*** Kdz. Ereğli'nin Bozhane balıkçıları artan fiyatlar ve yaşanan kriz ortamından etkilenmenin sıkıntısını yaşıyorlar.

*** Balık, yağ ve işçilik giderlerinin artmasına rağmen verdikleri hizmeti aynı çizgide devam ettirmeye çalışan balıkçılar "ayrıca seyyar balıkçıların yarattığı haksız rekabetten de çok etkileniyoruz" sözleriyle konuşuyorlar.

*** Yerli hamsinin çoktan Doğu Karadeniz Bölgesine gittiğini ifade eden balıkçılar, "torbasını 5 TL'ye sattığımız hamsinin kilosu bile 7.5 TL olmuş ise ne vatandaş balık yiyebilir ne de balıkçı satış yapabilir" dediler.

Karadeniz Ereğli'nin sosyal yaşamına da büyük nefes aldıran Bozhane balık satış ve balık yeme yerleri de krizden büyük oranda etkilenmenin sıkıntısını yaşarken, kaybolan ticari hareketin gelecekte umut verip vermeyeceğinin de bilinememesinin moral bozukluğunda çare arıyorlar.


Bozhane'de görüştüğümüz bir çok balıkçı "balık fiyatları öyle bir arttı ki, eskiden 2-3 kilogramlık bir levrek çıktığında telefonla aradığımız  alıcı müşterilerimiz arasında 'niye bana haber vermedin' diye kırgınlık yaşarken, 'şimdi ise alıcı müşteri bulamıyoruz" sözleriyle konuşarak balık sektörünün nereden nereye geldiğine işaret ediyorlar.


"Nerede o eski işler" diye söze başlayan Ümit Can "Kasasını 30 TL'ye aldığımız mezgit balığını 10 TL porsiyon bedeli yazarken, şimdi ise aynı balığı kasası 120 TL den alıp yine 10 TL porsiyon fiyatı yazıyoruz. Yağın tenekesi15 TL'den alırken 80 TL'ye çıktı. Aşçı ücretleri iki katına arttı. Yani, bir porsiyon mezgit balığının maliyeti öyle arttı ki, artık kurtarmıyor. Şu anda bir kilo mezgit 10 TL. Üzerine koyun yağını ve işçiliğini ve varın gerisini siz tahmin edin. Eski işler yok" dedi.


Balıkçı Ümit Can, "fırtına olmadığı sürece balık çıkıyor. Ama fırtına olduğunda ise balık fiyatları fırlıyor. Şu anda havalar bozuk ve balık fiyatları da yükseldi.
1 kg Barbunya 15, 1 kg çinekop 20, 1 kg istavrit 10, 1 kg hamsi 7.5, 1 kg çiftlik levrek 15, 1 kg kalkan 60 TL den satılıyor"
diyerek konuştu.


Ümit Can, balık tezgahı için 8 bin TL ödediklerini ve bunun da hijyen koşulları sağlama açısından yaptırdıklarını belirterek "biz böyle yatırım yaparak ekmek kavgası veriyoruz ama, seyyar balıkçılar hem sağlıksız koşullarda satış yapıyor hem de bizleri haksız rekabetin içine itiyor. Bunların sattığı balıklar sağdan soldan toplama balıklar. Halkımızı uyarıyoruz ki, sağlığına dikkat etsinler. Balığı mutlaka Bozhane'deki satış yerlerinden alsınlar. Demin de söylediğim gibi haksız rekabete dur denilmemesi bizleri elbette çok üzüyor"  sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Yine Bozhane'nin "Kemal Sunal" lakaplı kıdemli balıkçılarından Hüseyin Bayram da yaşanan kriz ile birlikte artan giderlerin sektörü büyük oranda etkilediğini ifade edip yaşanan sıkıntıları şöyle dile getirdi:

"Biz Bozhane'de ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. Fiyatlar uçtu gitti. Arkadaşımın dediği gibi; hem balık fiyatları ve hem de diğer giderlerimizde yüzde beşyüzlere varan artışlar oldu. Vatandaş zaten kendi kabuğuna çekildi.
Biz böyle bir durumda birkaç kasa balık satmaya çalışıyoruz. Zor bu işler çok zor. Dışarıdan bakıldığı gibi değil. Eski işleri artık tarihin sayfalarında arar dururuz. Bu kriz bizi bitirdi de bitirdi."

Kemal Sunal lakaplı balıkçı Hüseyin Bayram, "bu kriz bizi bitirdi" sözleriyle konuşarak Bozhane'de eski işlerin kalmadığını dile getirdi.

Seyyar balıkçıların da haksız rekabet yarattığını dile getiren Balıkçı Ümit Can, eskiden 2-3 kilogramlık bir balığı satmak için hiçbir çaba göstermediğini ve hatta balığın satıldığından haberdar olamayan müşterilerin kendilerine kırgınlık gösterdiğini belirtti. Ümit Can, şimdi ise bırakın levreki, hamsi satarken bile zorlandıkları gerçeğine dikkat çekti.