Türk Metal Sendikası Kdz. Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, Basından Sansürün Kaldırışının 104. Yılını kutladı.
Odabaş, Ülkemizde, her hükümet edenlerin gündeme getirdiği basından sansürün kaldırılması ve basın özgürlüğü söylemleri, ne yazık ki bugünlere gelene kadar bir arpa boyu dahi yol alamadı dedi.
Konu ile ilgili Odabaş'ın açıklaması şu şekilde:
Ülkemizde Basın Bayramı olarak da kutlanan Basından Sansürün Kaldırılışı'nın 104. yılının, basın kuruluşu sahiplerine ve gazetecilere kutlu olmasını diliyoruz.
2. Abdülhamit döneminde 24 Temmuz 1908 yılında atılan adım ile Meşrutiyetin ilan edilmesi aynı zamanda basından sansürün kaldırılması olarak gerçekleştirildi.O tarihten bugüne gelene dek hep tartışılan sansürün varlığı ise ne yazık ki ortadan tam anlamıyla kaldırılamadı. Ülkemizde, her hükümet edenlerin gündeme getirdiği basından sansürün kaldırılması ve basın özgürlüğü söylemleri, ne yazık ki bugünlere gelene kadar bir arpa boyu dahi yol alamadı.
Basın ve düşünce özgürlüğünü kullanmaya yeltenen gazetecilerin cezaevlerindeki sayılarında her yıl daha da artışların olduğu biliniyor.
Son yıllara gelindiğinde ise bu rakamlar ürkütücü boyutlara ulaştığı gibi, bırakın düşüncelerin yansıtılmasını, doğruların yazılmasına bile cesaret edilemez hale gelinmiştir.
Elbette böylesi bir durumda adı 'Basın Bayramı' olan günü buruk olarak kutlayabiliyoruz. Yaşanan ve yaşatılan olumsuzluklara rağmen başta ilçemizdeki basın kuruluş ve çalışanların üstün gayretlerini ise takdirle karşılıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; tüm basın camiasının daha özgür yazabilme, basın kuruluşlarının da yazılanları yayınlayabilme özlemine tam anlamıyla ulaştığı, ilçemizde de aynı ortamın sağlandığı günlerin en kısa sürede gelmesi dileğiyle Basın Bayramını kutluyoruz.