Okuyucularımızdan Güler Önder Erdemir’den emekli bir ev kadını. Önder,  yaşadığı Karadeniz Ereğli’deki olayları ve olumsuzlukları ikinci kez kaleme alarak bizlere gönderdi.

Konuşan, düşünce üreten ve paylaşan  bir toplum olma hareketine bu şekilde de olsa katkı vermek isteyen tüm okuyucularımıza “siz de yazın” çağrısı yaparak Sayın Güler Önder’in düşüncelerini sizlere aktarıyoruz.

 

Güler Önder’in “Bundan sonra umarım Ereğli’miz için yapılan olumlu olayları görür,  onları da yazmaya çalışırım” sözleriyle başladığı yazısı aynen şöyle:
 
Benim merak ettiğim bir konu  Carrefour’dan ya da Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden çıkan bir vatandaşın Ereğli istikametine dönebilmesi için hangi kavşaktan dönmesi gerektiği idi. Ya da Yeni açılan Duygu Tıp Merkezi önünden karşı tarafa vasıtasıyla geçmek isteyen vatandaş hangi kavşağı kullanmalı idi. Bununla ilgili Emniyet Müdürlüğü'nün sitesine de yazmıştım.  

Bahsettiğim  yerde (U) dönüşü yasağı  vardı ama günde yüzlerce araç buradan (U) dönüşü yapıyordu. İşin garip tarafı da bu kavşağın tam karşısında trafik polislerinin hız limitini aşan sürücülere ceza kesmeleri idi. Oysa onlarca araç onlar orada ceza keserken (U) dönüşü yasağı ihlali yapıp  levhanın dibinden (U) dönüşü yapıyordu ya bu levha kalkmalı,ya da ceza kesilmeli idi. Şimdi ise yol yapımına başlandı Carrefour ya da diş sağlığı merkezinden çıkan sürücü eğer  canına susamadıysa her zamanki gibi çok dikkatli,kontrollü yola çıkıp yapımı devam eden kavşaktan dönüp Çarşı istikametine dönebiliyor. Ya tersi; yani Duygu Tıp Merkezinin önünden karşıya gitmek isteyen sürücü nasıl, hangi kavşaktan dönerek alış-veriş merkezine ya da sağlık merkezine ulaşabilecek, ben biraz inceledim bu yolu, kurallar gereği Devrek Yol Ayrımından dönmemiz gerekiyor  tabii trafik kurallarına uyarsak. Sayın yetkililere soruyorum, biran önce buraya bir çözüm bulunacak mı acaba? Yoksa yine trafik kurallarını çiğneyip dilediğimiz gibi yolları kullanmaya devam mı edelim? Bir yol yapımına başlıyoruz, iki işaret koyuyoruz, bir de "yol trafiğe kapalı" levhası koyduk mu yola, bundan sonraki sorumluluk sürücülerin, zaten etrafta sorumsuz sürücüler yüzünden her gün kazalar olmakta. Gözünü sevdiğim Avrupa Kenti, en küçük bir yol tadilatında bile geçici trafik ışıkları koyuyorlar hemen yola. Bizim Avrupa kentinde de iki ok, çalışmanın başladığı noktaya (!) iki levha, olmadı trafik akışına göre bir tarafa "geç" bir tarafa "dur" yazılı iki çaput parçasını veriyoruz çalışan birilerine, hem de şehirlerarası trafiğe açık yolda, bütün sorumluluğu atıyoruz üstümüzden.  Dileğim, yol çalışması nedeniyle kimsenin burnu kanamadan bu yolu bitiririz. Yol çalışması nedeniyle diyorum, işin bir de sürücü tarafına bakmak lazım. Biz de kendini bilmez, canına susamış o kadar  çok sürücü var ki, trafik kuralı nedir bilmeyen, trafik işaret ve levhalarını görmezden gelen, sonra başlarına bir kaza gelince yolları suçlayan. Herkes sorumluluğunu bilse, yöneticiler daha çok tedbir alsa, sürücüler bu uyarılara uysa, sürücü, yaya, yönetici rahat etse, canımız yanmasa  ne olur?
 
