UMEM Beceri 10 Projesinin firmalara yeni imkanlar sunduğu açıklandı.

 

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle uygulanan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri'10 projesinin kapsamı genişletildiğini söyledi. Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, hazırlanan yeni protokolle tüm meslek liselerinde mesleki eğitim kurslarının açılabileceğini belirterek, “Tüm şahıs firmaları ve bir çalışanı olan şirketler de UMEM Beceri' 10 Projesinden eleman temin edebilecekler. Bu yeni protokol kapsamında özel sektörün ve sanayinin nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması yönünde önemli bir adım atılmış oldu” dedi.

 

TALEPLERE GÖRE KURSLAR

Zonguldak TSO Başkanı M. Salih Demir, “Artık tüm meslek liselerinde kurs açılabilecek. Yenilenen protokolle Türkiye’nin tamamında bulunan meslek liselerinde, sanayi, hizmet, tarım ve sigortacılık sektörlerinde mesleki eğitim kursları açılabilecektir” diyerek bu imkandan faydalanılması gerektiği vurguladı. Yeni protokol çerçevesinde firmaların talep ettiği alanlarda her ilde ve ilçede iş ve meslek edindirme kursları açılabileceğine dikkati çeken Başkan Demir, “Yeni kurs merkezleri proje kapsamına alındı. Yapılan değişiklikle birlikte Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) bulunan özel meslek liseleri, üniversiteler ve TOBB ile oda/borsalar tarafından kurulan eğitim merkezlerinde kurs açılabilecektir. Yeni protokolle tüm şahıs firmaları ve 1 çalışanı olan şirketler de UMEM Beceri’10 projesinden eleman temin edebilecektir. Getirilen bu yenilikle, Türkiye’deki şirketlerin yüzde 35’ini oluşturan 1 çalışanı olan firmalar da proje avantajlarından yararlanabilecektir. Ayrıca isteyen firmalar, İŞKUR kayıtlarında bulunan kişileri direkt istihdam edebilecektir. Bunun için firmaların yapması gereken tek şey üye oldukları oda/borsaya başvurmak ve UMEM Beceri’10 Projesi Eğitim Programı İşveren Taahhütnamesini doldurmaktır” diye konuştu.

 

"TEŞVİKLER 81 İLDE GEÇERLİ OLACAK"

Proje kapsamında firmaların 4,5 yıla varan istihdam teşviklerinden faydalandığını belirten Zonguldak TSO Başkanı Demir, “18-29 yaş arası erkekler ve yaşa bakılmaksızın kadınları istihdam eden firmalar için 4,5 yıla varan, 30 yaş üzerindeki erkekleri istihdam eden firmalar için 3,5 yıla varan süreyle ‘Sigorta Primi İşveren Payı’ ödemeleri kamu kaynaklarından karşılanacaktır. Firmaların yararlanacakları istihdam teşvikleri belirli illerde değil, 81 ilin tamamında geçerli olacaktır. UMEM Beceri 10 Projesi kurslarına katılan kursiyerler teorik ve işbaşı eğitimi süresince günlük 25 TL alacak, kursiyerlere kurs süresince ‘Genel Sağlık Sigortası’ yaptırılacaktır” dedi.

 

BAŞVURU YERLERİ

Detaylı bilgi almak ve ihtiyaç duyulan elemanın talep edilmesi için www.beceri10.org.tr ve www.umem.org.tr adreslerinden ve 7/24 UMEM Beceri’10 Çağrı Merkezi 444 86 36’dan iletişime geçilebileceği veya Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın www.ztso.org.tr adresinden taahhütnamenin çıktısı alınarak Oda’ya başvuru yapabileceği ifade edildi.