Zonguldak Eğitim İş Başkanı Metin Kahveci, eğitimde sınava dayalı bir yaşamın başladığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yine bildiğini okuduğunu söyledi.
Kahveci, “Çocuklar çocukluğunu yaşamadan sınav kolik bir şekilde yetiştirileceklerdir. Bir başka deyişle  öğrenciler yarış atı konumuna sokulacaklardır” dedi.
12 yıllık zorunlu eğitim gerekçesiyle SBS’nin kaldırılacağı ifade edilip ardından sınav odaklı ortaöğretime yeni geçiş sisteminin değişmediği gibi 12 aşamalı bir sınav sisteminin geleceğini ifade eden Zonguldak Eğitim İş Başkanı Metin Kahveci, tepkisini şu şekilde dile getirdi:
“Milli Eğitim Bakanlığı yine bildiğini okudu. Eğitim uzmanlarına, bilim insanlarına, sendikalara danışmadan temel eğitimden, ortaöğretime yeni geçiş sistemini açıkladı. Eğitim de sınava dayalı yeni bir yaşam başlamıştır. Çocuklar çocukluğunu yaşamadan sınav kolik bir şekilde yetiştirileceklerdir. Bir başka deyişle  öğrenciler yarış atı konumuna sokulacaklardır
Hüseyin Çelik döneminde “OKS kaldırıldı” müjdesiyle getirilen 3 seviye belirleme sınavı, Nimet Çubukçu döneminde öğrencilerin ruh sağlığını bozduğu gerekçesiyle 1 seviye sınavına düşürülmüştü. Yine Ömer Dinçer ve ardından Nabi Avcı, 12 yıllık zorunlu eğitim gerekçesiyle SBS’nin kaldırılacağını ifade etmişti. Ancak bugün itibariyle sınav odaklı ortaöğretime geçiş sisteminin değişmediği gibi  12 aşamalı bir sınav sistemi geleceği anlaşılmaktadır.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avçı’nın açıklamasına göre 8. sınıfta 6 dersten dönemsel olarak 2 sınav yapılacak. Bu belirlenen 6 dersten (Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük) 12 sınav yapılacağı anlamına gelmektedir. -Milli Eğitim Bakanlığı ölçme ve değerlendirme kriteri olarak okul ve sınıf seviyesinin dikkate alınmasını isterken, gerçekleştireceği merkezi sistem sınavlarında her öğrenciyi aynı seviyede kabul ederek değerlendirecek olması bilimsellikten uzaktır. Bakanlık kendi uygulamasıyla çelişmektedir. -6 dersten sınava girilecek olması diğer zorunlu ve seçmeli derslerin öğrenci nezdinde önemsiz sayılmasına neden olacaktır
Temel eğitimden ortaöğretime geçişte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak merkezi sınavların etkisinin yüzde 70 olarak belirlenmesi, yılda 1 kez yapılan merkezi sistem sınavının 12’ye çıkarılması Bakan Avcı’nın açıklamalarının tersine sınav odaklı sistemden vazgeçilmediğini ortaya koymaktadır. Bakan kendi bildiğini okumaya devam etmektedir. 4+4+4 lük eğitimin meclis komisyon başkanı olmakla gerici eğitime imza atanların başında yer alan Nabi Avcı’nın bakanlık nezdinde başarılı olduğu hiçbir alan yoktur.  Bir taraftan SBS yi kaldırdık diyerek halka ve öğrencilere müjde haberleri yayanlar  getireceği yeni sistemle halkı ve öğrencileri aldattığı gibi 6-7-8 sınıflardaki öğrencilerini de adeta yarış atına çevireceklerdir. Öğrenciler bedenen ve ruhen gelişmelerine zarar verilecektir. Devamlı sınav stresi yaşayan öğrenciler evde ve sosyal yaşamda daha akresif olacaklardır. Öğrencileri dershanelerden kurtardık diyenler bu sistemle ilkokul 2 inci  sınıfları dershanelerin önlerine atmış olacaklardır. Bu uygulamayla bakanın sözünde durmadığı gibi  eski gerici bakan Ömer Dinçer’in yarıda kalan 4+4+4lük eğitimin  zararlarına devam etme yolundadır. 
Gelecekte uygulanması düşünülen açık uçlu soruları, her açıdan şaibeli olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın nasıl değerlendirmeye alacağı da merak konusudur.  Bu anlayış ile  yandaş aile çocuklarına yada tarikata bağlı aile çocuklarının  büyük bir avantaj tanınacaktır. 
Her şeyi şeffaf açık bir şekilde yaptıklarını iddia edenler yeni listelerle genel merkezler tarafından tain edilecektir. Yani öğrenci kıyımları ile karşı karşıya kalınacak demektir.4+4+4 lük gerici eğitim sisteminin mimarlarından olan N.Avcı’dan bilimsel çalışma ve pozitif hamle kimse beklemesin. Öğretmen hasmı bakan Ömer Dincer’in  bir kopyası rolünde olan bir bakandan velileri , öğrencileri ve öğretmenleri sevindirecek uygulamaları hiç kimse bekleyemez.  Özetle MEB, “Benim sistemim bina okur, döner döner yine okur” demeye devam etmektedir. Okula başlama yaşında 60 ayda duvara toslayan bakanlık bu uygumayla  da  duvara toslayacaktır.  
Olan öğrencilere, öğretmenlere ve velilere (maddi ve manevi)  olacaktır. Eğitimde geriye yönelik tahribatın telafisi daha da zorlaşacaktır. Çözüm yolu ise 8 nci sınıflarda mesleklere yönlendirme ve SBS sınavının sadece 8 nci sınıfta  dönem sonunda bir defaya mahsus olarak yapılmasıdır.”