Nisan 2012'de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 2.63 oranında arttı.

Ocak 2012 itibarıyla; net 701 TL olan asgari ücret, Zonguldak'ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 24 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında özellikle asgari ücretlinin verdiği yaşam mücadelesi gözler önüne serilmektedir.

Kısa adı GMİS olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın her ay yaptığı Zonguldak'ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Nisan 2012'de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 2.63 oranında arttı. Nisan ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması bir önceki aya göre yaklaşık 21,69 TL artış ile 847,21 TL oldu. Aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 13.49 oranında gerçekleşti.
2011 Nisan ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 2.52 oranında artmış, yıllık enflasyon 5.43 oranında gerçekleşmişti.
Nisan 2012 itibarıyla araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
Süt ve süt ürünleri grubunda; bu grupta ortalama artış yüzde 3.7 civarında gerçekleşti. Pastörize süt artış görülmezken, taze kaşar yüzde 3.4, yoğurt yüzde 3 oranında, tam yağlı beyaz peynir yüzde 4.7 arttı. Bu grubun gıda harcaması artışındaki payı yüzde 0.18 oldu
Et ürünleri grubu; kırmızı et ürünlerinde kuşbaşı yüzde 1, biftek yüzde 2, kuzu but yüzde 4, kuzu pirzola yüzde 6 arttı. Kemikli et yüzde 1, kavurma ve sucuk yüzde 2 geriledi. Nisan ayında balık avlama yasağı nedeniyle hesaplamaya alınmadı.  Sakatat grubunda ise bir önceki aya göre yüzde 4 oranında artış tespit edildi.
Nisan ayında tavuk fiyatları bir önceki aya göre aynı seviyede kaldı. Ailelerin en çok tükettiği ana ürünlerin başında gelen yumurta fiyatlarında ise yüzde 3 gerileme oldu.
Et ürünleri grubunun Nisan ayı mutfak gideri hesaplamasındaki payı yüzde 0.20 oldu.
Bakliyat ve tahıllar grubu; Bu grup ürünleri nisan ortalama yüzde 1 oranında geriledi. Bu grubun mutfak giderinde ki payı eksi yüzde 0.15 oldu.
Sebze ve meyve grubu; Nisan ayında sebze ve meyve fiyatları vatandaşın cebini yakan grup oldu. Bu grupta ortalama fiyatlar yüzde 4.63 oranında arttı.
Nisan ayının zam şampiyonu ise yüzde 76 artış ile domates oldu. Fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 36'lık gerileme ile hıyar oldu.
Meyve grubunda da nisan ayında fiyatlar artış eğilimini sürdürdü. En fazla artış ise yüzde 9 ile muz oldu.
Nisan ayında, yağlar ve yağlı tohum ürünleri grubunda şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler, çaylar ve konserve grubunda bir önceki aya göre önemli bir değişim olmadı.
Nisan 2012'de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 61,34 TL artış ile 2.393,93 TL oldu.