2013 yılı ithalat vergi  düzenlemesinde, yassı çelik ürünlerine yüzde 10'a varan vergi uygulamasına başlanması yerli sanayi tarafından çok olumlu karşılandı.


Gümrük vergisiz olarak yurda sokulan yassı çelik ürünlerinin yarattığı haksız rekabetin farkına varan hükümet, 2013 yılı ithalat vergi düzenlemesinde bu boşluğu kapatan kararları alınca, yerli sanayi de büyük bir nefes aldı.
2013 yılından itibaren ithalat vergi düzenlemesinde yassı çelik ürünlerine yüzde 6 ile 10 arasında vergi konuldu. Bu düzenleme ile haksız rekabet karşısında hem sıkıntı yaşayan yerli sanayi  moral buldu, hemde kalitesiz yassı çelik ürünlerinin iç pazarda kullanılıp tüketiciye ulaştırılmasının da önüne geçildi.
Bu konuda kamuoyuna bilgilendirme yapan  Erdemir Kurumsal iletişim ve Sosyal Hizmetler MüdürüGülşin Yöney şu açıklamayı yaptı:

350 MİLYON DOLARLIK GÜMRÜKSÜZ İTHALAT
2013 yılında demir-çelik ürünleri ithalatında uygulanacak olan gümrük vergileri yeniden düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren, daha önce gümrük vergisinden muaf olan bazı dar bant (600 mm altı genişliğe sahip) ve alaşımlı yassı çelik ürünlerinde %6 ile %10 arasında değişen vergiler uygulanmaya başlandı.
2012 yılı içerisinde çoğunluğu gümrük vergisiz olarakyaklaşık 400 bin ton (380 milyon $) dar bant yassı çelik ürünü ithal edildiği tahmin ediliyor. Yapılan yeni düzenleme ile artık bu ürünlerde %80'ine %10 gümrük vergisi uygulanacak. Bu sayede hem demir-çelik tesisleri hem de çelik servis merkezleri kapasitelerini daha etkin bir şekilde kullanabilecek.
Bunun yanında çok basit kimyasal değişikliklerle ülkemize alaşımlı çelik adı altında gümrük vergisiz olarak ithal edilen alaşımlı yassı çeliklerde de gümrük vergisi %6'ya yükseltildi. 2012'de 1,1 milyon ton (1 milyar $) ithalat yapıldığı hesaplanan alaşımlı çeliklerde yapılan yeni düzenleme ile sözkonusu ithalatın %90'ına artık gümrük vergisi uygulanacak.

HAKSIZ REKABET
Demir Çelik Üreticileri Derneği'nden (DÇÜD) alınan bilgiye göre yapılan yeni düzenlemenin Türkiye demir-çelik üretiminde kapasite kullanım oranını %5 artırması bekleniyor. Bu aynı zamanda, dar bant yassı çeliklere vergi uygulanması sayesinde çelik servis merkezlerinin de daha verimli çalışabileceği anlamına geliyor. Çelik ticareti ile uğraşan firmaların da artık yurtdışından damping seviyesinde fiyatlarla ülkemize ithal edilen yassı çelikler nedeniyle oluşan haksız rekabetten daha az etkileneceği düşünülüyor.
Bilindiği gibi gelişmiş ülkeler sanayilerini yeniden canlandırabilmek için demir çelik üretimine büyük önem vermeye başlamışlardır. Coğrafi açıdan arz fazlasına sahip Rusya, Ukrayna ve AB gibi ülkelerin ortasında yer alan ülkemiz ise yerli tüketimleri yeterli olmayan bu ülkelerdeki üreticilerin hedef pazarları arasında bulunuyor.
Türkiye'de ise artan yurtiçi üretim kapasitesine rağmen 2012 yılında azalmayan ithalat nedeniyle üreticilerden tüccarlara kadar sektörde faaliyet gösteren birçok firma zarar görmüştü.
Sektör tarafından memnuniyetle karşılanan 2013 İthalat Rejimi'nin haksız rekabetin önlenmesine ve ithalatın azaltılmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor.