GMİS Başkanlar Kurulu açıklamasında mücadele gücünü haklı olmaktan aldıklarını ve kavgadan kaçmayacakları vurgulandı.

 

GREVİ GÖSTERECEĞİZ:

Hükümet, bu duyarsız tavrını sürdürürse biz de örgütsel gücümüzü kullanmaktan çekinmeyiz dedik. Türk-İş Genel Başkanımız da Hükümeti Zonguldak’tan uyardı. Umarız bu uyarılar dikkate alınır. Biz ülke ve dünya gerçeklerini, çalıştığımız kurumların durumlarını yakından takip ediyoruz. Bizim taleplerimiz afaki talepler değildir. Her talebimizin sağlam dayanakları vardır.

 

GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu adına yapılan açıklamada, Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerindeki gelişmelerin ele alındığı bildirildi. Genel Başkan Ramis Muslu, TTK’da grev kararı aldıklarını, MTA’da ise önümüzdeki günlerde grev kararını alacaklarını belirterek “Maden işçilerini, MTA işçilerini ve Zonguldak halkını bütün Türkiye hatta bütün dünya tanır. Biz, haklı olduğumuz durumlarda, her şart altında sonuna kadar mücadele eder ve haklarımızı alırız. Biz, mücadele gücümüzü haklılığımızdan alırız.

Tek yürek, tek ses olur, meşru mücadelemizle haklılığımızı herkese anlatır ve herkesin desteğini kazanarak amacımıza ulaşırız. Madenci için, Zonguldak için grevin ne demek olduğunu bütün dünyaya göstereceğiz.

Biz, sözleşme görüşmelerinin masa başında bitirilmesinden yanayız.Biz, kavga etmek istemiyoruz.  Ama geçmişte olduğu gibi kavgaya  zorlanırsak, kavgadan kaçmayacağımızı da herkesin bilmesini istiyoruz” sözleriyle konuştu.

Muslu sözlerine şöyle devam etti;

SONUÇ ALAMADIK

“TTK işyerlerinde çalışan arkadaşlarımızı kapsayan ve 2009 yılbaşından itibaren geçerli olacak olan 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 6 Şubat 2009 tarihinde başladık.  Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (KAMU-İŞ) ile 60 günlük görüşme sürecinde ve sonrasında arabulucu görüşmelerinde olumlu bir sonuç alamadık. Aynı şekilde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) işyerlerinde çalışan arkadaşlarımızı kapsayan ve 2009 yılbaşından itibaren geçerli olacak olan 13. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde de 19 Şubat 2009 tarihinden bugüne olumlu bir sonuç alamadık ve MTA toplu sözleşmemizde de arabulucu süreci tamamlandı. TTK Sözleşme görüşmelerimizde 77 madde üzerinde anlaşmaya vardık. 11 asıl, 3 geçici, 2 ek madde üzerinde anlaşma sağlanamadı. MTA Sözleşme görüşmelerimizde 61 madde üzerinde anlaşmaya vardık. 20 asıl, 3 geçici, 2 ek madde üzerinde anlaşma sağlanamadı. Anlaşma sağlayamadığımız maddelerin büyük bir çoğunluğunu ücretle ilgili maddeler oluşturuyor.

