SES Zonguldak Şubesi Başkanı Barış Oymak “Hastaneler Ticarethane, Vatandaş Müşteri, Sağlık Çalışanları Köle Değildir!” başlıklı açıklamasında,  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak BEÜ rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde çalışanların ve hastaların yaşadıkları sıkıntıları aktardıklarını belirtti.

Oymak açıklamasında şöyle dedi:

Performans ödemelerinin aylardır verilemediğini, nöbet hizmeti veren sağlık çalışanlarının nöbet ücretinin gecikmeli veya taksitlendirilerek yatırıldığını, servislerin yeni yılda kaldırılması konusunu dile getirdik. Hastanemizin şehir merkezine olan uzaklığı, çalışan ve hasta sayısının yoğunluğu, belediye hizmetlerinin ulaşım konusundaki yetersizliğinden kaynaklanan servis ihtiyacı genel bütçeden karşılanmaktaydı. Bu uygulamanın devam etmesi gerektiğini ve ekonomik anlamda ciddi kayıpları olan biz çalışanlara bir de servislerin kaldırılmasının ek yük getireceğini dile getirdik. Üniversite hastanemizin yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeni ile yapmak istediği bu tasarruf tedbirinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini, tasarrufun çalışanlar üzerinden değil de başka kalemler üzerinden yapılması gerektiğini ilettik.

Bu yaşanan sıkıntılar sadece BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde değil ülke genelindeki tüm uygulama ve araştırma hastanelerinde yaşanmaktadır. Yaşanan bu durum, yıllardır anlatmaya çalıştığımız ve  mücadelesini verdiğimiz, siyasi iktidarın halktan topladığı vergileri paylaştırırken sağlığa, eğitime ve bilime ayırdığı payların bizi getirdiği yerdir. Sağlıkta Dönüşüm Programı neoliberal politikalarla hastaneleri ticarethaneye, vatandaşı müşteriye, sağlık çalışanlarını da köleye dönüştürmüştür. Üniversite Hastaneleri’nin eğitim ve araştırma işlevlerini yok sayarak uygulanan performans sistemi ve geri ödeme koşulları bu programın başından beri üniversite hastanelerini ciddi bir mali krize sokmuş ve hizmetlerin tümünü aksatmaya başlamıştır. Üniversite hastanelerine baş vuran hastaların tanıları, tıbbi ve cerrahi tedavileri için yapılan harcamalar, bu hizmet karşılığında  SGK tarafından fakültelere ödenen rakamların bir kaç katı fazlasına çıkmakta, yatırılan her hasta, yapılan her ameliyat hastanemizin zarar hanesine yazılmaktadır. Halbuki üniversite hastanelerinin verimliliği; araştırma, eğitim ve sağlık hizmeti verdiği, hastalıklardaki zorluklar göz önüne alınarak yapılmalı ve ödemeler devlet tarafından karşılanmalıdır. Borçlar nedeni ile ihalelerin yapılamaması tanı ve tedavi zorluklarına neden olmaktadır. Yakın zamanda şehrimizde yaşanan ve bir vatandaşımızın ölümü ile sonuçlanan “stent” olayı bunun en acı örneğidir.

Bizler Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak tüm hastanelerde performans sisteminin ve döner sermaye bütçesi uygulamasının kaldırılarak merkezi yönetim bütçesinin esas alınması, çalışmadığı görülmüş olan genel sağlık sigortasının terk edilerek ülkedeki tüm bireyleri kapsamı içine alan, kimsenin cebinden ek para ödemek zorunda kalmadığı, finansmanı prim ödenerek değil genel bütçeden karşılanan bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturulmasını tek çözüm olarak görüyoruz.