Karadeniz Ereğli’de, İstiklal Marşı’nın kabulünün 95. yıl dönümünü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı Erdemir Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Ereğli İmam Hatip Lisesi Müdürü Ramazan Karaoğlu, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunun ardından yaptığı açılış konuşmasında İstiklal Marşı’nın sadece bir şiir değil, bir hamaset ve belagat manzumesi olduğunu belirtti.

 

"ONU BEN DAHİ YAZAMAM"

Mehmet Akif’in, İstiklal Marşı şiirinde vatanı, vatan için dökülen kanı verilen canı anlattığını ifade eden Karaoğlu şunları söyledi: “İstiklal Marşı bir milletin istiklali için duyduğu heyecandır. Bu marş, bir milletin bağımsızlık için çektiği ızdırabı, bağımsızlığa olan düşkünlüğünü, milli mücadelenin heybetini ve şanlılığını en iyi şekilde ifade eder. O yüzden Akif, ‘O şiir bir daha yazılamaz, onu ben dahi yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazımdır. O şiir artık benim değil, milletimin malıdır’ diyerek o duyguyu ifade etmiş, İstiklal Marşı’nı Safahat adlı kitabına almamıştır.

 
"ÖDÜLÜ KABUL ETMEDİ"

Yine Mehmet Akif, İstiklal marşı yarışması için verilecek 500 liralık ödülü kabul etmemiş, bu parayı fakir kadın ve çocuklara meslek öğreten Dar-ül Mesai’ye bağışlamıştır. Bu şiiri yüksek sesle okurken aslında kendi şanımızı, şerefimizi yüksek sesle ifade ederiz. O vatanın bizim olduğunu ve ebediyen bizim olacağını, yaşadığımız toprakların her bir karışı için binlerce şehit verdiğimizi, özgürlük ve istiklal uğruna Türk milletinin verdiği emsalsiz kurtuluş mücadelesini yeniden hatırlarız. Akif’in şu sözlerini anmadan geçemeyiz; ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın"

AKİF’İ ANLATTILAR

 Karaoğlu’nun açış konuşmasının ardından Ereğli İmam Hatip Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Recep Çetin, günün anlam ve önemine ilişkin olarak, Akif’in yaşamını ve kişiliğini anlatan bir konuşma yaptı. Ereğli İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından “Mehter Marşından İstiklal Marşı’na” adlı piyes ve oratoryonun sunulmasıyla devam eden program, ilçe genelinde okullar arasında düzenlenen İstiklal Marşı okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi. Programda, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Konuk, Ereğli Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, Ak Parti Ereğli İl Başkanı Fatih Çakır, CHP Ereğli İlçe Başkanı Sertan Ocakçı hazır bulundu.

  

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)