Emeğin Başkenti Zonguldak Kömürspor’un forma renkleri  kırmızı ve lacivert. Bu iki rengin Zonguldak ve bölgeyle ilgili o kadar çok anlamı ve önemi var ki.

Bu konudaki bilgiye resmi kaynaklardan ulaştığımızda, karşımıza çıkan belgelerden biri  Armutçukspor (Kandilli) oluyor. Dönemin  Armutçukspor Kulüp Başkanı Cihat Kalafat yine dönemin TTK Armutçuk Müessese Müdürü Osman Nuri Pekin’e gönderdiği yazıda, müessesenin tarihsel sorumluluklarına şöyle dikkat çekerken, spora destek vermediklerinden yakınıyor. Kalafat, Müesesese müdüründen kapalı spor salonunun açık tutulmayarak spora engel olmasını da eleştirerek,  şu ifadelerle lacivert ve kırmızının anlamını da açıklamış oluyor:

“…..Sayın Müdürümüz Armutçukspor  1946 yılında Armutçuk Müessese yetkililerince kurulmuştur.

Renklerimiz LACİVERT – KIRMIZIdır.

1943   yılında 63 madencinin ölümüne neden olan Çamlı grizusunda ölen şehitlerin  anısına bu  renkler verilmiştir.

LACİVERT : Madencinin  elbisesi

KIRMIZI : Şehit madencinin elbisesine düşen KANDIR.

Kulübün amacı Şehit madenci anısını yaşatmaktır. Madenci çocuklarını Türk sporuna kazandırmaktır.

Şimdiye kadar: 3 genel müdür, 13 müessese müdürü başkanlığını yapmışlardır. 1960-1970 yıllarında Türkiye çapında başarılı olmuşlardır.

1980 yılından itibaren uygulanan tasarruf tedbirleri nedeni ile kulüp müesseseden ayrılmış, kendi yağı ile kavrulmaya başlamıştır. Bu nedenle zamanın müessese yetkilileri çekilmiş, yerini başmühendislere, onlarda bizlere bırakmıştır.

Böyle şanlı bir kulübü yaşatmakla iftihar ediyoruz. Kulübümüzde spor yapmış 100’ün üzerinde sporcumuz, Ereğli, Zonguldak ve TKİ camiasının çeşitli kademelerinde bürokrat olarak çalışmaları camiamızın gurur kaynağıdır.

Bizler 1968 kuşağı olarak TÜRKİYE’DE KEMALİST bir çizgide yürümekte olup, ULU ÖNDER ATATÜRK anısına Türk sporuna hizmet vermekteyiz….”.

Bu belge başta Zonguldak Kömürspor olmak üzere  eski adı EKİ olan TTK’daki spor kulüplerinin rengi olarak neden LACİVERT ve KIRMIZI’nın seçildiğini de ortaya koyuyor.

Zonguldak’tan ayrılan Bartın ve Karabük illerinde de forma rengi hep LACİVERT ve KIRMIZIDIR.

 

Haber: Eyüp Bektaş