Eğitim İş Zonguldak Şube Başkanı Metin Kahveci, Erdemir Anadolu Lisesi'nde öğretmen yerine imamın görevlendirildiğini öne sürdü.

 

Kahveci, 'Erdemir Anadolu Lisesi'nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin görevlendirilmesinde yönetmeliğe şeklen uygun ( formaliteler sağlanarak) ancak etik olmayan bir görevlendirme yapıldığı görülmektedir.  Okul müdürünün İl Milli Eğitim Şube  Müdürlüğüne ikamet etmesi nedeniyle boşalan Din Kültürü  ve Ahlak  Bilgisi derslerine okul öğretmenlerinden ve dışarıdan görevlendirilen iki imam girmektedir. İtirazımız olan bu görevlendirme de  okulun kadrosunda bulunan diğer branş öğretmenleri tarafından Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri verilmesi gerekirken neden  imamlara verildiği yönündedir?' dedi.

 

Eğitim-İş Zonguldak Şube Başkanı Kahveci açıklamasına şu sözlerle devam etti.

 

'Bu konuda okul idaresi ve üst yönetimi  boş gecen bu derslerin kendi okulunda istekli öğretmenleri olduğu halde  dışarıdan  imam tercih edilmesi etik olarak yanlıştır diyoruz. Bir başka deyişle  bu görevlendirme öğretmenlerimizi bir nevi rencide  edici olduğu  gibi iş yeri barışı açısından da doğru bir uygulama olmadığını ifade etmek istiyoruz. Nasıl ki bir öğretmenin müftülük tarafından bir camide müezzin yada imam olarak görevlendirilmesi ne kadar  yanlış ise bir okulda  da öğretmen  görev alanını bir  imamın  inşa etmesi bir o kadarda yanlıştır diyoruz.. Bir başka deyişle öğretmenin işini imam yapamaz. Ekonomik yönden  de öğretmene zarar verdirilmemelidir.

 

Kaldı ki bu alanlarda meslekler  bir birinin alanına giremez, hiç kimse de kendisine laik olmayan  hakkını başka bir yerlerde arayamaz , var  olan kişilerin haklarını  birileri tarafından değişik yorumlar kılıfına sokarak kendi öğretmenin hakkını alıp imama yediremez  Sanki ilimizde hiç öğretmen kalmamış, diğer öğretmenlerin hiç vakitleri yokmuş ta sıra imamlara mı gelmiş diye  de soruyoruz? Söz konusu olan bu görevlendirmeden  kendi kadrolu öğretmenini bir nevi ekonomik yönden mağdur  etmeninde   birlik, beraberlik, konsensüs yaratma ve yönetim anlayışıyla  bağdaşan bir durum değildir. Çünkü okul bünyesinde yapılmakta olan bir sürü işleri kendi öğretmeni ile yapacaktır.  Öğretmenini  üzen anlayışa karşı öğretmende istekli olarak davranmamasına neden olacaktır. Yıllardır bu anlayış camiamızda vardır. Bunun temel sorumluları eğitim yuvalarını ben istediğim gibi  yönetirim egoist anlayışından ve sorumlu davranmayan eğitim çalışanlarından kaynaklanmaktadır.

 

Peygamberlik mesleğini inşa ettiğini ifade eden imam kardeşlerimize  hak yemenin ne olduğunu anlatacak değiliz.  Kimse  Hz. Muhammed  Peygamberimizin  hayatı ve Kuranı Kerim  Dersinin  öğretmenler tarafından (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenler hariç) verilsin demiyor. Öyleyse her şey kuralları ve kendi alanları mecralında yürümeli ve hiç kimse  birilerinin  alanlarına girmemeli, başkalarına ait olan ders haklarını  meslek dışı (imamlara) birilerine verilemez. Eğitim İş olarak bu  uygulamanın yanlış olduğunu idari genel yönetimin öğretmenin tarafında yer alması gerektiğini meslek onuru, statüsü, kariyeri gereği olarak yetkililere anlattık. Bu görevlendirmede idari genel yönetimin öğretmenin yanında olması gerekirken bir başka meslek kuruluşunu önere etmesi manidar bir durumdur. Ülkemizde AKP  iş başına geldikten sonra 4+4+4+ lük ucube eğitim yasasıyla öğretmenin onurunu yok eden bakanlık politikasıyla (hükümet politikasıyla) ,ona telim olmuş yandaş sendikalarıyla  öğretmen bitirilmiş bir toplum haline gelirken yandaş uygulamalarla  öğretmene birde idari yönetim vurmasın diyoruz.

 

Eğitim  İş  Sendikası eğitim iş  kolunda meslektaşlarının sendikasına  ve siyasi görüşlerine bakmasızın mağduriyete uğramış her  eğitim çalışanlarının neferi olmaya devam ederken  tedirginliğimizde bir an bile şüphe duyulduğunda tabelasını yere indirdiği gün olacaktır.'