Türk Metal Sendikası Kdz.Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, Ereğli FM'de Yusuf Zobar'ın sunduğu 'Yeni Bir Gün' programına katıldı. Gazeteciler Sina Çıladır ve Hasan Sarıalp'in sorularını da yanıtlayan Odabaş çarpıcı konuşmalara yer veriyor. İşte Odabaş'ın konuşmaları:

 

 

SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ

Ben buradan Ereğli halkına değerli Erdemir çalışanlarına saygı ve sevgilerimi gönderiyorum. Geçenlerde Pazartesi günü toplu sözleşme bitirdik burada ortalamada ilk senemiz yüzde 15, öbür seneler enflasyon, sosyal haklarda da yüzde 15 alarak toplu sözleşmeyi bitirdik. Bizim geçen toplu sözleşmede yüzde 11 ve yüzde 15’in toplamına bakıldığında yüzde 30’ları geçen bir toplu sözleşme imzaladık, hayırlı olsun. Biz üstümüze düşeni Genel Merkezimiz ve Ereğli şubesi olarak yaptığımıza inanıyorum. Bir kere Erdemir işçilerinin yüzlerinin gülmesi bizleri ziyaret etmelerinden son derece mutlu oldukları inancındayım. Bizler Erdemir işçisinin menfaati için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun yanında da ilçe ticareti için de katma değerimiz var. Bu toplu sözleşmeden alınacak para ile Ereğli’ye 45 gün içerisinde 20 trilyon para girecektir. Başta Kaymakamımız İbrahim Çay, TSO Başkanı, ESTAŞ’a, esnafa teşekkür ediyoruz, bizleri aradılar kutladılar.

 

ÖNCE TAŞERONLARI KADROYA AL”

Bazı gazeteciler bizim yaptığımız toplu sözleşmeyi ti’ye alıyorlar, iyi olmadı küçük gösteriyorlar. Duyduğum bazı mahallelerde gazeteler yapılıyor başkanın endeksi ile. Biz hiçbir toplu sözleşmede belediye başkanının desteğini görmedik. Basın açıklaması yapmamış destek vermemiştir. Kendisi herşeyden bir nema almaya çalışıyor. Türk Metal Sendikası’nın taşeronlardan kadroya geçmesinde emeği olmuştur, 3 bin 500 civarında bir taşeron kadroya geçmiştir. Seçimler nedeniyle prim almaya çalışanlar var. Ben bunlar için mücadele edeceğim diyor zaten ben bir komisyon kurulması kararını aldım. Erdemir içindeki taşeronları düşünüyorsun burada bir yetkili sendika var sosyal demokratım diyorsun kendi belediyesinde çalışan taşeronları niye düşünmüyorsun? Onları kadroya geçirsin. Belediyede kaç taşeron çalışıyor. Çalışanlarımız ve sendika kenetlendi, bunları bilen belediye başkanı dedikodu üretiyor, ben dedikodu ile konuşma yapmadım. Ereğli Belediye Başkanına dedikodu ile ithamlar yapması yakışmıyor. Belli bir yaşa gelen belediye başkanı abilik yapması gerekirken nifah sokuyor. 

 

BÖL PARÇALA YÖNET

CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı sanki bir açıklama yapıyor Ereğli Belediyesi’nin basın sözcüsü gibi. Belediye başkanı eline yazı veriyor o da okuyor. Daha önce Erdemir’den emekli olan emekten yana olduğunu söyleyen bir ilçe başkanı açıklamalar yapıyor. Kartal şunu bilsin, değerli işçi emekçi kardeşimiz onun için söylediklerini de bizler biliyoruz. Bu belediye başkanı böl parçala yönet sistemi ile işler yapmıştır. 

