"Bizi bu ülkeden kimse koparamaz. Ne mutlu ilk önce, 'Türkiyelim' diyene. Biz Roman ırkçısı değiliz" diyen Çokyaşar, "Anneler artık kurtarılmalı, kadınlar büyük zahmet çekiyor. Kadını eğitirsek, çocuğu eğitiriz. Çocuğu eğitirsek vallahi de kocaları da eğitiriz" dedi.

 

 

Batı Karadeniz Romanlar Derneğince, "Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi" (RAKKAS) projesi ile ilçe sınırlarında yaşayan Roman vatandaşların sosyal entegrasyonunun arttırılarak istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

 

"SABAH UYANDIĞINDA ELİNE KEMAN ALAN"

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen RAKKAS projesinin tanıtım toplantısı Ereğli Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, Romanların oynamayı çok sevdiği ve sabah uyandığında eline keman alarak gününü geçirdiği yönünde oluşan algının doğru olmadığını söyledi.

 

"POZİTİF DESTEKLERİ VAR"

Romanların da sorunları ve acıları olduğunu anlatan Çokyaşar, "Bu sorunların çözümü için Roman vatandaşlar ile alakalı Türkiye'de, özellikle altını çiziyorum Cumhurbaşkanımızın çok ciddi destekleri söz konusudur. Başbakanımız Binali Yıldırım'ın da pozitif anlamda destekleri vardır" dedi.

 



9 MİLYON EURO KATKI SAĞLANDI

Sorunların çözümünde anlaşılmanın önemli olduğuna dikkat çeken Çokyaşar şu ifadelere yer verdi: "Eğer biz birbirimizi anlayabilirsek, sorunlarımızı çözebiliriz. Bu toplumun doğru algılanması için projeler yapılmaktadır. Bu sadece Zonguldak'ta değil Türkiye'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 9 milyon Euro Roman Dernekleri Federasyonu ve derneklerine katkı sağlandı. Çok başarılı olduğumuz, çok iyi proje yazdığımız, projeyi çok iyi yürüteceğimiz için bu projeler bize verilmedi. Bir farkındalık yaratılmak isteniyor. Banka hesabı olmayan hayatında üyesinden tek kuruş para almamış derneklere 120 bin Euro devletimiz kaynak sağladı. Zannetmeyin bu parayı kolay kolay devlet adama vermez. Valla belediyelerin bir çoğuna vermiyor. Derneklere neden verdiler? Çünkü o pozitif ayrımcılık ile Roman derneklerinin kendi ayaklarının üzerinde durması gerekiyor. Bu toplumun faydalanabilmesi, tabana inilebilmesi için herkesin elini vicdanına koymalı"

 

"NE MUTLU TÜRKİYELİYİM DİYENE"

Türk Bayrağından başka bir bayrak olmadığını, vatanın şehitler verilerek kazanıldığını belirterek sözlerine devam eden Çokyaşar, "Allah herkesten razı olsun, bizi bu ülkeden kimse koparamaz. Ne mutlu ilk önce, 'Türkiyelim' diyene. Biz Roman ırkçısı değiliz. Ben Konfederasyon Başkanıyım ama benim eşim Şanlıurfalı. Alakası yok. Biz bu milletin derdine derman olmak için buradayız" dedi.

 

"ÇOCUĞU EĞİTİRSEK KOCALARI DA EĞİTİRİZ"

Roman dernek sayılarını arttırarak önceliği annelere vermek istediklerini kaydeden Cokyaşar şöyle konuştu: "Anneler artık kurtarılmalı, kadınlar büyük zahmet çekiyor. Kadını eğitirsek, çocuğu eğitiriz. Çocuğu eğitirsek vallahi de kocaları da eğitiriz. Öyle kahvede oyun oynamak yok. Taşın altına elini koyacaksın, bu toplumun sorununa çare arayacaksın. Sorumluluğu göğüslemezsen kimseden hesap soramazsın"

 


KAYMAKAM VE BELEDİYE BAŞKANA TEŞEKKÜR

Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu ve Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da konuşma yaparak projenin hayata geçirilmesinde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Katılımcılar ve Roman Federasyonu Genel Başkanı tarafından Madenoğlu ile Uysal'a desteklerinden ötürü teşekkür edildi.

 

İLÇEDE 4 BİN ROMAN VAR

Proje iştirakçilerinden Fiziksel ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği Hasibe Özgümüş de sunum eşliğinde projeyi tanıttı. Yaklaşık 4 bin Roman vatandaşın yaşadığı ilçede kursiyerlere bir dizi eğitim programı ve sosyal faaliyetler planlandığını ifade eden Özgümüş, "Okuma yazma bilmeyen 30 Romana okuma yazma kursu verilecektir. Okuma yazma kursu devam ederken kursiyerlere aynı zamanda dilekçe yazma eğitimi verilecek ve güncel sorunları hakkında resmi makamlara dilekçe yazmaları sağlanacaktır. Yine proje kapsamında 30 kişiye Roman halk oyunları kursu ve 5 kişiye enstrüman kursu planlanmıştır. Projede yine girişimcilik ve işletme yönetimi kursu verilecek, Romanlara yönelik dışlama ve önyargıların azaltılması için Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaygınlaştırma Festivali düzenlenecektir" dedi.

 

KATILIM BEKLENTİNİN ALTINDA

Katılım beklenenin altında olduğu program yaklaşık 40 dakika da geç başladı. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Atay, Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı Kazım Adak ve yönetim kurulu, Ereğli Belediyesi İtfaiye ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Muhammet Ali Ateş, daire müdürleri ve davetliler katıldı.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)