2015-2016 Eğitim ve  Öğretim dönemi başladı. Yeni eğitim ve öğretim döneminde Kdz. Ereğli’nin Gebe Köyü ilkokulunda bir ilk yaşandı. Okulun ilk günü birinci sınıf öğrencilerine içlerinde değişik hediyeler bulunan ve “Sihirli Bonbon” olarak adlandırılan hediyeler külah biçiminde sunuldu.




Kdz. Ereğli ilçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz ve TED Koleji  Eğitim Koordinatörü ve Lise Müdürü Abdurahman Tülüce’nin de katıldığı etkinlikte, ilkokul öğrencilerine Sihirli Bonbonlar hediye edildi ve ayrıca okul önünde 2015 Hatıra Fotoğrafları da çekildi. Uzun yıllar Almanya’da yaşayan ve bu ülkedeki ilk gün okul geleneğini köy okullarında da tanıtmak isteyen Aynur Bozkuş’un bu projesine destek olanlar ile birlikte hazırladığı Sihirli Bonbonları alan ilk okul öğrencileri büyük sürpriz yaşadılar.


SİHİRLİ KÜLAH (BONBON) NEDİR?

Bir Alman geleneği…. Her çocuk okulun ilk günü Sihirli Külah(zuckertüte, schultüte ya da wundertüte) ile okula başlar. 19. yüzyılından beri bu gelenek sürdürülür. Almanya’da okula yeni başlayan herkesin sihirli külahla resmi vardır anı olarak. Bu olmazsa olmazdır orada.

Eski zamanlarda çocuklar okula karşı daha ürkek bakarmış. Okula yeni başlayan çocuklara ebeveynler, okuldan korkmamaları için bir hikaye anlatırmış, Her öğretmenin kendi evinin ya da okulun kilerinde bir sihirli külah ağacının büyüdüğünü ve bu ağacın meyveleri olan sihirli külahların büyüyüp gelişince de çocuğun okula gitme vaktinin geldiği söylenirmiş. Aslında, amaç çocukların gerçek, ciddi bir hayata adım atarken bu anı tatlılaştırmak ve güzelleştirmektir.




Okula başlayan çocuk; düşünceli, ürkek, şaşkın, endişeli, huzursuz ve heyecan dolu olabilmektedir. O eskidendi deseniz bile çocuklarımız bu duyguları hala yaşamaktadır ve yaşamaları da çok normaldir. Bu özel günü daha büyük sevince, mutluluğa dönüştürebilmek için Sihirli Külah, okulun 1.gününde çok farklı olacak. Çocuklarımız daha güvenli, merak ve huzur içinde okula başlayacak.

Sihirli Külah’ın içine çocuğunuzun hoşlanabileceği küçük hediyeler, çikolatalar, krakerler, şekerler, evdeki sevdiği küçük oyuncaklar koyulabiliyor. Örneğin çalar saat, cüzdan, yap-boz, not defteri, hatıra defteri, kumbara, su içme kabı, saç tokaları, küçük arabalar, kitap, kalem kutusu, kalem, silgi vb. eşyalar… Ayrıca uğur bilekliği, uğur kolyesi, melekli ya da nazar boncuklu bir takı alırsanız onu da şöyle izah edebilirsiniz: “Bu kolye okulda bütün gün senin yanında olursa sana dikkat edip seni koruyacaktır.” Böylece çocuğunuz sizden ayrı vakit geçireceği okulda kendini bu şekilde daha güvende hissedecektir.




Sihirli Külah’ın içindekiler esas eve gelince boşaltılıyor. Fakat sınıfta velinin yardımıyla çocuk, külahın içine bakıp arzu ettiğini alabiliyor. Sınıfta karışıklık olmasın diye herkesin külahı veliyle eve gidiyor.

Sihirli Külah’ı doldururken ucuna sivri şeyler ve alta ağır şeyler, yukarıya hafif şeyler, aradaki boşluklara da yumuşak kağıtlar sıkıştırabilirsiniz. Aldığınız küçük hediyeleri de hediye paketi yaparsanız daha heyecanlı olabilir.

Bu yazdığım örneklerin çocuğunuzun okula başladığı ilk günde size yardımcı olmasını diliyorum. Her şey size kalmış. Daha iyi fikirleriniz olursa ekleyebilirsiniz. Olumlu düşünürsek ve cesaret edersek her şey olur diyorum. 
Çocuklarımız için önce sağlık diliyorum; sonra hayatları boyunca hissedebilecekleri “korku”ların, hep sevinç ve mutluluğa dönüşmesini diliyorum.