 

“BELGESİZ KONUŞMADIM”

Ben hiçbir zaman belgesiz konuşmadım, siyaset yapanlar yarın karşıma ne ile gelecek diye düşünmesi lazım. Ereğli halkı da belediye başkanım Erdemir emeklisi olduğunu ifade eden bir kişi. Erdemir’in nasıl kurulduğunu bilmeyen bir kişi. Erdemir kurulurken devlet adamları meclisten yasa çıkarttı dedi ki Erdemir’e bir özerklik verelim geçici 8.madde. Erdemir yönetimine hak sunuldu, istediği yer istimlak edilebilir bina yapabilir, tesislerini kurabilir, isterse denizi doldurur isterse dışarıdan getirdiği malzemelere gümrük vergisi bile vermeyebilir. Bu maddeden dolayı Erdemir’de iskansız yerler var. Ben kanunsuz iş mi yaptım diyor, doğru. O zaman yasadan kaynaklanan yerler var, bunları anlatıyoruz, bilgilendiriyoruz.

 

MUSLUKLAR KESİLDİ

Ne hikmettir 2006 yılında özelleştikten sonra aynı belediye başkanı görevdeydi, sesi çıkmadı, son dönemlerde mühürlemeler yaptı, nereleri mühürlediklerini kendileri çok iyi biliyorlar. Ne zaman musluk kesildi ne zaman Erdemir’den menfaatleri kesildi ondan sonra aba altından soba göstererek işler yapmaya başladı. Ben arsa aldım, işverene kestiği borçlardan dolayı o arsaları aldı. Yarın bir gün o arsaları nasıl kullanacağını Ereğli halkı da görecek. İnşallah su parası borcu değil diye orayı geri iade etmez. 

 

“HUZURSUZ ETME MÜCADELESİ VAR”

Erdemir ile genel müdür ile her akşam oturabilir, yemek yiyebilir, bunlar olması gerekenlerdir. Biz Ereğli için ne yapacağız diye tartışılacağı yerde Erdemir’e ne yapabilirim işçiyi nasıl huzursuz ederim mücadelesi var. Buraya sendika gelsin diye oturup sendika başkanları ile yemek yiyen bir belediye başkanım var, niçin bunu yapıyor gelin tesis kurun diyor. Oğuz Özgen Erdemir işçisi için ayrı bir değerdir. Erdemir işçisi onun hizmetlerini biliyor. Tutarsız bir belediye başkanı var bizle otururken ben çok seviyorum Oğuz’u diyor 3 gün sonra yerden yere vuruyor. Kavga ile prim yapmaya çalışıyor. Belediye başkanım hangi sivil toplum örgütünün kimin başında olacağına yönetimde kimin bulunacağını göreceğini sanıyor.

 

SENİ ÇOK SEVİYORUM DİYORDU

Türk Metal’in nasıl bir teşkilat olduğunu bilmeyen bir başkan. Bana 2009 yılındaki seçimlerde seni çok seviyorum, seninle herşeyi yaparız diyordu. Belediye seçimlerinde bana meclis üyesi var dediğinde ben hayır sen Ereğli için çalış dedim. Oğuz Özgen’e saldırıyor ardından festivalde plaket veriyor. Artık balatalarından mı sıkıntı var contasından mı bu Ereğli halkına bırakıyoruz kararı. Bizim sendikamızda kimin görev yapacağına karar vermeye kadar giden bir insan. Ekipte arkadaşlarım falan var diyor ya doğru olabilir herkes herkesi tanıyabilir. Herkes birbiri ile iletişim kurabilir. 

