KESK’e bağlı Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 18 aydan bu yana ödenmeyen tedavi ve geçici görev yolluklarının ödenmesi talebiyle 7 Mayıs 2009 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya mektupla birlikte, okullardan toplanan 500 imza da gönderilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği’nin mektubuna yanıt verdi. Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, yaptığı açıklamada, MEB’in, tedavi ve geçici görev yolluklarını ödememekte direndiğini belirtti. Akyol’un açıklaması şöyle;

 

“ÇELİŞKİLERLE DOLU”

“Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın mektubumuza erdiği yanıt, yaşanan mağduriyeti çözmekten uzak olduğu gibi kendi içinde çelişkilerle doludur. Bakan adına Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Sayın Nurettin Konaklı tarafından verilen yanıtta; ‘Yazınız incelenmiş olup; bilindiği üzere her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bakanlığımız adına tahsis edilen ödenekler, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri çerçevesinde ayrıntılı harcama programına uygun olarak 3’er aylık dönemler halinde Maliye Bakanlığınca serbest bırakılmakta ve ilgili merkez harcama birimlerince merkez dışı harcama birimlerinin ihtiyaçları için gönderilmektedir. Bu kapsamda, Bakanlığımıza bağlı okul veya kurumlarımız ihtiyaçlarını yazışma hiyerarşisi çerçevesinde öncelikle İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine, İl Milli Eğitim Müdürlüklerine ve nihayet ihtiyaç sahibinin bağlı bulunduğu okul veya kurumun merkezdeki Daire Başkanlığı veya Genel Müdürlüğüne iletmekte, buna göre bütçe imkanları çerçevesinde mahalline gönderilen (okul veya il/ilçe MEM’lere) ödenekler ise ilgili harcama birimlerince harcanmaktadır. Ödenek iş ve işlemlerine ait süreç yukarıda özetlenmiş olup, ilgili yazınızda bahsi geçen tedavi ve geçici görev yolluklarının da sürekli görev yollukları gibi ödenek olup olmadığına bakılmaksızın ödenebilmesi için yapılması gereken düzenleme sadece Maliye Bakanlığının yetki ve sorumluluğu altında bulunmaktadır. Buna göre; ödenek taleplerinin ilgili merkez harcama birimlerine iletilmesi gerekmekte olup, ayrıca yolluk ödemelerinde yaşanan mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin Başkanlığımız ile Maliye Bakanlığı arasında çalışmalar devam etmektedir’ deniliyor.  Verilen yanıtta ‘ödenekler 3’er aylık dönemler halinde Maliye Bakanlığı’nca serbest bırakılmakta ve ilgili merkez harcama birimlerince merkez dışı harcama birimlerinin ihtiyaçları için gönderilmektedir’ denilirken; 3’er aylık dönemler halinde Maliye Bakanlığı’nca serbest bırakılan ödenekten 19 ay süresince ödenmeyen tedavi ve geçici görev yollukları için tek bir kuruş dahi ayrılmaması düşündürücüdür.”

“DİĞER BAKANLIKLAR ÖDÜYOR”

“MEB Personel Genel Müdürü Sayın Necmettin Yalçın tedavi ve geçici görev yolluklarının zamanında ödenmemesiyle ilgili olarak, ‘www.memurlar.net’ sitesine gönderdiği açıklamada: ‘Analitik Bütçe Sınıflandırması uygulamasından kaynaklanan yollukların zamanında ödenmemesi sorununun çözümü, Bakanlığımızın bütçe işlemlerinin koordinesinden sorumlu birim olan Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın görev alanında bulunmaktadır’ demişti.  Bu açıklamanın üzerine de, MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2 Ocak 2009 tarihinde ‘Yolluk Ödemelerine İlişkin Bütçe Tertipleri’ yazısı ile harcama birimlerinin ödemelerinde kullanacakları tertip tablosunu yenileyip, bütçe kod yapısında değişikliğe giderek yaşanan sorunu ‘çözüme’ kavuşturmuştu. Ayrıca, MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı, 13 Mart 2009 tarihli yazısıyla, geçici görev ve tedavi yollukları için ayrılan ödeneklerden sürekli görev yolluğu ödemeleri yapılmasından dolayı geçici görev ve tedavi yolluklarının ödenemediğini belirterek yetkilileri uyarmıştı. Bakanlık, ilgililerden gerekli düzeltmenin yapılmasını isteyerek, sürekli görev yollukları kendi fonksiyonel kodundan ödenirse geçici görev ve tedavi yolluklarının ödenmesinde bir sıkıntı yaşanmayacağı belirtilmişti. Bakanlığın bu yazısı üzerine, görüştüğümüz Çaycuma İlçe Milli eğitim Müdürlüğü yetkileri ise sözü edilen kodlamanın doğru yapıldığını ve yazışmaların zamanında yapıldığını belirtmişlerdir. Tedavi ve geçici görev yolluklarının zamanında ödenmemesinin nedeni olarak gösterilen ‘Analitik Bütçe Sınıflandırması’ esasında değişiklik yaparak sorunu çözdüğünü belirten Bakanlığın, tedavi ve geçici görev yolluklarının zamanında ödenmesi talebimizi ‘Maliye Bakanlığının yetki ve sorumluluğu’na bırakması büyük bir çelişkidir. Milli Eğitim Bakanlığı dışındaki diğer bakanlıklar, tedavi yolluklarını aksatmadan öderken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yollukları ödememesi ve sorunu sürekli geçiştirmesi oldukça düşündürücüdür.

“EĞİTİM ÇALIŞANLARI ZORDA”

“Tedavi ve geçici görev yolluklarının 18 aydır ödenmemesi tüm eğitim çalışanlarını oldukça zor durumda bırakmıştır. Düşük ücretlerle ayakta kalmaya çalışan eğitim emekçileri yaşanan ekonomik krizle birlikte daha mağdur duruma düşmüşlerdir. Binlerce TL yolluk alacağı olan eğitim emekçileri, ekonomik zorluklardan dolayı ya tedavilerini yarım bırakmakta ya da bankalardan kredi çekmek zorunda kalmaktadırlar. Farklı illerde tedaviye giden çalışanların mağduriyeti ise daha da artmaktadır. Eski Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik, ödenmeyen yolluklarla ilgili olarak; “Biz bu güne kadar kimseye borçlu kalmadık. Memurumuza, personelimize hiç kalmayız. Biz öğretmenimizin maaşını da ücretini de yolluğunu da ödüyoruz. Eninde sonunda 1 ila 2 ay da gecikmeli olsa bunlar ödeniyor.” demişti.  Bu sözler ve bugün hala yolluklarının ödenmemiş olması düşünüldüğünde, eski Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik’in Milli Eğitim Bakanlığı görevini Sayın Nimet Çubukçu’ya devrederken söylediği; ‘Milli Eğitim Bakanlığı’nda her şey otomatik pilota bağlandı.’ sözlerinin ne kadar gerçekçi olduğunu göstermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı; görev ve sorumluk alanında bulunan yollukların ödenmesi konusunu, Maliye Bakanlığına havale etmek ve sorunu geçiştirmek yerine, 18 aydır ödenmeyen tedavi ve geçici görev yolluklarının faiziyle birlikte ödenmesi için ivedilikle harekete geçmelidir. Eğitim-Sen tedavi ve geçici görev yollukları ödenene kadar bu sürecin ısrarla takipçisi olacak, eylem ve etkinliklerine devam edecektir.”