MEMLEKET HAVALARI konserini gerçekleştirmek için salon arayan Turkuaz Kültür ve Sanat Topluluğu’na  Erdemir’den “Peki” yanıtını geldi. Turkuaz Kültür Sanat Topluluğunun Kurucusu ve Başkanı Cihangir Bilgin, “Erdemir şirketleri gurubu genel müdürlüğüne sadece kırk üyesi olan Turkuaz Sanat Derneği yönetim kurulu adına Erdemir Kültür Merkezinin belli tarihlerde sanat ve kültür etkinlikleri için talepte bulundum. Resmi yazımıza verilen olumlu cevap bizleri mutlu etmiş oldu.” Sözleriyle teşekkür ederken, Erdemir ve Kent ilişkilerini de sanatçı gözüyle irdeledi.

7 Aralık 2019 Cumartesi günü akşamı Erdemir Kültür Merkezi’nde Turkuaz Kültür ve Sanat Topluluğu olarak gerçekleştirecekleri “MEMLEKET HAVALARI “ Konserine tüm sanatseverleri davet eden Cihangir Bilgin, Erdemir şirketinin yöneticilerine, “Yaşadığımız bu topraklardan, bu denizden, bu doğadan, bu havadan” ne alıyoruz ? Ve geriye ne veriyoruz? Sorgulamalarında bulunmalarını istediği açıklamasında şöyle dedi:

İSTAHDAM YARATTI

EREĞLİ DEMİR ÇELİK VE EREĞLİ Karadeniz’in incisi Kdz Ereğli doğasıyla deniziyle festivalleriyle sahil bandıyla tarihi dokusuyla en önemlisi DEMİR ÇELİK FABRİKALARI ile tüm ülkede tanınan bir ilçe. Baba burnunun ardında doğal liman kenti Ereğli’de yaşayan halk, Balıkçılık, kalın halat ipi üreticiliği, tahta sandalye üretimi, her türlü sebze ve meyve üretimi ve meşhur Osmanlı çileği ile bilinir. Kdz Ereğli 1960 lı yıllarda jepolitik yönü ile demir çelik fabrikalarının kurulması ile sanayi kenti olmuştur. Ağır Sanayi ve Erdemir çelik fabrikaları Kdz Ereğli’de istihdam yaratmış olup, insanların yaşam standartlarını yükselmiştir.

ERDEMİR ülke ekonomisine üretim, istihdam , uluslararası borsadaki varlığını korumakta. Kurumsal kimliğiyle sosyal sorumluluk ve gelir hedefine her yıl ulaşmakta olan ERDEMİR’in 2018 yılı kar oranı 5, 6 milyon lira imiş. Yaklaşık 6000 personeli olan Erdemir kurumsal şirket olarak toplam 50 000 civarında insanın zaruri ihtiyacını karşılıyor diyebiliriz.

Türkiye’nin en güçlü kuruluşlarından Erdemir’i canlı üreten ve devasa alanı ile Ereğli’de gözle görülür canlı bir varlık olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır.

Erdemir şirketinin yöneticilerinin, “Yaşadığımız bu topraklardan, bu denizden, bu doğadan, bu havadan” ne alıyoruz ? Ve geriye ne veriyoruz? şeklinde basit bir düşünceyi sorgulamalarını “bu topraklarda bu denizde bu doğada bu havada” yaşayan her canlı gibi soru- söz ve cevap hakkı olduğunu düşünüyorum.

ÖZELLEŞTİRMEDEN SONRA !!!

Ayrıca Erdemir özelleştirme sürecinden sonra bu kentte sosyal ve resmi alanda Ne kadar var olduğunu, resmi ya da gayrı resmi tüm toplantı etkinlik kutlama anma festival vs gibi toplumsal davranışlarda ne kadar katılımı var ?

İklim değişikliği buzulların erimesi, atmosferdeki sera gazı oranının yükselmesi, doğanın dünya ile olan savaşı insanların yaşam kalitesi açısından gelecekte tüm insanlığının endişe duyduğu konularla karşı karşıyayız. Erdemir çevre kirliliği ile ilgili ne tür önlemler alıyor? Erdemir’in amacı sadece kâr etmek, borsada üst sıralarda olmak mı olmalıdır?

DUYARLI YAKLAŞMALI

Uluslararası alanda dünyayla ekonomik bağlantıları olan sanayi şirketinin; toplumsal alanda , eğitimde, sporda, sanat da, kültürde, doğa ve çevrede, sağlık alanlarında toplumsal hizmet sunması sosyal sorumluklarını yerine getirmesi konusunda kamu oyundaki genel fikir nedir. Ereğli’de yaşayan bir insan olarak Erdemir şirketleri gurubunun kurumsal anlamda Ereğli’deki yaşamı insanları ve toplumsal anlamdaki sosyal ve kültürel ihtiyaçlara ve sorumluluklara duyarlı yaklaşabileceğini düşünüyorum.

Yakın zamana kadar kafamı kurcalayan bu konu ile ilgili düşüncelerimi yazmak paylaşmak bazı sorulara cevap almak istedim.

Kendim Ereğli de on beş yıldır faaliyette olan Turkuaz Sanat Topluluğu sorumlusuyum , Akademik alanda ve sosyal alanda sanat ve kültürel dokuyla iç içe bir insanım. Önceki yıllarda (2017) Atatürk Kültür Merkezinin kapalı olması sebebi ile konser salonu ihtiyacını karşılamak için sorumlusu olduğum kurum adına ERDEMİR KÜLTÜR MERKEZİ ni bedeli dahilinde iki ayrı etkinlikte kiralamak zorunda kalmıştık.

BİZLERİ MUTLU ETTİ

Bu yılda yine aynı durumla karşı karşıya kaldık yani Atatürk Kültür Merkezi tadilata alındığı için konserlerimizi sergilemek adına girişimde bulunmak zorunda kaldık. Erdemir şirketleri gurubu genel müdürlüğüne sadece kırk üyesi olan Turkuaz Sanat Derneği yönetim kurulu adına Erdemir Kültür Merkezinin belli tarihlerde sanat ve kültür etkinlikleri için talepte bulundum. Resmi yazımıza verilen olumlu cevap bizleri mutlu etmiş oldu.

Arz ve talep dengesi sadece harekete geçerek çözülebilir.

Eleştiri olumlu düşüncenin yansıması olmalıdır. Ereğli’nin geleceği , yaşanan sorunların çözülmesi için olumlu adım atılabilir. Başka Ereğli’mi var “neden? Ol- ma-sın?”… ,