 

EREĞLİ’DE HÜSEYİN UYSAL, ALAPLI’DA NURİ TEKİN

Ben gidecekmişim 31 Mart’ta kimin geleceğine karar vermiş utanmadan da bunu söylüyor. İşçi kimin temsil edeceğine sana mı soracak? İşçi kimi isterse o olur. 30 Mart’ta Erdemir işçisi onlara cevaplarını verecektir. Biz 2009 seçimlerinde onun yanında dururken hiç rahatsız olamyan CHP’li yönetiler bizim bu duruşumuzdan dolayı niye diye sormadılar. Bizim sendikal mücadelemize Erdemir’in içine mücadele etmeye kalkın, işçinin birlik ve beraberliğini bozmaya çalışan insanla işimiz yok. Hüseyin Uysal’ı severim. Bu ülkeye başbakan seçmiyorum biz yerelde bizleri kucaklayacak, sivil toplum örgütlerini bir araya getirecek, Ereğli için ne yapabiliriz diyecek bir insan arıyoruz. Hüseyin Uysal’ın oy oranı var topladık çıkarttık baktık. Hüseyin Uysal’ın olması lazım diye düşünüyoruz, kendisini de seviyoruz. Hem hastane çevresinde hem bölgede ne kadar sevildiğini biliyorsunuz. Her tarafı oynayan bir insan değil dün dediğini bugün değiştirmez. Alaplı’da neden Nuri? Nuri kardeşim kalbi temizdir. Gece 1’de olsa çağırdığımızda gelebilecek bir insandır, yerelde parti gütmüyoruz. Bizim her türlü partiden üyemiz var. Benim siyasi görüşüm yok mu var ama bu yerel siyaset, biz kişilerin peşindeyiz. Ereğli’de Hüseyin Uysal, Alaplı’da Nuri Tekin, bizim parti ile işimiz yok.

 

İKİNCİ ADAYLARI YOKTU

Biz CHP’ye gittik söyledik bunu değiştirin başka birini aday yapın destekleyelim dedik. Şikayet etmedikleri bizleri yerler kalmadı. Erdemir, Oyak Yönetimi, Türk-İş, meclis, genel kurmaya da bir yazı da yazmışlardır, yanındaki yağdanlıklar güzel yazılar yazıyorlar. CHP genç dinamik bir arkadaşla çıksaydı keşke, 100 bin nüfuslu bir kentte ikinci bir aday çıkartamıyorsa, özgürlüklerden fikir özgürlüğünden bahseden bir partinin ikinci adayı yoktu. Birilerine faşist diyorlar, kendileri ne yapıyor? Meclis üyelerini nasıl seçtiler? Ön seçim neden yapmadınız. Biz bedel ödeyeceksek ne ödeyeceksek ödeyeceğiz, hiç sıkıntım yok, allah’a yakın bizlere uzak dursunlar.

 

“EREĞLİ SEVDALISI OLDUĞUNA İNANMIYORUM”

Ben bildiğim doğruları işçi kardeşlerime anlatırım onlar sandık başına gider vicdanları ile başbaşa. İşçimiz bize başkan sen görevini yaptın biz de gereğini yaparız diyorlar. Bizim işçimize baskı gibi fotoğraf çekin gibi bir durum asla yok. Ben bu adamın Ereğli sevdalısı olduğuna inanmıyorum, özel kinlerini alan aba altından soba gösteren bir insan, önünde diz çökmedim bugünde çökmedim yarın da çökmeyeceğim. 

 

KAVGA OLAYI

Dün bir olay meydana gelmiş. Anadolu Otel’de bizim eşli bir yemeğimiz vardı. Başkan duyumlarla konuşuyor siyaset bu kadar mı ucuz. Senin etrafın hepsi yanlış. Çarşamba günü akşam bir eşli yemek yaptık, çok güzel bir ortam oldu. Sosyal sendikacılık anlamında yaptığı etkinliklerden biri idi. Temsilcilerimiz ve yöneticilerimiz 3-4 tanesi Bozhane’de bir çorbacıya çorba içmeye gidiyor, müşteri olan 2 arkadaş ile karşılaşıyor, biri Erdemir emeklisi biri de diş doktoru. Bizim arkadaşımıza selam veriyor, selamlaşınca nereden geliyorsunuz dediğinizde, geceden geliyorum diyor. Ne yemeği diyorlar, sendikanın yemeği diyince o emekli arkadaşımız sendika hakkında ağza alınmayan küfürler etmeye çalışıyor, bizim arkadaşımız da müdahale ediyor. Sözlü münakaşa yapıyorlar, bunu büyüterek servis ediyorlar, yayınlıyorlar, hiç birşey yok. Radyo programına çıkıyor Cumalı Bayram Ordul’lu Sedat var diyor 3 gün sonra o Cumalı Bayram var o bavulunu hazırlasın diyor. Elimde ses kasedim var diyor yayınla. Ereğli’nin hangi noktasında ne konuşuyorlarsa ekibimin altına imza atıyorum, sonuna kadar da yanlarındayım, herkes haddini bilecek, oturacak işini yapacak. Sendikanın ekibine kimin ne yapacağına o karar veremez. 

