AKP Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Kdz. Ereğli'de yerli otomotiv sektöründe çamurluk, kaput, tavan, kapı saçları ve montaj gibi birçok konuda imalat yapabileceğini ve bunu ilçede yaşayan iş adamları, esnaflar, tüccarlar ve vatandaşların istemesi gerektiğini söyledi. Candan, Yerli otomotiv konusu var, çerçevesi belli değil, adı konulduktan sonra elimizden geleni yaparız, herkes bunu istemeli

AKP Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Türkiye'de gündemde olan yerli otomotiv sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yerli otomotivde dikkatli olmak gerektiğini bu yönde kaygılarının olduğunu belirten Candan, Yerli otomotivde dikkatli olmamız gerekiyor. Benim yerli otomotivde ki kaygım 1980 yılında bize 'renkli televizyon getireceğiz' diye ellerlindeki en son demode teknolojiyi ve makineleri verdiler. Sonra bize proje satan ülkeler yeni teknolojiye geçtiler ve bu proje ile makineler elimizde kaldı. Ellerindeki hurda proje ve onunla beraber makineleri bize sattılar. Kendileri de hurda projelerden arınmış oldular dedi.

ELEKTRİKLİ MOTORLAR YAYGINLAŞACAK

Dünyada 15 yıl içinde elektrikli otomobillerin yaygınlaşacağını ifade eden Candan, Türkiye'nin yeni yüzyılda dünya yeni teknolojileri uygulamaya başlamışken, benzinli ve dizel araçların projelerinin üzerinde yerli otomotiv sektörünü oluşturacak olmasına karşı olduğunu söyledi. Dünyada hibrid ve elektrikli araçların piyasaya çıkmaya başladığını belirten Candan şöyle konuştu: Önümüzde ki 10-15 yıl içinde elektrikli otomobil motorları yaygınlaşacak. Bu aşamada bize benzinli ve dizel araçların projeleri satmaya çalışacaklar. Bize ellerinde kalan hurda projelerden kalan araç ve gereçleri vermek için çok hevesliler. Bizdekilerde bunları alıp devletten para almak için çok hevesliler. Oysa Avrupa çoktan dizel ve benzinli araç modellerini gözden çıkardı. Dünyada yeni model olan elektrikli otomobil projesini kabul ettiler. Bizim yatırımcılarımızdan bazıları hala eski (Benzinli ve dizel) projelerini istemektedirler. 1980'lerde renkli televizyonda yaşadığımız hezimeti bu yerli otomotiv sevdasıyla aynısını yaşamak beni ciddi şekilde endişeye sevk ediyor. Onun için çok stratejik davranmak zorundayız. Kesimlikle yerli otomotiv olmalı buna canı gönülden katılıyorum. Ama ben yeni yüzyılda dünya yeni teknolojileri uygulamaya başlamışken, benzinli ve dizel araçların projelerinin üzerinde Türkiye'nin yerli otomotiv sektörünü oluşturacak olmasına karşıyım. Bunda çok dikkatli olmak zorundayız. Çünkü 10 ya da 15 yıl içinde bu teknolojiler demode olacak. Bu demode olacak teknolojin, in peşinde koşmanın kimseye yarar sağlamayacağını düşünüyorum. Aksine Türkiye 1980'lı yıllarda renkli televizyonda yaşadığı teknoloji zararını tekrar yaşayacaktır. Ben buna karşıyım. Şu anda dünyada hibrid ve elektrikli araçlar çıkmaya başladı. Dünyada ki birçok büyük otomotiv firması elinde ve depolarında kalan bu eski teknoloji olan içten yanmalı motorlarının teknolojilerini bize satmak için hevesli olacaktır. Ülkemizde de bir şekilde bir kulis oluşturuluyor. Buna çok dikkat etmemiz lazım.

DAHA ÇOK İSTEMELİ

Kdz. Ereğli'nin yerli otomobil sektöründen faydalanması gerektiğinin altını çizen Candan, ilçede saç ve yassı mamül üretiminin olduğunu bu sektörü ise ilçede yaşayan iş adamları, esnaflar, tüccarlar ve vatandaşların daha çok istemesi gerektiğini belirterek, Bizim yerli otomotivde Ereğli olarak yapacağımız en önemli unsur otomotiv kasasıdır. Buda saç ve yassı malulden kaynaklanan elemanlardır. Biz yerli otomotivde, çamurluk, kaput, tavan, kapı saçları gibi birçok konuda imalat yapabiliriz. Otomotivlerin montajlıda yapılabilir. Buda düşünülebilir. Düşünce olarak komple bir fabrikada düşünülebilir. Fakat bir şeyin adını koyalım. Ortada bir yerli otomotiv konusu var. Çerçevesi belli değil, adı konulduktan sonra neden Kdz. Ereğli'de olmasın. Olması içinde elimizden geleni yapacağız. Fakat bunu herkes isteyecek. Tüm Kdz. Ereğli'de yaşayan iş adamları, esnaflar, tüccarlar ve vatandaşlar isteyecek. Tek yürek ve yek ses olursak bu inanın gerçekleşir. Bunu Konya, Kayseri, Antep ve Adana gibi şehirlerde isteyecektir. Ama yassı sacın merkezi olarak biz daha çok istemek zorundayız. Şunu bilmemiz gerekir, dünyadaki gelişmiş ülkeler on beş yıl sonra eski teknolojilerden vazgeçmiş olacaklar ve yeni teknoloji olan hibrid ve elektrikli araçlarla hayatlarına devam edeceklerdir. Ben bilim adamım olarak bu tehlikeyi gördüğümden, vatandaşlarımı uyarmak benim görevim. Aynı 1980'de renkli televizyon projelerinde yaşadığımız olayı, yerli otomotivde yaşamamak için hepimiz çok dikkatli olmalıyız diye konuştu.