Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, rotasyon uygulamasıyla deneyimli öğretmenlerin emekliliğe zorlandığını belirtti.

 

“Rotasyon uygulamasının eğitim hizmetinde yaratacağı olumsuz sonuçları gözetmeyen MEB, tasfiye ve sürgün politikasındaki bu ısrarıyla eğitim hizmetine büyük bir darbe indirmektedir” diyen Akyol, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Eğitim hizmetinde tasfiye ve sürgün politikalarının vücut bulmuş hali olan rotasyon uygulaması için tercihler başladı. Yaklaşık 13 bin öğretmenin tercihine sunulan okul sayılarındaki yetersizliğin ilk sonucu ise deneyimli öğretmenleri emekliliğe zorlamak oldu!   

Öğretmenlerin haklarını ve rotasyon uygulamasının eğitim hizmetinde yaratacağı olumsuz sonuçları gözetmeyen MEB, tasfiye ve sürgün politikasındaki bu ısrarıyla eğitim hizmetine büyük bir darbe indirmektedir. Üzülerek belirtmek gerekir ki sendikamızın ısrarcı çağrılarına kulak tıkayan, rotasyona karşı yürüttüğümüz mücadelede sendikamızı yalnız bırakan ve emekçilerin haklarını değil, siyasi çıkar ilişkilerini korumayı amaç edinen sendika yönetimleri de en az Milli Eğitim Bakanlığı kadar bu yıkımın sorumluluğunu taşımaktadır.

Eğitim yöneticilerini tasfiye eden, kadrolaşmayı öncelikli amaç olarak gören ve rotasyon uygulamasıyla öğretmenleri tasfiye ve sürgün kıskacına alan MEB`e karşı eğitim emekçilerinin ortak mücadelesi yükseltilemediği takdirde, yarının ne getirip ne götüreceğini görmek için kahin olmaya gerek yoktur! 

Öğretmenlerin tatilde olduğu dönemde bakanlığın aceleci bir şekilde zorunlu rotasyon uygulamasını hayata geçirmek istemesi ve ilk aşamada 13 bin deneyimli öğretmenin kendi isteği ve iradesi dışında zorla sürgün edilmesi için neden bu kadar ısrarcı olduğunu anlamak mümkün değildir.

 

HİÇ KİMSENİN MESLEKİ DENEYİME SAHİP ÖĞRETMENLERİN AİLE YAŞANTISINI VE OKULLARINDAKİ ÇALIŞMA ORTAMINI ALT-ÜST ETMEYE HAKKI YOKTUR

MEB’in henüz hükümet kurulmamış olmasına rağmen, AKP tek başına iktidarmış gibi hareket etmeyi sürdürmesi ve siyasal kadrolaşma hedefiyle yaptığı usulsüz atamalar yargıdan dönmesine rağmen, yargı kararlarını açıkça yok sayması dikkat çekici bir durumdur.

MEB, hükümetin kurulamamış olmasını kendince fırsata çevirerek “şark kurnazlığı” yapmakta, eğitimde bu kez de deneyimli öğretmenleri hedef alarak yeni bir tasfiyeye girişmektedir. Önce eğitim yöneticilerini haksız bir şekilde görevden alan ve AKP’nin siyasal kadrolarını eğitim yöneticisi yapan bakanlık, şimdi de deneyimli öğretmenleri çalıştıkları okullardan sürgün ederek, bu okullardaki güçlü örgütlü yapıyı dağıtmak istemektedir.

 

Bugüne kadar attığı her adımda, aldığı her kararda hayal kırıklığı yaratan, tüm eğitim bileşenlerini eğitim yöneticilerini, öğretmenleri, öğrencileri ve velileri mağdur etmeyi adeta kendisine görev edinen Milli Eğitim Bakanlığı, hukuk dışı ve sorumsuz uygulamalarına bir an önce son vermelidir. Hiç kimsenin mesleki deneyime sahip öğretmenlerin aile yaşantısını ve okullarındaki çalışma ortamını alt-üst etmeye hakkı yoktur.

 

 

EMEKLİ OLAN ÖĞRETMENLERİN YERLERİNİN BOŞ GÖSTERİLMEMESİ VAR OLAN MAĞDURİYETİ DAHA DA ARTIRMAKTADIR

Diğer taraftan haziran ve temmuz ayı içinde emekli olmak için dilekçe veren öğretmenlerin yerlerinin boş gösterilmemesi ve emekli olan öğretmenlerin normlarının düşürülmemesi nedeniyle rotasyona tabi öğretmenler bu okullara tercih yapamamaktadırlar. Bu durum var olan mağduriyeti daha da artırmaktadır. Emekli öğretmenlerin normunun düşürülmemesi ve norm kadrolarının güncellenmemesinden kaynaklı olarak öğretmenlerimiz evlerinden uzaktaki başka ilçelerdeki okullara tercih yapma durumunda kalacaktır.

 

ZORUNLU ROTASYON ADI ALTINDA HAYATA GEÇİRİLMEYE ÇALIŞILAN SÜRGÜN VE TASFİYE OPERASYONUNU DERHAL DURDURULMALIDIR

Zorunlu rotasyon adı altında hayata geçirilmeye çalışılan sürgün ve tasfiye operasyonunu derhal durdurulmalıdır. Bugün hem öğretmenlerin aile yaşantısını hem de okullardaki çalışma ortamını alt-üst edenler, bu politikalara sessiz kalanlar ve göstermelik muhalefet edenler bilmelidir ki, sendikamız Eğitim Sen örgütlü gücüyle emekçilerin haklarını ve çıkarlarını korumaktan bir an olsun vazgeçmeyecek ve bu gidişata izin vermemek için tüm gücünü seferber etmekten asla imtina etmeyecektir! Yargı kararlarını yok sayanlar ve hukuksuz uygulamalarda ısrarcı olanlar bu gerçeği asla unutmamalıdır! Eğitim Sen olarak sorunlarımızın kalıcı çözümü için tüm eğitim emekçilerini bugünü ve yarınına sahip çıkabilmek adına örgütlü mücadeleye davet ediyoruz.”