Kozlu-Zonguldak arası raylı sistem projesi için Çinli Firma CRRC ZHUZHOU LOCOMOTİVE LTD firması ile ilk görüşme Kozlu Belediyesi Meclis salonunda gerçekleşti. Toplantıya Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin, Kozlu Belediye Başkan Yardımcısı Kerim Yılmaz, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Darende, CRRC Firması Bölge Müdürü ve Senior Mühendis Leo Li, CRRC Firması Mühendisi Li Liang, CRRC Firması görüşmelerini sağlayan Yada Ünek,  Kozlu Belediyesi Müdür ve Meclis Üyeleri katıldı.

Firma Yetkilileri yapılacak olan raylı sistemin uygulanmış örnekleriyle sistemin nasıl çalışacağına dair brifing verdiler.

Yapılan ön görüşme sonrası Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin proje çalışması ve maliyet hesabı yapılmasını talep etti. CRRC Firması yetkilileri çalışmayı başlatacaklarını belirterek en kısa zamanda konuyla ilgili görüşmek üzere Çin’e davetlerini dile getirdiler.


CRRC Bölge Müdürü Leo Li toplantı sonrası yaptığı açıklamada; “Her zaman bir toplantıya başlayabilmek, bir işi başlatabilmek çok önemlidir. Mümkün olan her şeyin en iyisini istiyoruz” dedi.

Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin ise firma yetkililerine hitaben yaptığı konuşmada “Gösterdiğiniz ilgiye, verdiğiniz emeğe saygılıyız. Müşterek başladığımız bu yolda inşallah sonuca beraber getiririz. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Biz en azından burada bu projenin nasıl olabileceğinin temelini ve tanıtımını anladık. Bundan sonraki dönemde de proje hazırlığı ve kaynak temini şeklinde devam edecek. Bu projenin başarılması gerek Kozlu adına gerekse Zonguldak adına insanlarımıza sunacağımız büyük bir değer olacağına inanıyoruz. Bu proje ile Kozlu- Zonguldak arası daha da kısalacak ve Kozlu da Zonguldak’ın bir merkezi olacak. Daha güvenli bir ulaşım sistemi olacak. Biz bunu başarmayı ve bu çalışmaların da devamını getirmeyi istiyoruz. Bu anlamda bize yardımcı olacağınıza dair de gerekli teminatları zaten veriyorsunuz. Birlikte inşallah güzel bir çalışma yapmış olacağımıza inanıyoruz.  Buraya kadar gelme nezaketinde bulunmanız, bize bu bilgileri aktarmanız ve ilimizle ilgilenmeniz dolayısıyla da ayrıca sizlere teşekkür ediyorum. Şirket yetkililerine de selamlarımızı gönderiyorum” dedi.

Toplantı sonrası Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin misafirlere hediyelerini takdim etti.

ŞAHİN’DEN RAYLI SİSTEM AÇIKLAMASI

Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin, Kozlu- Zonguldak arası yapılması planlanan raylı sistem projesi ile ilgili Çinli Firma CRRC yetkililerinden alınan brifing sonrası görüşme ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Şahin görüşme ile ilgili şunları kaydetti;

“Bugün Çinli Firma CRRS yetkilileriyle Zonguldak-Kozlu arasında olacak raylı sistemle ilgili görüşmelerde bulunduk. Öncelikle bunun fizibilitesi ve projelendirme aşamasında neler yapılabileceği, hattın görülmesi, gezilmesi şeklinde ve bunun mali boyutunun öncelikle çıkartılarak ona göre finansman arayışı veya işin nasıl yapılacağı konularında ve sistemin tanıtılması anlamında brifing aldık.


Bize önerilen sistem dünyada da Çin’de yeni uygulamaları olan ve bir yılı aşkın bir süredir de faaliyet gösteren bir sistem olduğunu, bunun belli şehirlerde olduğunu, bir kısmının deneme aşamasında bir kısmının da hala çalışır vaziyette olduğunu bize anlattılar. Önerilen sistemde elektrik hat sisteminin olmadığını ve yeni teknolojilerle donatılmış olduğunu öğrendik. Bu kapsamda da fizibilite çalışmalarıyla uygulama projesinin hazırlanması, mali portresinin nasıl olacağı konularında bize sunumda bulunmalarını öncelikle istedik.

PROJE VE KAYNAK AŞAMASI ÇALIŞILACAK

 Sistemin tanıtılmasından sonra sistemin işleyişinin gidilip bizzat Çin’de görülmesi konularında davetlerini de tekrarladılar bize. Biz öncelikle Çin’e gitmeden önce bu tip bir brifing almayı daha önce planlamıştık ve aldık. Şu anda bilgi almış bulunmaktayız. Çin daveti var. Ne zaman istersek gidebileceğimizi belirttiler. Bunu da planlayıp Zonguldak ve Kozlu Belediyesi olarak ilerleyen zamanda yerinde gidip uygulamayı görmek istiyoruz. Biz en azından proje aşaması ve kaynak aşamalarını gerçekleştirme adına bugün çalışmalarımıza başladık. İnşallah dönemimiz boyunca çalışır ve bunu gerçekleştirebiliriz diye düşünüyorum.


OLDUKÇA MALİYETLİ BİR PROJE

Gerek setlerin alınması, (çünkü 5-6 tane set gerekiyor, 4’lü gruplar halinde veya ikişerli gruplar halinde olduğu taktirde 12 tane set gerekiyor) bütün kompleksin yapılması, inşaat aşaması, raylı sistemin yapılması, bakım istasyonunun yapılması komple düşünüldüğünde oldukça maliyetli bir proje.

NET MALİ TABLOYU GÖRMEK İSTEDİK

Çin’deki yapım maliyetleri ile bizdeki yapım maliyetlerinin farklı olduğundan bahsettiler. Bizdeki maliyetin daha az olabileceğinden bahsettiler. Bunların hepsinin tam net hesabının yapılıp mali tabloyu görmek istedik. Bununla ilgili çalışmaları Çin’li firma yapacak. İnşallah ilerleyen zamanlarda proje ve maliyetler ortaya çıktıktan sonra yapılabilirliği konusunu gerekli yerlerle konuşarak, gerek de kendi aramızda değerlendirmeler yaparak projenin maliyet kısmının nasıl aşılabileceğini değerlendireceğiz. Tüm bunları biz çalışmış olup tamamlayamamış olsak da en azından böyle bir sistemin alt yapısını gelecek nesillere bırakmış olacağız. İnşallah başarırız ve Kozlu’muza, Zonguldak’ımıza hayırlı olur” dedi.