Alaplı’da, "Çekmene Can Veren Has Eller" projesi kapsamında açılan kursa katılan 85 yaşındaki Nazmiye Uysal, 60 yıl aradan sonra gençlik yıllarında çalıştığı dokuma tezgahının başına geçti. 

Hasanlı köyünde yaşayan Uysal, yaptığı açıklamada, gençliğinde dokuduğu çekmen bezini yıllar sonra yeniden üretmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.





Gençlik döneminde köydeki yaşıtlarıyla dokuma tezgahlarında ürettikleri çekmen bezini çeyizlerine koyduklarını anlatan Nazmiye Uysal, "Yıllar sonra aynı duyguyu yaşadım. Dokuma tezgahlarını görünce gençliğimi hatırladım. Eskiden de çekmen bezleri aynı böyle tezgahlarda dokunurdu. Ben bir günde 18 metre bez dokuduğumu hatırlıyorum. Bezleri köyün genç kızları çeyizlerine koyarlardı. Kendimize elbise yapardık." diye konuştu. 

"(Gençliğimdeki dokuma tezgahlarını tekrar görebilir miyim) diye hep hayalini kurardım." diyen Uysal, "Kursu açan muhtarımıza ve devlet büyüklerine çok teşekkür ediyorum. Yaklaşık 60 yıl sonra da olsa dokuma tezgahında tekrar çekmen bezi üretmekten dolayı çok mutluyum." dedi.

(A.A)