Trafikle ilgili dikkatimi çeken bir başka konu trafik ışıkları. Şehrin her yerinde trafik ışıkları var çok şükür, ama hangisi çalışıyor diye bir bakın. Şehrin en işlek yerinde bile, şehrin merkezinde bile yıllardır trafik ışığı var ama çalıştığı yok. Koskoca ışıklı panolar yanıyor ama trafik ışıkları yanmıyor. Ama şehrin merkezinde 10 m.de bir yaya geçidi var.  Nerede görülmüş 10 m.de bir yaya geçidi. Trafik ışıklarını doğru çalıştır, yaya geçidini de yerli yerinde koy, ne yaya sorun yaşasın, ne sürücü. Bu yaya geçitlerinde yılda kaç kez kaza oluyor bir istatistik tutmak lazım. Yaya, kendi hakkıdır geçer, orası onun için yapılmış bir yol,sürücü her yaya geçidinde yayaya yol verirse yol bitmez(!) herkes bildiğini okur, çünkü orada yaya da, sürücü de haklı kendi aklınca. Avrupa Kentiyiz yaa...

Duyarlı vatandaş olmakta iyi değil herhalde. Ters giden şeyleri görüp düzeltilmesi için uğraş veriyor, ama sonuç alamayınca da üzülüyor insan. Olsun ben yine de gördüklerimi, yaşadıklarımı yazmak istiyorum.

Yine trafik; trafikte son yaşadığım bir olayı  ve öğrendiğim bir bilgiyi paylaşmak istedim sizinle. Eşimle Kepez istikametinden çarşı istikametine giderken Shell Benzin İstasyonunun oradaki trafik ışıkları kırmızı yandı ve durduk. Yan şerit boş, belli ki arkadan düğün konvoyu geliyor, kaç tane araba varsa hepsi kornalarına basmış ortalıkta bir gürültü kirliliği, çok şükür bunlara da dur diyen zaten yok! Konvoyun kırmızı ışıkta bekleyeceğini düşünmüştüm ama yanıldım, konvoy geldi, geçti. Hemen 155'i aradım, olayı anlattım, Bağlık Karakolu'na çok yakın olduklarını belirttim. Karşıdan bana verilen cevap aynen şöyle idi. "Eğer bir konvoyun bir kısmı yeşil ışık yanarken geçti ise konvoyun diğer kalan kısmındaki araçlar trafiği zora sokmamak koşulu ile kırmızı ışıkta geçebilirler". Telefonun diğer ucundaki polis memuruna anlamadığımı nasıl böyle bir şey olabileceğini beni yanlış anladığını söylemeye kalktığımda ise yönetmeliğin böyle olduğunu söyledi. Tabii ben çok şaşırdım, yaşadıklarımı tekrar anlattım, bu kez devriyedeki arkadaşlarına olayı bildireceğini söyleyerek, iyi günler temennileriyle telefonu kapattık.
 
Trafikle ilgili bu yazımda sormak istediklerim;
 
- Duygu Tıp Merkezi'nin önünden Carrefour Alış-Veriş merkezi istikametine aracımızla nasıl geçeceğiz,
- Trafik ışıkları neden çalışmıyor ve çalıştırılacak mı,  -ki bu konu çocuklarımız için çok önemli. Çocuklarımıza trafik ışıklarının ne işe yaramadığını mı (!) öğreteceğiz?
- Kırmızı ışıkta konvoyların geçiş üstünlüğü (telefon görüşmesinden böyle anladım) hangi Yönetmelikte mevcut?
 
Ben bir vatandaş olarak; bilhassa çocuklarımızı trafik konusunda eğitirken eksik eğitmemek için bilgi sahibi olmak istiyorum.