Kaçak kömür ocakları can yakmaya devam ediyor. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Alabaş, iş güvenliği yasası çıkarılmasına rağmen denetim eksiklikleri nedeniyle bu tür kazaların olduğunu söyledi.

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, kaçak kömür ocağı ile Türkiye Taşkömürü Kurumu maden ocağındaki iş kazalarında 4 işçinin ölmesi, 1 işçinin de yaralanmasıyla ilgili "Ülkemizde iş güvenliği yasası çıkarılmasına rağmen maalesef denetimlerdeki eksiklikler nedeniyle bu tür kazalar can almaya devam ediyor" dedi.
Alabaş, gazetecilere yaptığı açıklamasında ruhsatsız kömür ocağında 3 madencinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, denetimlerin artırılması gerektiği konusunda her zaman uyarılar yaptıklarını söyledi. Yeterli bilgi ve iş güvenliği olmadan madencilik yapılamayacağını anlatan Alabaş, "Ülkemizde iş güvenliği yasası çıkarılmasına rağmen maalesef denetimlerdeki eksiklikler nedeniyle bu tür kazalar can almaya devam ediyor. Bir an önce ruhsatsız maden ocaklarında denetimin arttırılmasını ve bu tür acıların yeniden yaşanmamasını talep ediyoruz. Böyle ölmek istemiyoruz" diye konuştu.
Alabaş, TTK Karadon Müessesesi Gelik işletmesindeki iş kazasında da Azmi Kara'nın öldüğünü, Hakkı Gebeş'in de yaralandığını belirterek, iş kazalarının üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirdi. Bir gazetecinin "kaçak maden ocağının bir süre önce dinamitle çökertilerek kapatıldığını" belirtmesi üzerine Alabaş, "Bizim aldığımız ilk bilgilere göre kaçak kömür ocağı, özel bir işletmenin sahasında açılmış. Saha sahibi, kaçak ocak faaliyetiyle ilgili denetim yapılmasını istemiş. TTK ekipleri de oradaki ocağı yaklaşık 15 gün önce dinamitle çalışmaya elverişsiz hale getirmiş. Buna rağmen ocakta madencilik faaliyeti devam ettirilmiş" ifadesini kullandı.