18 Haziran Kdz. Ereğli’nin Kurtuluş Günü ile ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş “Mustafa Kemaller, Nimet Hocalar Bitmez” dedi.

Demirtaş; 1.Dünya Savaşı sonrasında yurdumuzun dört bir yanı işgal altına girince, Anadolu’nun her köşesinde ulusal direnişin başladığını ve  Ulusal bağımsızlık mücadelesinde, Ereğli halkının Fransızlarla çetin bir savaşa girdiğini hatırlatıp sözlerine şöyle devam etti:

“Fransızlar, son teknoloji silahları ve diplomatik gücüne rağmen, yoksul ama bir o kadar da direnişçi bir ruhu olan Ereğli'li kuvva-i milliyecilerinin direnişini kırmayı başaramamış, 18 Haziran 1920 tarihinde geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Fransızlar, esirlerini geri alamayacaklarını anlayınca; 18 Haziran 1920 tarihinde işgali sona erdirmişler ve Ankara Hükümeti ile bir antlaşma imzalamışlardır. Bu olay, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk uluslararası antlaşmasıdır.

İşgal devletleri ise büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı hareketi resmen kabul etmişlerdir. Türk Milleti, Karadeniz’de Türk bayraklı gemilerin serbestçe dolaşmasının kabulü ile ilk kabotaj hakkını elde etmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz savaşı olması, ilk deniz şehidinin verilmesi, kurduğu Kuva-ı Milliye Teşkilatı ile işgalden kurtulan ilk Gazi Şehir olması nedenleriyle; 18 Haziran 1920 tarihi Karadeniz Ereğli nezdinde Türkiye Cumhuriyeti için çok özel ve önemli bir tarihtir. Nimet Hocalar'ın, Recep Kahyalar'ın, İpsiz Recepler'in, Tunalı Hilmi Beyler'in torunları olarak ne kadar övünsek azdır.

 Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunu 96. Yılını  kutladığımız bu günde; ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, milli mücadelede hiç düşünmeden kanını ve canını feda eden kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.”