Zonguldak Valiliğinin öncülüğünde Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ortaokul çağı çocuklarında obezite ve diyabete yönelik büyük bir takip projesi başlatılacağı açıklandı.

Projenin kendi alanında ülkemizde ilk defa Zonguldak’ta  başlayacak ve uygulanacak olması bakımından da büyük önem arz ettiği belirtilerek şöyle denildi:

Proje dahilinde il merkezinde ve ilçelerimizde bulunan 116 ortaöğretim okulunda okuyan toplam 31000 öğrenci obezite ve diyabet ile ilgili olarak düzenli takip edilecektir. Proje, ülkemiz ve ilimiz sağlık otoretileri ile yerel yöneticilerine stratejik hedefler oluşturmasında, okul ve halk sağlığı profesyonelleri ile aileye de bilgi verilmesi bakımından ayrıca önem taşımaktadır. Anılan proje anlık bir veri toplama amacı ile değil, her bir öğrencinin bu hastalıklarla ilgili uzun süreli bir takip içermesi bakımından da yenilik getirmektedir.   


HER GEÇEN GÜN ARTMAKTA

Obezite ve diyabet hastalığı kronik dönemde organ kayıplarına neden olacak, hayat kalitesini bozacak ve hayatı tehdit edecek önemli birer sağlık sorunudur. Dünyada obezite ve diyabet prevalansı yıllar itibariyle her geçen gün korkutucu ve dikkat çekici bir seviyede artmaktadır.

Dünya nüfusunun %65’inin yaşadığı ülkelerde aşırı kiloluluk ve obezite, zayıflıktan daha çok ölüme sebebiyet vermektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre mevcut durumdan daha da kötüsü, günümüzde çocuklarda görülme sıklığı da her geçen gün giderek artmaktadır.

Obezite ve diyabet tüm dünyada küresel bir sağlık sorunu olarak görülür iken ülkemizde de 20 milyon üzerinde obez ve 7 milyonun üzerinde diyabetli insan bulunduğu tahmin edilmekte ve birçoğuna henüz teşhis konulmadığı da bilinmektedir. Özellikle obezite prevalansı ise ülkemizde tüm popülasyonda % 30’lara, kadınlarda ise % 40 gibi belirgin yüksek oranlara ulaşmaktadır. Ülkemiz obezite bakımından OECD ülkeleri arasında ABD ve İzlanda’nın ardından 3. sırada, diyabet ile ilgili olarak ise Avrupa ülkeleri arasında Rusya ve Almanya’nın ardından 3. sırada bulunduğu bildirilmektedir.


ÇOCUKLUK VE ERGENLİK DÖNEMİNDE  BÜYÜK ARTIŞ 

Okul öncesi yaşlarda şişman çocukların % 26-41’inin okul çocuklarında şişman olanların
% 42-63’ünün erişkin yaşta şişman kalmaya devam ettiği bilinmektedir.  Avrupa’da epidemik bir sorun olarak görülmekte ve prevelansın son 20 yılda üç katına çıktığı saptanmıştır. Çocuklarda sorun daha ciddi olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupa’da ve ülkemizde de çocukların % 20’si kilolu ve bu çocukların 1/3’i şişmandır.


BEÜ OBEZİTE VE DİYABET UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Tam da bu noktada bu sorunlarla ilgili araştırma, eğitim, topluma hizmet alanları içinde kalkınma planı çerçevesinde yer alan ve desteklenen kamuya bağlı ilk ve tek merkez olma özelliği ile konuya bütüncül bir biçimde yaklaşan ve bir mükemmeliyet merkezi mantığı ile hizmet verecek olan BEÜ Obezite Ve Diyabet Uygulama Ve Araştırma Merkezinin fonksiyonu hayati bir önem taşımaktadır. 


OBEZİTE VE DİYABET TAKİBİ VE ONLİNE/TAKİP HARİTASININ ÇIKARILMASI

Bu proje ile erken hastalık teşhisi ve önleme odaklı basit temel ölçümler yoluyla verilerin toplanarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)’ne aktarılması ile ortaokula başlaması ile birlikte her bir öğrencinin
4 yıllık süre ile yılda 3 kere takibi planlanmaktadır. 

