2010 yılının ilk ayı Ocak'ta mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0,54 oranında arttı. 2010 Ocak ayı itibarıyla mutfakta yıllık artış yüzde 1 seviyesinde oldu.
Genel Maden İşçileri Sendikası Araştırma Birimi'nin her ay yaptığı, Zonguldak'ta yaşayan bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre, Ocak 2010'da mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.54 oranında arttı. Ocak ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 3.83 TL artışla 715.55 TL.oldu.  2010 Ocak ayı itibarıyla mutfak giderlerindeki yıllık enflasyon oranı 1.04 seviyesinde gerçekleşti. 2009 Ocak ayında gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.42 oranında artmış, mutfakta yıllık artış yüzde 9.7 düzeyinde olmuştu. Araştırmaya esas alınan harcama gruplarında fiyat değişimleri şöyle oldu:
"Süt ve süt ürünleri grubunda; tam yağlı peynir yüzde 22 oranında arttı. Et ürünlerinde, kıyma yüzde 10, kuşbaşı yüzde 9 arttı. Tavuk bir önceki aya göre yüzde 6 geriledi. Balık çeşitleri ve yumurta da değişim olmadı. Bakliyat grubunda yüzde 2, tahıllar grubunda ortalama yüzde 3 artış tespit edildi. Ocak 2010'da en yüksek artış sebze ve meyve grubunda tespit edildi. Sebze grubunda ortalama artış yüzde 14 olurken, ürün bazında en yüksek artış turfanda sebzelerden dolmalık biberde yüzde 67, yeşil biberde yüzde 57,  patlıcan yüzde 29 oranında tespit edildi. Patates yüzde 5, pırasa yüzde 6 geriledi. Kışlık sebzelerde de olumsuz hava koşulları nedeniyle yüksek fiyat artışları meydana geldi. Kıvırcık marul yüzde 87, Ispanak yüzde 18, lahana yüzde 11 oranında arttı. Şekerli ürünler grubunda sadece kristal toz şekerin fiyatı yüzde 6 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Ocak 2010'da çay ürünleri grubunda, konserve ve salça grubunda fiyatlarda önemli değişim olmadı.
Ocak 2010'da, ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle yoksulluk sınırı 11 TL artış ile 1.883,22 TL oldu."