Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde (ZKÜ) öğrenim gören yaklaşık 200 öğrenci, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasını protesto etmek amacıyla yürüyüş yaptı. Merkez İlçe'ye bağlı İncivez Mahallesi'ndeki ZKÜ Rektörlük binası önünde toplanan öğrenciler, "Madencinin katili sermaye düzeni", "Madencinin feneri sönmeyecek", "Madenler halkındır satılamaz", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Maden ocaklarında can güvenliği" sloganları atarak ve ellerinde pankartlarla yürüyüşe geçti. Geniş güvenlik önlemleri altında yürüyen öğrencilere, çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.
Yaklaşık 2 kilometre yürüyen öğrenciler, şehir merkezindeki Gazipaşa Caddesi'nde bulunan Madenci Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesi maden şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan öğrenciler adına konuşma yapan Burak Öztürk, Pazartesi gününden bu yana süren kurtarma çalışmalarının hala bir sonuç vermediğini belirtti. Türkiye'de son 6 ayda, taşeron maden ocaklarında meydana gelen üçüncü büyük grizu patlaması olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Bursa ve Balıkesir'de 35 işçi öldü. Bir kaç işçinin öldüğü iş cinayetleri ise, haber bile olmuyor. Son bir haftada Rusya'da 66, Çin'de 31 maden işçisi, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı, gaz ölçüm ve alarm, hızlı su tahliye sistemlerinin çalışmadığı ocaklarda öldü. Ve şimdi, bu kez bizzat TTK bünyesindeki maden ocağında grizu patlaması ve göçüğün altında kalan taşeron firmada çalışan 30 işçimizi yitirdik. Artık her türlü sömürüyü meşrulaştıran, her türlü güvencesizliği emekçiye dayatan özelleştirmeci, emekçi düşmanı zihniyet, şimdi Karadon'da olan bu felaketin de sorumlusudur. Katil burjuvazi ve devletinin yakasına yapışmadan, bu işçi katliamları zincirini, sermayenin iş terörünü, bırakalım durdurmayı, yavaşlatmak bile mümkün değildir. Güvencesiz, sendikasız, sağlıksız, açlık sınırında kalan ücretlerle çalıştırılarak bir lokma ekmek parası kazanmanın bedeli ölümdür ve her geçen gün işlenilen cinayetlerde, sömürücülükte ve kan emicilikte daha da ileri giden sermaye düzeni bilmelidir ki, biz öğrenciler, bu sınıf kıyımına karşı susmayacağız. Safımız işçi sınıfının safıdır. Maden işçisi yalnız değildir! Karlarına kar katmak için hiç bir önlem almayarak, işçilerin canlarını hiçe sayarak, sermayelerini işçi kanlarıyla büyütmeye çalışan patronlar sınıfı, bunun bedelini ödeyecek. Şimdi sınıfa karşı sınıf eylemi zamanıdır" dedi.
Alkış ve ıslıklarla protesto gösterisinde bulunan üniversite öğrencileri, açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
Yürüyüş ve basın açıklamasına, TKP Zonguldak İl Başkanı Sami Baykut, Eşitlik ve Demokrasi Partisi Zonguldak İl Başkanı Ali Topaloğlu, KESK'e bağlı Haber-Sen İl Temsilcisi İsmail Yıldız, SES Zonguldak Şube Başkanı Halil Karagülmez de destek verdi.