Valiliğimizin öncülüğünde ve Merkezimizin koordinesinde kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıyan çalışma ülkemizde ise ilk defa ilimizde uygulanacak olması da memnuniyet vericidir. 

Proje ile ilgili bilgi veren BEÜ Rektörü Prof.Dr.Mahmut Özer şöyle konuştu:

“Dünyanın ve ülkemizin en büyük sorunları arasında gösterilen obezite ve diyabet ile ilgili olarak, yaşadığı ülkeye ve iline duyarlı bir üniversite olarak hızlıca harekete geçmiş ve kamuoyunun malumu olduğu üzere kamuya ait ilk merkez olan Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezimizi kurmuş idik. Merkezimiz artık bilimsel araştırmalarına ve önemli projelere imza atmaya başlamıştır. İnşallah Bakanlığımızdan iznin gelmesi ile de yakın bir zamanda ayaktan hasta tedavi sürecine de başlayacaktır. Merkezimiz kısa sürede önemli mesafeler kaydetmiş ve yine bilimsel bir yayın organı olan Türkiye Obezite ve Diyabet Dergisi’ni çıkarmaya da başlamıştır. Merkezimiz aracılığı ile daha öncede ilimizde obezite ve diyabet risk faktörlerini araştıran bir projemiz hayata geçirilmiş şimdi ise daha geniş perspektifte ve daha kapsamlı ve ülkemizde alanında bir ilk olma özelliği taşıyan ortaokul çağı çocuklarımızın obezite takibi ve online haritasının çıkarılması projesine imza atacaktır. Üniversitemiz yaşadığı ili ve toplumumuzu yakından ilgilendiren bu ve benzeri çalışmalara imza atmaya devam edecektir. Bu vesile ile bizden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Valimiz Ali Kaban’a ve projede emekleri geçecek olan diğer kurumlarımıza ve değerli mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.”


HER YAŞ GRUBU MÜZDARİP

Projeye destek veren Zonguldak Valisi Ali Kaban; Türkiye’de bir kamu kurumuna bağlı tek obezite merkezi olan BEÜ Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde Zonguldak Valiliği, Bülent Ecevit Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülecek olan, “Zonguldak İli Ortaöğretim Öğrencilerinde Obezite ve Online/ Takip Haritasının Çıkarılması” adlı projeyi çok önemsediğini ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, “Obezite günümüzde maalesef dünyada olduğu gibi ülkemizde de küçük yaşlardan itibaren ve sayıları milyonları bulan, her yaş grubundan insanın muzdarip olduğu bir hastalık haline dönüşmüştür. Bununla mücadele etmek hepimizin sorumluluğu haline gelmiştir. Obezitenin neredeyse her hastalığın temel nedeni olduğunu ve bir domino etkisi ile bütün istenmeyen hastalıklara da zemin hazırladığını, özellikle çocuklarımızı bu iki temel sağlık sorunundan korumalarının önemli olduğunu belirtti. Üniversitemiz her alanda olduğu gibi bu alanda da üzerine düşseni yaparak böyle bir çalışma planlamış ve bu çapta bir projenin ise ülkemizde ilk defa Zonguldak’ta uygulanacak olmasından da ayrıca memnuniyet duyduğunu belirtmek istiyorum”.dedi.


EGZERSIZ VE BESLENME

Vali Kaban projede ilimizdeki ortaokul öğrencilerine gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından okudukları 4 yıl süreyle obezite taraması ve takibi gerçekleştirilecek ve bu iki hastalıkla ilgili riskli olam cocuklarımıza önleme odaklı bir egzersiz ve beslenme yönlendirilmesi yapılacağını belirtti. Bu tip yaklaşımları bilime dayalı olarak yapmanın önemine vurgu yapan Vali Ali Kbaan“çok önemli bir proje olarak görüdğümüz bu çalışmaya öncülük eden Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mahmut Özer ve akademik kadrosuna, İl Milli Eğitim Müdürlüğ’ne, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne ve projede emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.