 

VAKIFTAN PARA ÇEKTİN İDDİASI

Vakıftan paranı çektin mi çekmedin mi diyor? İftira varsa allah hesabını sorar. Böyle iftiralarla uğraşan bir belediye başkanı olamaz. Erdemir’de mühendislik yapmış bir adamsın. Nasıl çalışıldığını bilmiyorsa allah bildiği gibi yapsın diyorum onun gibi ben mahkeme kapılarında neyse onun da zamanı gelecek. Sendikacılar parasını çekti diyor dünkü programında da cevap versin diyor, Ereğli kamuoyu temsil ettiği kitleden dolayı cevap veriyorum. Yusuf Ziya Odabaş’ın üyeliği devam etmektedir belgesi vardır. Bu kadar karaktersiz seviyesi düşmüş bir belediye başkanı benim ailemi düşünmüyor, toplum karşısında bizi mağdur etmek için uğraşıyor. Biz şerefimiz ailemiz için yaşarız. Benim mal varlığımın çok olduğunu söylüyor, doğrudur. Eşim ve üstümde olan bütün mal varlığımı ki bunu da açıkladım kestaneci köyündeki villası ile takas edeceğim, mal varlıklarını takas edelim demiyorum, Kestaneci Köyündeki villası ile ben ve eşimin mal varlığını takas etmeye razıyım. Ereğli’ye yazık çok yazık. Mal varlığımı istediğim insana açıklarım, çıksın mal varlığını açıklasın. 

 

“ERDEMİRSPOR’DAN PARA ALDILAR BELGESİ VAR”

Biz birine çamur at izi kalsın istemiyoruz biz doğruları konuşuyoruz. Erdemirspor ile ilgili yorumları var. Belediye başkanı helikopterle kankisi Fatih Tar ile gezerken helikopterden indi ne güzelmiş Ereğli dedi, 20 yıldır belediye başkanı gezmemiş. Erdemirspor ile ilgili onlar yemek yediler, adam alışmış heryerden nemalanmaya. Ben soruyorum siz Erdemirspor’dan festival yapılması için herhangi bir para aldınız mı almadınız mı? Aldığına dair belge var. Musluk kesilince Erdemirspor şöyle yapıyor böyle yapıyor diye şikayet ediyor. Ben Erdemirspor hesabından bir tane fatura varsa çıkartsın göstersin bizim boğazımızdan haram asla geçmez. 

 

“KİMİN  PANKARTINI ASTIYSAN ONDAN OY İSTE”

Bu festivale para almak için Kardemir’e gidiyor. Bir adam durduk yere şehrin göbeğine Kardemir işçisine teşekkür ediyorum diye de bir yazı yazmaz. Oranın yetkili sendikası için meydana çıkıp falanca sendikaya teşekkür ediyoruz diye pankart asmaz. Erdemir işçisi bizi çok seviyor diyor doğru Erdemir insanında insan sevgisi vardır, seviyorlardır. Sen şimdi Erdemir işçisinden ne yüzle oy istiyorsun? Hangi sendikanın hangi fabrikanın pankartını astıysan ondan oy iste.