GREV KARARI ALINIYOR

Bizim gibi kamu işyerlerinde çalışan yaklaşık 300 bin dolayında işçi arkadaşımızın toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürüyor. Bu görüşmelerin çoğunluğu da arabulucu aşamasına geldi ve önümüzdeki günlerde grev kararlarını alacaklar.Türk-İş bünyesinde bulunan ve toplu sözleşme görüşmeleri süren sendikaların genel başkanları ile Türk-İş Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan Toplu Sözleşme Koordinasyon Kurulu, sözleşme görüşmelerinin başından itibaren gelişmeleri yakından takip ediyor.Benim de içinde yer aldığım Toplu Sözleşme Koordinasyon Kurulu, sendikaların ücret teklifini hükümete sundu. Hükümet de kendi karşı teklifini verdi. Bildiğiniz gibi Türk-İş Koordinasyon Kurulu 1. yıl için yüzde 20 ücret artışı istedi.2. yıl için de gerçekleşen enflasyon ve artı yüzde 4 refah payı istendi. Ayrıca, düşük ücret alanlar için de taban ücretin yükseltilmesi istendi. Ancak Hükümet yine 6 şar aylık tekliflerde bulundu ve ilk ve ikinci 6 aylar için yüzde 3 artı yüzde 3, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için yüzde 2.5 artı yüzde 2.5 ücret artışı önerdi. Türk-İş olarak bu ücreti kabul etmediğimizi açıkladık. Geçtiğimiz hafta Türk-İş Yönetim Kurulu, Başbakan ile görüştü ve bu teklifi kabul etmemizin mümkün olmadığını ifade etti.

MÜCADELE GÜCÜMÜZÜN HAKLILIĞI

Maden işçilerini, MTA işçilerini ve Zonguldak halkını bütün Türkiye hatta bütün dünya tanır.

Biz, haklı olduğumuz durumlarda, her şart altında sonuna kadar mücadele eder ve haklarımızı alırız.

Biz, mücadele gücümüzü haklılığımızdan alırız.

Tek yürek, tek ses olur, meşru mücadelemizle haklılığımızı herkese anlatır ve herkesin desteğini kazanarak amacımıza ulaşırız.

Arkadaşlar, Bugün Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuzda, Türk-İş Genel Başkanımızın “Hazır olun” sözünü enine boyuna tartışacak ve neleri nasıl yapacağımızı ele alacağız.

Maden işçileri, MTA işçileri ve Zonguldak halkı her zaman mücadeleye hazırdır.

Bildiğiniz gibi biz, toplu sözleşme görüşmeleri boyunca, Yönetim Kurulu olarak zaman zaman işyerlerimizi dolaşarak işçi arkadaşlarımıza bilgi verdik. Orada, “Amacımız sözleşme görüşmelerini masa başında bitirmektir. Ama Hükümet, bu duyarsız tavrını sürdürürse biz de örgütsel gücümüzü kullanmaktan çekinmeyiz” dedik. Türk-İş Genel Başkanımız da Hükümeti Zonguldak’tan uyardı. Umarız bu uyarılar dikkate alınır. Biz ülke ve dünya gerçeklerini, çalıştığımız kurumların durumlarını yakından takip ediyoruz.Bizim taleplerimiz afaki talepler değildir. Her talebimizin sağlam dayanakları vardır.

Bugün Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda yeraltında 1000 TL ücretle çalışan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın bir ay çalışıp, bir ay dinlendiğini düşünürseniz bu acı gerçek daha iyi anlaşılacaktır.

TTK’DA GREV KARARI ALDIK

Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerindeki yasal süreç gereği, TTK Toplu İş Sözleşmesinde 17 Haziran 2009 tarihinde grev kararını aldık. Noter aracılığıyla ilgili yerlere ulaştırdık ve işyerlerimize astık.

MTA Toplu Sözleşmesi için de 23 Haziran 2009 tarihinde grev kararını alacak ve gerekli duyuruları yapacağız. Eğer Hükümet duyarsız tavrını sürdürürse 60 günlük yasal süre içinde grev tarihimizi belirleyip greve çıkacağız.Madenci için, Zonguldak için grevin ne demek olduğunu bütün dünyaya göstereceğiz.

Biz bir kez daha tekrarlıyoruz. Biz, sözleşme görüşmelerinin masa başında bitirilmesinden yanayız. Biz, kavga etmek istemiyoruz.  Ama geçmişte olduğu gibi kavgaya zorlanırsak, kavgadan kaçmayacağımızı da herkesin bilmesini istiyoruz”.