YIL SONRA AYNI HATAYI NİYE YAPIYORSUNUZ?


Segler’in açıklamasına “Belediye başkanlarına, siyasetçilere, valilere, sivil toplum örgütlerine, halka nasıl bir mesaj vermek ister?” diyerek sorumu yinelediğimde ise şöyle konuştu.

“20 yıl sonra nasıl yaşayacağınıza karar vermek zorundasınız. Yapanlar üç yıl iyi para kazanır ama siz 20 yıl sonra nasıl yaşayacağınıza karar vermelisiniz.”

Araya girerek “Bu arada yaşanan hastalıklarla ilgili. Termik santraller her türlü gazı üretiyor. Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitesi Batı Karadeniz’in en büyük kanser araştırma merkezini kurdu. Tabi ki kanser hastalıklarında büyük bir patlama var” sorusunu da yönelttim.

“1960’larda Almanya ve İngiltere’de böyleydi.  Çok büyük duman ve gökyüzünü göremiyorduk. Ve hastalıkta çok yüksekti. 60 yıl sonra aynı hatayı niye yapıyorsunuz? Aynı şey Çin’in de başına geldi. Orada da gazlar çıkaran termik santraller vardı. Çin şu anda o santralleri kapatıyor.






Yeşim Ekim
de şu soruyu yöneltti:

“Almanya yenilenebilir enerjiler konusunda çok başarı sağlamış durumda. Bu konuda  Dünya’da bir misyon üstlenecek mi? Paris’te başlayan toplantıda Almanya ile birlikte önce hangi ülkeler var? Bunu dünyaya yaymak için çalışmaları var mı?”

Segler bu soruyu şöyle yanıtladı:


YENİ DÜZENE GEÇİLİYOR

“Bu çok siyasi politik çarpışma mücadele olayı. Çünkü eski enerji kullananlar çok para kazanıyorlar bu işten. Fakat bu Almanya’nın başarı kazanması öbür ülkelere de örnek oldu. Yavaş yavaş yeni düzene doğru geçiliyor.”

Yeşim Ekim sorusuna açılım getirdiğinde “Avrupa Birliği bu konuda ne düşürüyor?” dedi. Segler bu soruyu da “Almanya örneğini, Avusturya,  Danimarka ve Hollanda gibi ülkeler sürdürüyor. Öbürküler de gördükçe devam edecekler. Çünkü çok büyük yatırım yapmadan yenilenebilir enerjiye geçiyor” sözleriyle yanıt verdi.

1.bölüm : www.ereglionder.com.tr/guncel/almanyadan-devrim-gibi-karar-nukleer-ile-termik-santraller-kapatiliyor-h62018.html

                                     YARIN: RÜZGAR GÜLLERİNİN İÇİNDE…