TTK Memurlar Derneği Lokali ile ilgili ortaya atılan iddialara kurumdan resmi yanıt geldi.

 

Son günlerde bazı basın organlarında çıkan ve TTK Memurlar Derneği Lokali olarak adlandırılan kamuoyunu da sıklıkla meşgul ederek çok ciddi iddialara kadar taşınan olaylara ilişkin Türkiye Taşkömürleri Kurumu Haberleşme ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Nida Şentürk, İdari ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mehmet Atalı, iddiaların kurumu hedef aldığını ve gerçeği yansıtmadığını vurguladılar.

 

“GÜNÜN RAYİCİNE GÖRE YENİLENECEK”

Yapılan yazılı açıklama şu şekilde: Kurumumuza ait TTK 57 kapı no’lu tabldot binası 29/08/2001 tarihinden itibaren TTK Memurlar Derneği kirasında iken İçişleri Bakanlığınca yayımlanan 2004/2 sayılı, Vakıflar Genel Müdürlüğünce yayımlanan 2004/5 sayılı Genelgeler gereği Memurlar Derneği ile olan kiralama ilişkisi sonlandırılmıştır. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesinin talebi üzerine Yönetim Kurulumuzun 23/07/2004 tarih ve 171 sayılı kararı ile TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesine kiralanmıştır.  TMMOB Maden Mühendisleri Odası ile 31/08/2004 yılında imzalanan kira sözleşmesinin hususi şartlarının 4. maddesinde Yıllık kira artışının bir önceki yılın Devlet İstatistik Enstitüsü’nce yayınlanan Toptan Eşya Fiyatları Endeksine göre belirleneceği yer almıştır. Kira artışları bugüne kadar bu çerçevede gerçekleştirilmiştir.  Kurumumuz tarafından kira sözleşmesine bağlı olarak devam eden kira artışları 10.yılın dolacağı tarih olan 01/08/2014 tarihinde Yönergemiz gereği günün rayicine göre yenilenecektir.

 

“TOPLANTIDA KABUL EDİLDİ”

TMMOB Maden Mühendisleri Odası 31/07/2013 tarihinde kira sözleşmesini sona erdirmek istediğini Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası ise 26/07/2013 tarihinde Kurumumuza yaptığı müracaat ile kira sözleşmesini devralmak istediğini belirtmişlerdir.  Söz konusu binanın kira sözleşmesinin devri Yönetim Kurulumuzun 18/11/2013 tarihli toplantısında kabul edilmiştir. Kiralama ile ilgili yapılan bütün iş ve işlemler meri mevzuatlar doğrultusunda Hukuk’a uygun olarak yerine getirilmiştir. Kurumumuz sosyal sorumluluk çerçevesinde kamu yararı ilkesini göz önünde tutarak belediyelere, kamu kurumu statüsündeki odalara ve Kamu yararı statüsündeki Derneklere kiralamalar yasal statü içerisinde gerçekleştirilmektedir.  

 

“KURUMUN MUHATABI BULUNMAMAKTA”

Şahıs sırasıyla Memurlar Derneğinin, TMMOB Maden Mühendisleri Odasının ve Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odasının müsteciri olarak çalışmakta olup, yasal statüde Kurumumuzun muhatabı bulunmamaktadır.  Müstecir konumunda bulunan kişi 07/10/2013 tarihli dilekçesi ile Kurumumuza müracaat ederek Lokalin ön kısmında bulunan alanın toprak kayması sebebiyle tehlike arzettiğini belirterek istinat duvarı yapılacağını bildirmiştir. Kurumumuz mülkiyetinde olmayan bu alandaki talep dilekçesi ilgisi nedeniyle Zonguldak Belediye Başkanlığına 09/10/2013 tarihli yazımız ile iletilmiştir.  Zonguldak Belediyesi 31/10/2013 tarihli yazı ile duvar inşaatının ruhsata bağlanması gerektiğini aksi taktirde yasal işlem yapılacağını bildirmiştir. Bu yazı, 05/11/2013 tarihli yazımız ile adıgeçen müstecire iletilmiştir.

 

MÜSTECİR İLE DAVA GÖRÜLMEKTE

Bilahare Zonguldak Belediyesi tarafından Kurumumuza yazılan 21/05/2014 tarihli yazıda konu ile ilgili Kurumumuzca yapılacak iş ve işlemler hakkında bilgi istenmiş, 03/06/2014 tarihli yazımız ile Kurumumuz tarafından mülkiyetimiz dışındaki alanda gerçekleşen işlemler hususunda yasal sürecin takip edildiği ve konu ile ilgili olarak alınacak mahkeme kararları ve Koruma Kurulu kararlarına uygun hareket edileceği bildirilmiştir. Ayrıca Zonguldak Milli Emlak Müdürlüğü ile adı geçen müstecir arasındaki görülmekte olan davaya, Kurumumuz, Milli Emlak Müdürlüğü yanında müdahil olarak katılmıştır.  Alanın Kurumumuz mülkiyetine alınarak kaçak inşaatın kurtarılması için tarafımızdan girişimde bulunulduğu iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır.  

 

UYGUN GÖRÜLMEDİ

Şöyle ki; Kurumumuza ait başka bir taşınmazın üzerine Lise yapılması için Milli Emlak Müdürlüğünden gelen trampa talebi üzerine kendileri ile yapılan şifai görüşmeler sonrası, söz konusu alanı trampaya konu edilmesinin değerlendirilebileceği, Milli Emlak Müdürlüğü’ne iletilmiştir. Bu tarihte de henüz bu alanda herhangi bir yapı mevcut değildir.  Ancak, istinat duvarı olarak belirtilen yapının ruhsatsız bina şekline dönüşmesi üzerine 11/06/2014 tarihli yazımız ile Milli Emlak Müdürlüğüne, taşınmazın imar planında yol ve park olarak ayrılmış durumu da dikkate alınarak Kurumumuzca devir alınmasının uygun görülmediği iletilmiştir.  Açıklamalarımızdan da anlaşılacağı üzere Kurumumuz yasal çerçevede yapılması gerekenlerin tümünü yerine getirmiştir”

 

(Haber Merkezi)