Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği, Köy Enstitüleri'nin  73.  Kuruluş yılını kutlayacaklarını bildirdi.

 

17 Nisan 2013 Çarşamba günü saat 18.30'da Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenecek olan etkinlik, Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol'un konuşmasıyla başlayacak. 1944 Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü'nün ilk mezunlarından Mahir Tekin ve Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunlarından Ali Nuri Güntekin'in yapacakları konuşmaların ardından;  O Oğullar… O Kızlar… Köy Enstitüleri" adlı slayt gösterimi ve Tarık Akan'ın yönetmeliğini yaptığı Köy Enstitüleri: Bir Meçhul Öğretmen adlı belgeselin gösterimi gerçekleştirilecek. Programın sonunda kokteyl verilecek.    

 

Eğitim sen Çaycuma temsilcisi İsmet Akyol, Köy Enstitülerinin, bugün hurafelerle doldurulmaya çalışılan gerici eğitim anlayışına karşı aydınlanmacı eğitimi, ticarileştirilen/halkla bağı kopartılan eğitim anlayışına karşı da toplumcu eğitim anlayışını işaret ettiğini belirterek şöyle dedi:

 

'Eğitim Sen laik, demokratik, bilimsel, çağdaş eğitimden yana mücadelesinde Köy Enstitüleri'nin aydınlanmacı anlayışından güç almakta, onu sahiplenmektedir. Köy Enstitülerindeki anlayış o dönemde 'Eğitim, Üretim içindedir' şiarıdır. Hep beraber ülkeyi kalkındırmak için üretmek ve hayata birlikte bakmaktır. O döneme ülkemizin karşı karşıya bulunduğu zorlu koşullar ve uluslararası dinamiklerin ülkemiz üzerinde kurdukları psikolojik etkinin sonucu köy enstitülerin soğuk savaşa kurban edilip kısa sürede kapatılarak tarihin raflarına kaldırılmıştır. Bunu takip eden süreçte ülkenin aydınlık geleceğinin eğitim projesi önce yatılı öğretmen okullarına, sonra yatılı okula, sonra da normal lise eğitimine zamana yayılarak bertaraf edilmiştir. Bugün öğretmen yetiştirmeden başlayarak eğitim sisteminin yaşadığı pek çok sorunun kaynağında Köy Enstitülerinin kapatılması yatmaktadır. Eğitim Sen Köy Enstitüleri'nin ilerici, demokrat ve aydınlanmacı geleneğine sahip çıkmaya devam edecektir.'